Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

PRVA ZVANIČNA POSJETA ČELNIKA ISLAMSKE ZAJEDNICE CRNE GORE KATARU
Autor: Monteislam.com
Objavljeno: 07. May 2009. 08:05:22
Na poziv Ministarstva vakufa i islamskih pitanja države Katar, delegacija Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori je boravila u zvaničnoj sedmodnevnoj posjeti ovoj zalivskoj zemlji, od 27. aprila do 03. maja, 2009. godine. Delegaciju Mešihata je predvodio reis Rifat ef. Fejzić, zajedno sa Omer ef. Kajošajem, direktorom Kancelarije za odnose sa inostranstvom i Enis ef. Burdžovićem, direktorom Vjerskoprosvjetne službe Mešihata.

Ova posjeta je uslijedila nakon što je Ministarstvo vakufa poslalo zvaničan poziv za posjetu Mešihatu, kako bi se upoznalo sa položajem Islamske zajednice i muslimana u Crnoj Gori.

Domaćin ispred Ministarstva vakufa, gospodin Tajis el-Džumejli primio je reisa sa delegacijom. U dužem, prijatnom razgovoru, reis ef., je domaćinima predočio trenutne društvene prilike u Crnoj Gori, u okviru kojih Islamska zajednica kao jedina krovna institucija koja okuplja sve muslimane funkcioniše. Nakon toga, uslijedile su posjete relevantnim i priznatim organizacijama i institucijama koje pomažu muslimane širom svijeta. Mnoge od pomenutih institucija su izrazile interesovanje da pomognu jačanje i razvoj Islamske zajednice, naročito rad novootvorene Medrese u Podgorici.

U program posjete je ušao i obilazak prestižnog centra El-Fenar, čija je uloga da svoje posjetioce, prvenstveno nemuslimane upoznaje sa islamom i islamskom kulturom. Ovaj centar je od ogromne važnosti, ako se uzme u obzir da u Kataru živi skoro milion stranaca.

Kao generalan zaključak i zajednička preporuka pomenutih institucija bila je da muslimani u Crnoj Gori institucionalno trebaju ostvarivati svoja prava na slobodu praktikovanja vjere, i da je jedino kroz priznatu instituciju moguće dalje napredovati.

Boravak u Kataru je krunisan posjetom najpriznatijem autoritetu u islamskom svijetu, učenjaku svog vremena, šejhu dr. Jusuf el-Karadawiju. Šejh Karadawi je reisa Fejzića i njegovu delegaciju primio u svojoj kući, izrazvši dobrodošlicu i zadovoljstvo ovom posjetom. Reis je šejha Karadawija upoznao sa stanjem muslimana i Islamske zajednice u Crnoj Gori, prenijevši mu da i muslimani u Crnoj Gori uvaženog šejha smatraju svojim imamom (vođom), zbog njegove bliskosti i dubokog razumijevanja prilika u kojima žive muslimani u nearapskom svijetu.

Šejh Karadawi je istakao da su muslimani Crne Gore, kao i oni iz Srbije, Bosne, Kosova i Albanije, drugačiji od muslimana širom Evrope. Oni su autohtoni evropski muslimani, i u ovakvim okolnostima, trebaju se truditi da svojim islamskim identitetom zasluže respekt svojih komšija druge vjere. Naglasio je da je posebno bitan „put sredine", umjerenost u pristupu vjeri, koja ne poznaje pretjerivanje prema drugima, ali ni popustljivost u sopstvenim principima.

Okončanjem posjete, članovi delegacije su se srdačno zahvalili domaćinima na gostoprimstvu i pomoći, a čula su se i obostrana obećanja da će se saradnja nastaviti i nakon ove posjete.

Ovo je ujedno i prva, istorijska posjeta Islamske zajednice emiratu Katar, a reis Fejzić je svoje domaćine pozvao da posjete Islamsku zajednicu i Crnu Goru.Ostali prilozi:
» ODRŽAN SASTANAK SA SANDŽAČKIM IMAMIMA
Mesihat.org | 11. November 2021 14:41
» SIMBOL LJUBAVI I POSLANIKA
Anadolu Agency (AA) | 22. October 2021 15:03
» MOLIMO TE, BOŽE, DA NAM SE VIŠE NIKAD NE PONOVI GENOCID!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2021 16:03
Ostali prilozi istog autora: