Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DAN EVROPE I DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM
Autor: PCNEN.com
Objavljeno: 09. May 2009. 08:05:52
U svijetu se 9. maj obilježava kao Dan Evrope i Međunarodni dan pobjede nad fašizmom.

Dan Evrope obilježava se 9. maj svake godine. Tog je datuma 1950. Robert Šuman, tadašnji francuski ministar spoljnih poslova, predstavio predlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik. Predlog, poznatiji kao Šumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja današnje Evropske unije.

Na Savjetu Evropske unije u Milanu 1985. godine je donešena odluka da se 9. maj svake godine obilježava.

Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom 9. maj 1945. bio je zvanično kraj Drugog svjetskog rata u Evropi, iako je konačno završen tek mjesecima kasnije bezuslovnom kapitulacijom Japana nakon tragične upotrebe atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

Tog 9. maja 1945. godine, petnaestak minuta posle ponoći, potpisan je Sporazumum o bezuslovnoj kapitulaciji nacističke Njemačke.

Dokument su potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov, u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder, a za Treći Rajh feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Time je formalno okončan Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa još nekoliko dana pružali otpor, koji je u tadašnjoj Jugoslaviji trajao do 15. maja.

U šest godina dugom ratu, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, pri čemu je poginulo između 55 i 60 miliona ljudi, a oko 35 miliona je ranjeno.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» ŽENAMA NOBELOVA NAGRADA ZA MIR
07. October 2011 08:18