Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
Zbog sponzorstva Rezolucije o genocidu u BiH kanadski parlamentarac Brian Masse na udaru četničko-terorističke propagande
ČETNICI U PARLAMENTU KANADE POKUŠAVAJU SPRIJEČITI USVAJANJE REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI I BiH
Procitaj komentar
Autor: Emir Ramić
Objavljeno: 06. October 2009. 12:10:08

Mogu li ikad više ovakve srpsko-fašističke četničke spodobe zaustaviti Bošnjake?
Rezolucija o genocidu u Srebrenici i BiH, čiji sponzor je Brain Masse, član Parlamenta Kanade, treba uskoro biti usvojena u Parlamentu Kanade!

Kanadski Četnički ravnogorski pokret je započeo kampanju među kanadskim Srbima protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u parlamentarnoj proceduri.
U organizaciji Kongresa Bošnjaka za Kanadu, Instituta za istraživanje genocida Kanada i Bosanskohercegovačke zajednice Windsor u subotu 29. augusta u Windsoru, tačno na 820. godišnjicu Povelje Kulina bana koja je potvrdila samostalnost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine, održana je konferencija na kojoj je član Parlamenta Kanade Brian Masse javno obznanio svoje sponzorstvo nad Rezolucijom o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. U međuvremenu se Brian Masse-u pridružilo više od četrdeset članova Parlamenta u smislu podrške Rezoluciji. Tako je na pomolu krunisanje petogodišnje aktivnosti Bošnjaka u Kanadi, čiji cilj je usvajanje Rezolucije o genocidu u Bosnu i Hercegovinu od strane Vlade i Parlamenta Kanade, kao moralnog duga jedne razvijene, zapadne demokratije prema žrtvama zločina dopuštenog od razvijenih, zapadnih demokratija.

Genocid u Srebrenici, tadašnjoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija, počinjen je od 11. jula 1995. godine, kada su snage pod komandom zločinca Ratka Mladića zauzele to područje. Mladić se još uvijek nalazi u bjekstvu mada već 15-tak godina postoji optužnica i međunarodna potjernica protiv njega. U julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice, više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su zaštitu pokušali pronaći kod snaga UNPROFOR-a, pogubile vojne, policijske i paravojne snage Srbo-Crnogoraca iz BiH, Srbije i CG pod direktnom komandom najtraženijeg zločinca Mladića.

Aktivnost kanadskih Bošnjaka je počela 2005. godine na desetogodišnjicu genocida u Srebrenici kada se Jean Augustine, tadašnji član Parlamenta Kanade obratila istom sa izjavom u kojoj je tražila očitovanje Kanade kao demokratske zemlje po pitanju agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Iako su Bošnjaci Kanade u više navrata tražili da se zakonom zabrani djelovanje fašističko-terorističkih organizacija, unatoč tome, srpski Ravnogorski četnički pokret i dalje djeluje u Kanadi, pa bez obzira na antidejtonski, protuustavno i militantno, i što je velika prijetnja ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za širu regiju. Ipak i ova akcija kanadskih četnika predvođena Ravnogorskim četničkim pokretom Kanade, je usmjerena prema kanadsko-srpskoj zajednici u smislu mobilizacije i aktiviranja iste za zaustavljanje procesa usvajanja Rezolucije u kanadskom saveznom Parlamentu. U letcima koje četnici u srpsko-engleskoj verziji dijele širom Kanade negira se postojanje kanadske bošnjačke zajednice, Bošnjaka uopće i države Bosne i Hercegovine. Posebno se negira agresija na Bosnu i Hercegovinu i zločin genocida nad Bošnjacima. Četnici u Kanadi obmanjuju kanadsku javnost o navodnom postojanju samo genocida nad Srbima u Prvom i Drugom svijetskom ratu, izvršenih od strane Bošnjaka i Hrvata.


Brian Masse na svečanosti u Windsoru kada je obznanio da će biti sponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH koja se treba usvojiti u Parlamentu Kanade
Trenutna akcija četničkih terorističkih organizacija u Kanadi nije ništa novo. Iste se pojavljuju redovno kod svih značajnijih akcija kanadskih Bošnjaka. Tako je bilo kod sljedećih aktiovnosti:

- akcije priznavanja bosanskog jezika u Kanadi,
- akcije priznavanja imena Bošnjak u službenim, političkim i statističkim dokumentima Kanade,
- reakcije kanadskih Bošnjaka na sramno dodjeljivanje 75.000 dolara od strane Trilium fondacije kanadskom Ravnogorskom četničkom pokretu od kojih je izrađena bista Draži Mihajloviću u njegovoj prirodnoj veličini, zločincu čiji sljedbenici su zlostavljali kanadske vojnike kako u Drugom svijetskom ratu, tako i prilikom zadnje agresije na Bosnu i Hercegovinu,
- uspješne akcije kojom je spriječena akcija tadašnjeg ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića. On je u Kanadi 2003. godine privatno boravio koristeći ministarske ovlasti, neovlašteno, a uz pomoć ambasadora Bosne i Hercegovine u Ottawi, dr. Vjekolsava Domljana napravio kontakt sa zvaničnicima uglednog Carleton Univerziteta iz Ottawe, kojom prilikom je ugovarao saradnju zasnovanu na principima “multikulturalizma” između rečenog, stvarno multikulturalnog Univerziteta iz Ottawe i Univerziteta u Banja Luci, koji nema ni “m” od multikulturalizma, jer je taj univerzitet skoro 100 posto etnički srpski i identifikuje se sa pojmovima vjerske i nacionalne diskriminacije i aparthejda izraslih iz srpsko crnogorske agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida koji su počinili Srbi i Crnogorci nad Bošnjacima,
- reakcije kanadskih Bošnjaka na seriju članaka u kanadskoj štampi koji afirmišu pretpostavljenu srpsko-hrvatsku podjelu države Bosne i Hercegovine. Tada se u kanadskoj brošuri “Cantiki” pojavila i karta gdje je preko Bosne i Hercegovine napisano Croatia.
- reakcije kanadskih Bošnjaka na priznavanje poštanskih maraka genocidnog entiteta. Poštanski sistem Kanade zaračunava određenu svotu na svako pismo, paket i bilo kakvu pošiljku u genocidnom entitetu. Isto važi i u obratnom smislu gdje poštanski sistem genocidnog entiteta zaračunava takse na sve pošiljke u Kanadu. To znaći da postoje ugovori o međusobnom plaćanju između Kanade i genocidnog entiteta, što je neprihvatljivo sa aspekata međunarodnog prava po kome su jedino države subjekti poštanskog saobračaja,
- permanentnom radu kanadskih Bošnjaka na objelodanjivanju zločinaćkih radnji kanadskog generala u penziji Lewis MacKenzie. Navedeni general prilikom svoje misije u Bosni i Hercegovini u funkciji komandanta Mirovnih snaga UN je više puta u logoru “Kod Sonje” silovao Bošnjakinje koje su svoje svjedočenje zapisale u knjizi “Oficir sa ruzom”, otvoreno se svrstao na stranu agresora i obmanjivao svijetsku javnost o stvarnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Na žalost bosasnkohercegovačko pravosuđe nije voljno pokrenuti tužbu protiv generala. Silovane Bošnjakinje su spremne doći u Kanadu i javno svjedočiti o zločinama generala. Inaće general u penziji i sada vojni savjetnik i analitičar je redovan gost svih skupova kanadskih Srba. Akcijom kanadskih Bošnjaka spriječeno je imenovanje generala u Senat saveznog parlamenta Kanade.

Kanadska važna ulogu u međunarodnoj zajednici i kanadsko članstvo u Upravnom odbor Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini nije spojivo sa odnosom Vlade Kanade prema kanadskim Bošnjacima i prema Bosni i Hercegovini. Kanada zbog svog neodlučnog i neblagovremenog djelovanja, i dopuštanja agresije na Bosnu i Hercegovinu kao i genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, sada ima šansu da ukaže počast žrtvama genocida, i da u interesu sadašnjih i budućih generacija istraje u pobjedi istine i pravde za Bosnu i Hercegovinu.

Kanada treba prvo da ispravi svoje grijehe iz prošlosti kad nije htjela priznati glas većinskog izbornog bosanskohercegovačkog tijela, kad se postavila na pogrešne stvari umjesto na principe demokratije i glasa naroda kojega je trebalo poštivati i braniti. U kritično doba agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, Kanada je bila vođena premijerom koji je dozvolio da se etnički interesi iz njegove lične familije umiješaju u vanjsku politiku zemlje.

Letak kanadskih četnika: latinična transkrpicija
ZAUSTAVIMO BRAJANA MASIJA

Šamar srpskoj zajdnici u Kanadi

Dobronamerni ljudi širom Kanade, a posebno Srbi Windsora su zatečeni i zapanjeni skorašnjim postupokom Brajana Masija, poslanika saveznog parlamenta iz partije Nove Demokratije za zapadni Windsor. Brajan Masi je sa vodečim ljudima takozvane bošnjačke zajednice pokrenuo inicijativu u saveznom parlamentu za uvođenje tzv. Dana sečanja na genocid u Srebrenici koji se navodno dogodio 1995. U svom govoru na žalosnom skupu koji je organizovao pre dve nedelje Masi je pokušao da zadivi svoje nove bošnjačke prijatelje koristeči jake i zvučne reči kao što su genocid, masakri, ratni zločini, itd.
Jedini zločin počinjen ovde je zločin protiv istine i njega je počinio mnogopoštovani Brajan Masi iz Nove Demokratije. Tužna istina je da ovaj napasni stručnjak za genocid dolazi upravo iz multikulturnog saveta Windsora koji već godinama unazad odaje srpskoj zajednici najviša priznanja za rad i doprinos Windsoru i okolini.
Šta je nateralo našeg Brajana da bira strane u nametnutom balkanskom sukobu?
Kako to da Srbe pominje samo kao ratne zločince na ovom propagandnom skupu?
Odgovor je jednostavan: Brajan Masi je ambiciozni političar koji se na tržištu nudi onome ko ponudi najviše para. Istina o balkanskim ratovima mu predstavlja samo smetnju. Takođe naš Brajan je i odličan matematičar. On je lukavo izračunao da srpske žrtve ne donose puno prihoda, a ni glasova da bi se njima bavio. Naprotiv, srpske žrtve i srpska stradanja mogu samo da zasmetaju ili da upropaste uspešnu karijeru našeg cenjenog poslanika. Uzgred budi račeno, osim tzv. genocida šta drugo Brajan Masi i partija Nove Demokratije mogu da nam ponude. Njihova računica je jasna, stavimo genocid u prvi plan, pa niko neće da nas gnjavi o problemima zapadnog Windsora koji sve više podseća na siromašne zemlje trećeg sveta.
Brajan Masi je hitar da prepozna genocid u Srebrenici 1995. ali ga nigde nema kada su u pitanju stvarni i tragični genocidi iz prošlog veka kao što je pokolj 1,5 miliona Jermena od strane Turaka tokom prvog svetskog rata ili pokolj preko milion Srba od strane Hrvata i Muslimana (Bošnjaka kako ih Masi naziva) tokom drugog svetskog rata.
Ovaj pamflet neće promeniti Masijevo mišljenje o nama, jer mi osim istine nemamo šta drugo da ponudimo. Ovo je prevashodno namenjeno svim dobronamernim ljudima da se sete ove podle avanture Brajana Masija i njegove Nove Demokratije sledeći put kada budu glasali (možda već ove jeseni).
Takođe vas molimo da proširite vest o ovom nemilom događaju nebi li uspeli da zaustavimo izglasavanje ovog predloga saveznom parlamentu.

Engleska verzija letka (kliknite na image za uvećati)

Ćirilična verzija letka četnika u Kanadi (kliknite na image za uvećati)


Kroz Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini koja je u parlamentarnoj proceduri, Vlada Kanade može ispraviti greške iz prošlosti prema Bošnjacima i Bosni i Hercegovini, može popraviti svoju reputaciju na internatcionalnom planu, može poslati jasne poruke svim onim koji rade na zločinima da će uvjek podržavati mir kroz pravdu i istinu, može služiti kao model drugim zemljama da prate put u utvrđivanju genocida nad nevinim Bošnjacima, može dati nadu onima koji su je izgubili – kanadskim Bošnjacima, žrtvama zločina genocida, tako da se ovaj genocid nikad ne zaboravi, da ljudi žive zajedno u miru, poslije pobjede istine i pravde i da se nikad nikome ne ponovi ono što se desilo Bošnjacima.
I na kraju poruka kanadskim Četnicima: kanadski Bošnjaci ići će do kraja u svojoj najvažnijoj i največoj akciji, akciji usvajanja Rezoloucije o genocidu. To je naš mali ali obavezujući dug prema mrtvim i živim žrtvama smišljene i organizovane srpsko crnogorske agresije i zločina genocida. U ova nemirna vremena nema te sile koja će biti na putu borbe kanadskih Bošnjaka za pravdu i istinu o zločinu, ne u ime osvete koja je strana bošnjačkoj duhovnoj tradiciji, već u ime brige za budućnost čovjeka i civilizacije, koja se između ostalog zasniva i na dubokim korijenima ideje Bosne i bosanskog duha kroz priznavanje, poštovanje, prihvatanje i tolerisanje drugog i drugačijeg, kroz kažnjavanje zločinaca, što se sve pokušalo poništiti zločinom prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima. Kanadski Bošnjaci će bez obzira na prijetnje i pritiske učiniti sve u svojoj moći da genocid postane riječ kojom Kanadski Parlament naziva politiku agresije u Bosni i Hercegovini i da nacionalni interes Kanade bude da sve osobe odgovorne za ratni zločin, genocid i zločin protiv čovjećnosti snose odgovornost za svoje postupke i budu privedene pred lice pravde.
Poruka dobronamjernim kanadskim Srbima: odbacite akciju kanadskih četnika, ne dozvolite da još jednom, po ko zna koji put podržite nacionalističke ekstremiste iz vlastitih redova koji vas stalno dovode na osuđeničku klupu međunarodne zajednice i permanentan sukob sa komšijama.

Prijedlog rezolucije o genocidu je najbolji način da se oda moralna, pravna i osjećajna odgovornost prema žrtvama i pošalje jasna poruka budućim generacijama - istina je da je bila agresija na Bosnu i Hercegovinu, istina je da se desio zločin genocida, istina i pravda su dokučivi. Usvajanjem Rezolucije Kanada će se konačno priključiti "svjetskim akcijama borbe za istinu i pravdu". Kanada ne smije posustati pod pritiskom četničkog lobija. U interesu je svakog kanadskog Bošnjaka, Bosanca i Hercegovca, svakog Kanađanina, prijatelja istine i pravde da ova Rezolucija bude usvojena.

VRH


  Dossier: Kanada: Brian Masse sponzor Rezolucije genocida u Srebrenici

Ostali prilozi:
» MOJI AHBABI, HADŽIJA SMAJO SRDANOVIĆ I DR. MERSIM ZILKIĆ
Dr. hfz. Haris Hadžić | 11. August 2022 09:56
» DA LI SMO PONOSNI I PRKOSNI BOSANCI, ILI SMO PALESTINCI?
Mr. Milan Jovičić | 09. August 2022 07:07
» MOSTARSKI DOKTORI, DA LI STE ZA DOM SPREMNI?
Mr. Milan Jovičić | 07. August 2022 08:41
» SIMBOL NEDOSTUPNOSTI I IZAZOVNE LJEPOTE
Boban Redžepagić | 02. August 2022 12:59
» PROKLETIJE - PLANINSKI DRAGULJ SVJETSKOG RANGA
Božidar Proročić | 28. July 2022 20:51
» PONOVLJENI HRVATSKI UDRUŽENI ANTIBOSANSKI PODUHVAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2022 16:39
» PRIJEDOR – GRADU TUGE I PONOSA BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. July 2022 20:28
» AFGANISTANSKI SINDROM AMARIČKOG POVLAČENJA I ODGOVORNOST BOSANSKE NACIJE ZA SUDBINU DRŽAVE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2022 20:19
» RUSKOM AMBASADORU IGORU KALABUHOVU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. July 2022 05:22
» ANTIBOSANSKA KAMPANJA U IZRAELU BRAĆE DRAGANA ČOVIĆA I MILORADA DODIKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2022 15:49
» OTVORENO PISMO DRITANU ABAZOVIĆU
Božidar Proročić | 12. July 2022 13:45
» TRIDESETA GODIŠNJICA UBISTVA CIVILA U BILJANIMA
Bošnjaci.Net | 11. July 2022 21:29
Ostali prilozi istog autora:
» NEĆE MOĆI, VUČIĆU!
25. August 2020 15:26
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif