Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Ljubljana
SUSRET PREDSTAVNIKA VJERSKIH ZAJEDNICA U ORGANIZACIJI UREDA ZA VJERSKE ZAJEDNICE VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE
Procitaj komentar

Autor: MINAS
Objavljeno: 06. October 2009. 14:10:00

Konferencija

Muftija dr. Nedžad Grabus se rukuje sa ministrom Boštjanom Žekšom, predsjednikom komisije za dialog sa vjerskim zajednicama

Muftija dr. Nedžad Grabus u društvu sa generlnim sekretarom biskipske konferencije dr. Andejom Saje

Muftija dr. Nedžad Grabus u društvu sa državnim sekretarom Jožefom Školčem

Direktor ureda za vjerske zajednice Aleš Gulič, muftija dr. Nedžad Grabus i Ibrahim ef. MalanovićMuftija Grabus gdje god se pojavi na 'meti' je medija
U utorak, 06. oktobra 2009. godine, organiziran je Susret predstavnika vjerskih zajednica u organizaciji Ureda za vjerske zajednice Vlade Republike Slovenije.

U ime Islamske zajednice u Republici Sloveniji Susretu su prisustvovali muftija dr. Nedžad Grabus, njegov zamjenik Ibrahim Malanović, sekretar Nevzet Porić i imam u Škofja Loki Ifet Suljić.

Na samom početku Susreta okupljene predstavnike vjerskih zajednica pozdravio je predsjednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor.

Vlada će učiniti sve da budu odnosi između države i vjerskih zajednica iskreni i sređeni, obećao je na početku susreta premijer Borut Pahor. Uvjeren je, da će novi direktor ureda za vjerske zajednice Aleš Gulič svoju funkciju izvršavati savjesno te da su neke predrasude u vezi s njegovim imenovanjem suvišne.

»Slovenija je otvoreno društvo u kojem se mora svaki pojedinac osjećati slobodno i mora imati pravo ispovijedanja vjerske slobode. Institucije koje brinu za to moraju imati i mogućnosti za to. Ukoliko je pri tome potrebna suradnja sa državom, onda će država svoju dužnost i obaviti«,
kazao je između ostalog Pahor.

Među svim slobodama koje uživamo, po njemu ima, vjerska sloboda svoje mjesto. Zato je
»važno da institucije koje predstavljaju ljudi različitih vjerskih opredjeljenja u dijalogu sa državom rješavaju sva strateška i praktična pitanja«.


Muftija dr. Grabus govori za medije


Predstavnici vjerskih zajednica i direktor ureda za vjerske zajednice Aleš Gulič izrazili su danas svoje uvjerenje da će imati dobru suradnju. Naime, Vlada Republike Slovenije, 03. septembra 2009. godine, imenovala je novog direktora Ureda za vjeske zajednice g. Aleša Guliča koji je na tom mjestu zamijenio dr. Dragu Čepara.
Muftija dr. Nedžad Grabus u ime Islamske zajednice i u svom imenu čestitao je novom direktoru za imenovanje na tako važnu funkciju kao što je vođenje Ureda za vjerske zajednice. Uvjeren je da će Ured i dalje izvršavati svoje dužnosti i obaveze kao i do sada, a možda i bolje. Ekipa je ostala ista, promjena je vidljiva samo na čelu Ureda. »Mi kao Islamska zajednica i muslimani koji pripadamo velikoj svjetskoj religiji istovremeno smo i manjinska zajednica u Sloveniji koja još uvijek traži svoj put djelovanja i put za realizaciju svojih potreba i ciljeva koji su opće korisni za društvo u kojem živimo. Većina crkava kao što su Rimokatolička, Protestantska pa i Pravoslavna izuzetno su važne za slovensku historiju i mi smo svjesni toga. Svi zajedno kao crkve i vjerske zajednice ne bavimo se samo sa vjerskim pitanjima. Mi smo prisutni i na drugim područjima koja se tiču svakog pojedinca. Možda Vlada ponekad ne razumije potrebe vjerskih zajednica. Pisao sam ministrima za kulturu i obrazovanje te ih zamolio da nam pomognu u organizaciji tečaja za učenje slovenskog jezika za imame koji ne govore slovenski jezik. Nažalost, dobio sam negativan odgovor. Postavlja se pitanje kako realizirati neke stvari koje su opće korisne? Kada govorimo o zatvorima, bolnicama i drugim ustanovama zatvorenog tipa veoma je teško realizirati odredbe vezano za duhovne usluge koje su određene u Zakonu o vjerskoj slobodi, ali su zapisane i u Sporazumu kojeg smo potpisali sa Vladom Republike Slovenije o pravnom položaju Islamske zajednice u Republici Sloveniji. Kako riješiti probleme sa grobljima je također jedno od aktualnih pitanja. To nije samo naše pitanje, već i drugih vjerskih zajednica. Ko ne nadležan za rješavanje takvih pitanja? Očekujem, da nam Ured pomogne u tome. Ne želim da Ured bude samo administrativni organ. Mi kao pripadnici svjetske religije želimo da nam Ured za vjerske zajednice pokaže put po kojem trebamo ići vezano za rješavanje svojih problema i realizacije naših programa. Integracija imama i njihovo obrazovanje u Sloveniji jedno je od strateških pitanja. Slovenija je jedina država u regiji gdje nema vjeronauke u školama. Očekujemo da će nam država pomoći u projektu izgradnje džamije kao što je pomogla i druge vjerske zajednice u njihovim projektima«, zaključio je Grabus uz ponovnu čestitku direktoru Guliču za imenovanje na mjesto direktora Ureda za vjerske zajednice.

Mariborski nadbiskup pomoćnik Anton Stres kazao je da je Gulič pokazao dobru volju i spremnost za dialog, a protestantski biskup Geza Erniša rekao je da »po plodovima ocjenjujemo čovjeka« i zato nema nikakvog razloga da ga ocjenjujemo unaprijed.

Paroh Srpske pravoslavne crkve Peran Bošković kao pozitivno ocjenjuje i današnju prisutnost premijera Boruta Pahora na susretu. Takva podrška direktoru ureda, po njegovom mišljenju, znači da će prijedlozi vjerskih zajednica biti bolje prihvaćeni te da će komunikacija biti dobra.

Gulič nakon današnjeg susreta sa predstavnicima vjerskih zajednica kazao je da je sa susretom i odzivom vjerskih zajednica zadovoljan. »Naravno, postoje problemi koji su praktične naravi. Vjerska sloboda mora doći do svakog državljana, svakog vjernika i nevjernika«, naglasio je Gulič.

Kao najveći problem kojeg je potrebno riješiti ispostavio je duhovne usluge u bolnicama i zavodima zatvorenog tipa. To se ne izvodi na način predviđen u zakonu, »upravo to se naviše tiče vjernika«.

VRHOstali prilozi:
» 487 GODINA SARAJEVSKE GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE
Anadolu Agency (AA) | 07. January 2024 12:41
» ODAZIVAM TI SE, ALLAHU, ODAZIVAM …
Esad Krcić | 04. January 2024 18:27
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif