Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo
POVRATAK IZGUBLJENE NADE
Autor: Ibrahim Osmanbašić
Objavljeno: 02. November 2009. 07:11:35
Saopćenje za javnost KNS-a povodom odluke žirija Petog natječaja za Književnu nagradu «Srebrenica» da preimenuje odluku o dodjeli nagrade

Poljuljan je dignitet književnih manifestacija koje se tradicionalno organizuju na području BiH, kao i nekih novoformiranih, što odišu duhom monotonije i stereotipa – jer su pretvorene u zatvorene krugove gdje „britka riječ“ i „autorska inventivnost u duhu vremena“ nije dobrodošla; dakle, te i takve književne manifestacije svrhe su same sebi jer kredibilitet „naslijeđenog progresivnog duha“ olako je istrošen da bi „samozvana elita“ održala sebe u fokusu aktuelnih spisateljskih tokova, bez osjećaja za „empiriju kolektivnog iskustvo“ koju nove mlađe generacije talentovanih pisaca, uglavnom, nastoje da kroz kreativan književni izražaj pretoče u umjetničko djelo.

Sa dolaskom demokratije na ove prostore jedinstvena sfera bosanskohecegovačke književnosti je duboko podjeljena postajući lak plijen megalomanskih političkih apetita i manipulacija neuviđajnih političkih opcija – koje kroz elitizrana udruženja pisaca i zatvorene književne manifestacije fabrikuju „imena“ i „djela“ – kiteći ih laureatima – gdje autorski umjetnički domet ne igra nikakvu začajnu ulogu pri kriterijima za dodjelu priznanja. Voljom „centara drištvene moći“ književna umjetnost i slobodan kreativan autorski izražaj, kao univerzalna civilizacijska vrijednost, prenosi se u sferu politikanske manipulacije gdje sjenke književnih kreatura postaju poslušne marionete ispranih mozgova što umaču pero u mastilo podobnosti – potpisujući se na naslovnice eskluzivnog lokalnog karijerizam, te, svjesno se predajući raljama dnevnosocijalne kolotečine – gdje književnost, kao univezalna duhovna kreacija, ne može biti „upakovana“ - dakle, niti da nastane niti da opstane! – jer sama po sebi je uzvišena do zenita ljudskog humanizma i dostojanstva, pa po svojojoj naravi ne može biti sama sebi cilj niti sluga „višim ciljevima“, već samo „iskren odsjaj iskonskog“ što se topi pred neumoljivom istinom stvarnosti što ogoljava izluziju do bola.

Uopće, razrookim iščitavanjem demokratije na prostorima BiH, zadnjih decenija, nastupio je duholedeći val kulturocida ostavljajući iz sebe zgarišta od generacijskog kulturološkog naslijeđa, što blago je neizrecive vrijednosti na kom su lapidarno urezani specifični pečati duhovnog identiteta - otjelovljeni kroz oplemenjujuću kreaciju. Nešto od spaljenih građeva, biblioteka, rukopisa i svih drugih oblika ljudskog civilizaciskog pregalaštva i izražaja – biće ponovo sagrađeno, restauirano, oštampano, a nešto je izgubljeno zauvjek. Nešto je zbrisano sa lica zemje u ratnom vihoru a nešto je izbrisano iz ljudskog pamćenja kroz poratnu turturu bezumlja. Nešto od nesagledive štete se pominje –a nešto se šuti. Nešto je izgubljeno i o tome se govori – a nešto je utrano i o tome niko ne govori, dok je nešto izgubljeno a za to se ne zna da je nestalo jer se nije spominjalo i dok je postojalo – i niko mu ni slutnjom ne može dokučiti vrijednost i značaj.

U svemu tome „riječ“, kao „simbol komunikativne suštine jer je sadržaj značenja živog i neživog“, je devalvirala kroz demokratsko bijesnilo, dok je „pisanoj riječi“ u trivijalnom kontekstu pridodato i ono što i ne piše, a „umjetničkoj riječi“ su potkresana krila kroz nehuman tretman.

Dakle, u svoj toj kataklizmi temeljnih univerzalnih i civilizacijskih vrijednosti, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou – gdje ni rezolucije ni sudske presude ne mogu da isprave iskrivljeno - „..žiri Petog natječaja za Književnu nagradu «Srebrenica» na temu «Sandžak» zbog nepoštivanja propozicija natječaja je preimenovao odluku…” – a na to je ukazao jedan anonimni čitalac web-magazina “BOŠNJACI-NET”!!!, na šta je organizator pravovremeno reagovao spriječivši da se naruši dignitet internacionalne književne manifestacije. Nesvakidašnji uviđajan gest koji trasira put za povratak izgubljene nade – u smisao borbe za principe KOJI TREBA DA VAŽE ZA SVE JEDNAKO; u predanost očuvanja OPĆIH VRIJEDNOST uz cijenu individualnog požrtvovanja; u revitalizaciju univerzalnih vrijednosti na kojima počivaju pozitivne tekovine ljudskog roda – uz reafirmaciju kreativnog duhovnog izražaja kroz pisanu riječ - kao trag tinte na papiru što simbolizira puteve ljudskih sudbina kroz vječnost.

Internacionalna književna manifestacija „Srebrenica“, koja se po peti put organizuje, jedan je od rijetkih pozitivnih primjera programskog kontinuiranog djelovanja na polju afirmacije umjetničke pisane riječi na Bosanskom jeziku – gdje svoje radove šalju autori iz, faktički, cijeloga svijeta, a što je jedna od rijetkih književnih manifestacija novijeg datuma koja bilježi kvalitativnu ekspanziju u vitalnim elementima organizacionog djelovanja na polju afirmacije modernog autorskog književnog stvaralaštva - gdje se otvara prostor za upoznavanjem sa izražajem naše kreativne književne dijaspore, kao i mladih autora.

Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo kroz svoje aktivnosti promoviše i nove modalitete prezentacije autorskog kreativnog izražaja – prikladno trećem milenijumu koje ide u pravcu individualne emancipacije – tako da naši suradnici trebaju graditi “svjesnost o svijetu kao globalnom selu”, što se u ovom slučaju potvrdilo kao izvjesnost sa praktičnim poslijedicama.

Pominjanje KNS-a u kontekstu odluke žirija cijenjene manifestacije zahtijevalo je jedno javno obraćanje udruženja, s obzirom da su ovo nesvakidašnji događaji – a tiču se dubokih i osjetljivih javnih relacija - što podrazumjeva jedna ovakva javna kulturna manifestacija.

Čestitke organizatoru i nagrađenim autorima Petog natječaja za Književnu nagradu «Srebrenica».

Ibrahim Osmanbašić
predsjednik Udruženja za kulturu – Novo SarajevoOstali prilozi:
» SLUČAJ DŽEMELUDINA LATIĆA JE KAO SLUČAJ KAʿB IBN MALIKA U MEDINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2021 15:14
» BOŠNJACI MOJI, ČITAJTE I UČITE - LAKŠE JE TO NEGO PUŠKOM BRANITI BOSNU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. November 2021 12:32
» ISPRAVKE I DOPUNE NA PISMO DR. BOŽE LJUBIĆA MEĐUNARODNI ČIMBENICIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. November 2021 15:37
» MOJ OMAŽ BOSANSKOJ HEROINI HAJRI ĆATIĆ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. November 2021 13:41
» ŠABAN HASANĐEKAJ, DECENIJE POSVEĆENOSTI PROSVJETI I NOVINARSTVU
Božidar Proročić | 06. November 2021 12:14
» BEHAROVA SEHARA NAJBOLJIH PRIČA
Bošnjaci.Net | 02. November 2021 14:18
» BANA, IZ & KCPGNY I ICM: ZAHTJEVI VLADI CRNE GORE
Bošnjaci.Net | 24. October 2021 20:06
» ODRŽANI XLIV PLAVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI I XIX LIKOVNA KOLONIJA
Božidar Proročić | 24. October 2021 13:08
» POLITIČKI BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Ferhat Korajac | 21. October 2021 17:38
» DANAS 18. GODIŠNJICA SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA
Anadolu Agency (AA) | 19. October 2021 16:24
» AMBASADOR DR. KOZARIĆ U POSJETI SALZBURGU!
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 11. October 2021 14:46
» RATNOM HEROJU EDHEMU OMEROVIĆU - TITI AMPUTIRANE OBJE NOGE
Almasa Hadžić, politicki.ba | 06. October 2021 21:19
Ostali prilozi istog autora:
» KO JE LIDER BUDUĆNOSTI BiH?
21. April 2008 10:45
» CARSTVO ANTILOGIKE
17. March 2008 11:58