Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

AMERIČKI ZVANIČNICI IZOLIRAJU ĐUKANOVIĆEVU CRNU GORU
Autor: Koča Pavlović
Objavljeno: 09. April 2010. 16:04:33
Američka diplomatska aktivnost prema državama našeg regiona, u okviru koje su se hrvatska premijerka i slovenački premijer susreli sa predsjednikom Obamom u Pragu, dok zamjenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg istovremeno razgovara sa rukovodstvima BiH, Srbije, Kosova i Makedonije, iskaz je “podrška izgradnji evropske budućnosti zemalja Zapadnog Balkana“, kako je to juče u Beogradu saopštio prvi saradnik Hilari Klinton.

Dakle američka diplomatija ovih dana razgovara i sa uspješnim i sa manje uspješnim balkanskim državama, samo Đukanovićevu Crnu Goru zaobilazi u širokom luku.

Činjenica da je crnogorsko državno rukovodstvo jedino od svih u regionu koje je zaobiđeno u ovim američkim kontaktima, predstavlja potvrdu diplomatske izolacije u koju je potpuno utonuo ovaj režim. Premijer je nedavno u Vašingtonu preuzeo obavezu odlaska iz politike i provođenja vanrednih parlamentarnih izbora, i dok to ne ispuni naša država će biti u diplomatskom karantinu, a njegove će posjete zapadnim prestonicama ubuduće ostajati bez adekvatnog prijema.

Ova međunarodna izolacija šefa režima ukazuje i na to da Zapad više nema dilema oko kriminalne prirode njegove vlasti. Zato više i ne traže niti očekuju od Đukanovića bilo kakvu istinsku akciju protiv organizovanog kriminala, jer je prije samo par sedmica, sa vrha izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti saopšteno da je kampanja protiv organizovanog kriminala u stvari kampanja protiv države Crne Gore. Tada su čelnici Vlade, Skupštine i Pravosuđa jasno locirali Srbiju kao inicijatora te anticrnogorske, antidržavne kampanje, a sa njima su se saglasili Cane Subotić iz Ženeve, režimski sateliti iz Podgorice i neki režimski plaćenici iz Beograda.

Kako je zamjenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg juče istakao odličnu saradnju srpske države sa američkim bezbjednosnim službama u zajedničkoj borbi protiv Subotića, Šarića i ostalih Kalića, ne bi bilo iznenađujuće da DPS uskoro saopšti kako je aktuelna hajka na crnogorske biznismene i premijerove najbolje drugove dio srpsko-američke zavjere protiv naše državne suverenosti, i da je to posljedica njihove ljubomore zbog našeg „neviđenog napredovanja“ na kolosjeku evropskih i evro-atlantskih integracija.

Dobro je da se zamjenik sekretarke Klinton, ovog puta nije javno susreo sa crnogorskim čelnicima, jer bi im onda morao javno prenijeti nezadovoljstvo svih u regionu našom nesaradnjom u borbi protiv Đukanovićevih najboljih drugova i poslovnih partnera. A to bi, gotovo izvjesno, izazvalo burnu rekaciju režima u predvečerje lokalnih izbora, tako da bi g.Stajnberg, za potrebe domaće javnosti, mogao biti degradiran u kakvog beznačajnog vašingtonskog birokratu.

Zato je dobro za crnogorsku državu da ova odlazeća vlast ima što manje šansi da pokvari odnose sa našim najznačajnijim partnerom i tako napravi veliku zajedničku štetu, stoji u saopćenju PzP-a, koje je ptpisao poslanik Koča Pavlović.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» BUKOVICA I CETINJSKI BADNJAK
07. January 2011 14:00