Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

OPTUŽENI ZA ZLOČINE U BUKOVICI U POLICIJI ČEKAJU PRITVOR
Autor: PCNEN.com
Objavljeno: 24. April 2010. 13:04:31
Svih sedam optuženi u slučaju Bukovica prijavili su se pljevaljskoj policiji i čekaju da budu sprovedeni u pritvor u Bijelom Polju, kako je tražilo Vrhovno tužilaštvo Crne Gore, koje je protiv njih podiglo optužnicu za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Optuženi su bivši pripadnici Vojske Jugoslavije i Centra bezbijednosti Pljevlja Radmilo i Radiša Đuković, Slobodan Cvetković, Đorđije Gogić, Milorad Brković, Slaviša Svrkota i Radoman Šubarić. Tužilaštvo je predložilo pritvaranje optuženih.

Njihov advokat Miodrag Golubović je za TV Vijesti kazao da se njegovi branjenici ne osjećaju krivima i da u pritvor idu "čista obraza".

"Mi ćemo sigurno u toku postupka dokazati da niko od njih nije počinio djelo koje im se stavlja na teret", kazao je Golubović.

Suđenje će, kako je saopšteno, biti povjereno sudiji Specijalnog odjeljenja za organizovani kriminal i ratne zločine Višeg suda u Bijelom polju Šefkiji Đečević.

Optužnica koja kasni
"Optužnica malo kasni, ali bolje ikad nego nikad", rekao je Jakub Durgut, predsjednik Udruženja prognanih iz Bukovice. On je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, ocijenio da je za torture nad stanovništvom Bukovice u vrijeme rata kriv veći broj osoba.

Boris Raonić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava, nevladine organizacije koja se kontinuirano bavi slučajem zločina u Bukovici, rekao je "da će odgovarati oni koji su najnižeg hijerarhijskog nivoa, iako se veoma lako može utvrditi ko je izdavao naredbe, ko je inspirisao ove zločine".

Optuženi se terete da su, kršeći pravila međunarodnog prava, tokom 1992. i 1993. godine zlostavljali i nehumano postupali prema civilnom stanovništvu bošnjačke i muslimanske nacionalnosti na području mjesne zajednice Bukovica, u pljevaljskoj opštini.

U optužnici se navodi da su optuženi civile zlostavljali, prouzrokujući im teške patnje, ugrožavajući im zdravlje i tjelesni integritet, te primjenjujući prema njima mjere zastrašivanja i tako stvarali psihozu za prinudno iseljavanje.

"Nadamo se da će pravi krivci za događaje u Bukovici biti otkriveni i pravedno sankcionisani. Najgore u svemu ovome bi bilo da se neko krivo optuži ili osumnjiči što, nadam se, ni samo tužilaštvo neće dozvoliti. Mislim da ovih sedam optuženih nije konačan broj i da će se u nastavku procesa doći do još nekih činjenica koje su bitne za ovaj slučaj", rekao je Durgut za RSE.

Raonić: Nisu optuženi počinioci ubistava
Raonić za RSE kaže da je veoma zanimljivo "da će optužnicom biti obuhvaćeni oni ljudi koji nijesu učestvovali u ovim zločinima" i najavio da će Inicijativa mladih za ljudska prava nastaviti da prati slučaj i da ukazuje "na neke informacije koje tužilaštvo i istražni sudija nije htio da obuhvati", a "koje mogu biti od koristi u rasvijetljavanju ovog zločina".

"Nama je veoma indikativno to da se u optužnici za zločin u Bukovici ne obuhvata niko ko je izvršio ubistva, već više stvaranje uslova za progon muslimanskog življa, iako je više puta ukazivano, iako su i mediji više puta ukazivali, iako smo kroz naš monitoring više puta govorili o konkretnim dokazima iz ove oblasti."

SNS traži kompletnu istinu o Bukovici
Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori je pozvao nadležne organe da najhitnije istraže i saopšte javnosti šta se stvarno dešavalo na području opštine Pljevlja i sela Bukovice u 1992/93. godini i da se tek nakon toga pokrene postupak sankcionisanja svih onih koji su na bilo koji način zloupotrijebili nacionalnu pripadnost u funkciji etničkog čišćenja tog prostora.

"Sve do trenutka spoznaje kompletne istine o dešavanjima na tom prostoru, smatramo da su ovakvi postupci isključivo u funkciji satanizacije srpskog naroda u Crnoj Gori i postizanja odgovarajućeg izbornog rezultata partija vladajuće parlamentarne koalicije na nedemokratski način na lokalnim izborima zakazanim za 23. maj tekuće godine", saopštio je SNS.


  Dossier: Crnogorski zločin
» SRAMOTNA ODLUKA CRNOGORSKOG SUDSTVA
Bošnjaci.Net | 31.03.2011 08:35
» SRAMI SE, CRNA GORO!
Tim Bošnjaci.Net | 30.03.2011 09:11
» POSTUPALI PO NAREDBI PAVLA BULATOVIĆA
Vijesti.me | 29.03.2011 08:22
» BUKOVICA I CETINJSKI BADNJAK
Koča Pavlović | 07.01.2011 14:00
» DŽELATI OSLOBOĐENI - ŽRTVE BOŠNJACI PONIŽENI
Prof. dr. Šefket Krcić | 06.01.2011 10:03
» BIJELO POLJE: ZA BUKOVICU NEMA DOKAZA
Vijesti.me | 03.01.2011 21:25
» ABDICIRAO UMORNI KRALJ
Vijesti.me | 23.12.2010 13:45
» SLOBODANU PEJOVIĆU PRIJETE TUŽBOM
Vijesti.me | 22.10.2010 18:17
» HOĆE LI MOMIR PROGOVORITI?
Mina (CG) | 11.10.2010 23:13

Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» ŽENAMA NOBELOVA NAGRADA ZA MIR
07. October 2011 08:18