Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
Iz mog ugla
LOKALNI IZBORI I PROBLEMI U PLAVU
Procitaj komentar

Autor: Dževat Musić
Objavljeno: 08. June 2010. 14:06:36
Dževat MUSIĆ: U opštini Plav, Bošnjačka stranka je ostvarila najbolji rezultat i pojedinačno je najača stranka u lokalnom parlamentu sa osam odbornika, međutim, rezultat bi bio bolji da su izbori bili demokratski. Da nije bilo političkih, finansijskih, socijalnih i drugih pritisaka. Na pojedinim biračkim mjestima, bilo je krađe glasova, „masovnog glasanja“ zadnjih pola sata izbornog procesa, velikog broja glasanja putem pisma, presretanja birača od strane aktivista DPS na biračkim mjestima sa novcem za glas iz sredstava namijenih porodicama sa socijalnim potrebama Centra za socijalni rad i td.
Bošnjačka stranka je na proteklim Lokalnim izborima (23.05.2010) ostvarila izvanredan rezultat, dobila jasnu podršku svojih birača i simpatizera, udvostručila broj odborničkih mandata i time utemeljila svoj legitimitet jakog političkog subjekta u opštinama u kojima živi bošnjačko-muslimansko stanovništvo.

Bošnjačka stranka je pojedinačno najjača politička partija u Plavu, druga po snazi u Rožaju, a shodno ostvarenom rezultatu i odborničkim mandatima, samostalne političke klubove formiraće u Baru, Tuzima i Bijelom Polju. BS je dobila parlamentarni status i učešće u izvršnoj vlasti u Podgorici, kao i u gradskoj opštini Tuzi.

Broj mandata u lokalnim parlamentima je uvećan sa 13 na 24 odsto što predstavlja gotovo 100% rast za samo četiri godine koliko BS radi i djeluje.
Sve to pokazuje da je BS postala autentični politički reprezent bošnjačko-muslimanskog naroda.


Bošnjačka stranka je pojedinačno najjača politička partija u Plavu, druga po snazi u Rožaju, a shodno ostvarenom rezultatu i odborničkim mandatima, samostalne političke klubove formiraće u Baru, Tuzima i Bijelom Polju. BS je dobila parlamentarni status i učešće u izvršnoj vlasti u Podgorici, kao i u gradskoj opštini Tuzi.
U opštini Plav, Bošnjačka stranka je ostvarila najbolji rezultat i pojedinačno je najača stranka u lokalnom parlamentu sa osam odbornika, međutim, rezultat bi bio bolji da su izbori bili demokratski. Da nije bilo političkih, finansijskih, socijalnih i drugih pritisaka. Na pojedinim biračkim mjestima, bilo je krađe glasova, „masovnog glasanja“ zadnjih pola sata izbornog procesa, velikog broja glasanja putem pisma, presretanja birača od strane aktivista DPS na biračkim mjestima sa novcem za glas iz sredstava namijenih porodicama sa socijalnim potrebama Centra za socijalni rad i td.

Neprimjereno je bilo ponašanje Husnije Šabovića i njegovog brata Vehbije na dan promotivnog skupa Bošnjačke stranke u Plavu dana 21.05.2010. Sve se dešavalo pred očima policije, kojoj nije prvi put, kad su oni u pitanju, da adekvatno reaguju. Kad je došlo do tuče, policija je tražila pomoć od aktivista BS, da spriječe veću svađu. Rukovodstvo BS je zaustavilo svoje aktiviste i simpatizere te ih spriječilo da izazivačima nanesu teže fizički povrede. Iako su više puta javno pokazali nevjerstvo i širk („Bog i Milo su spasili Plav“ itd.), ipak ih podsjećam da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nemojte jedni druge mrziti, nemojte jedni drugima zavidjeti, niti jedni drugima okretati leđa (prekidati međusobne komunikacije), nego budite Allahovi robovi, braća!" (Buharija).

Svih ovih dana analiziram i pokušavam naći razloge huliganskog ponašanja sijedih glava šesdesetogodišnjaka koji ničim izazvani isprovociraše sukob sa nesagledivim posledicama. Čini se da su razlozi njihove zavidnosti: a) mržnja b) neprijateljstvo, c) licemjerstvo i oholost, d) samodopadanje i pokvarenost, e) strah od gubljenja položaja, imovine, kapitala..., f) obaveza prema vrhu partije da će osvojiti apsolutnu vlast u Plavu i dr.

Očigledno su se udružili sa Iblisom i nevjernicima koji žele nesreću Bošnjacima, posebno vjernicima. Zato su pozivali glasače „pomognite nam da istjeramo ove iz džamija“. Ljutnja je šejtanov podsticaj na zlo kojim čovjeka tjera da podivlja, jer ljutnja je od šejtana. Zbog toga je Vjerovjesnik, s.a.v.s., savjetovao da se čovjek uzdrži prilikom srdžbe. To ne znači da se čovjek ne smije nikada naljutiti, jer to nije moguće. Ali je moguće da se potpuno ne predaje ljutnji i instinktu, pa
REKAO PA POREKAO: Podsjećam Džavida Šabovića, na ranije stavove OO SDP Plava: „sa svima možemo u koaliciju osim sa DPS“.
da govori bez kontrole, psuje i grdi, da se tuče, ubija i dr. Primjeran čovjek upravlja svojom voljom na način što će vladati svojim instinktima i biti iznad njih. On će ih uskladiti sa Allahovim naredbama i uputama. To je pravi vjernik i mutekija. To je jak vjernik. Vjerovjesnik, s.a.v.s., je svojim ashabima rekao: „Šta mislite, ko je po vašem mišljenju junak?“ Rekoše: „Junak je onaj čovjek kog ne može niko nadjačati“. Poslanik, s.a.v.s., potom reče: „Nije taj junak, već onaj ko se savlada u ljutnji“. Koalicija DPS-SDP u Plavu se na ovim izborima, uprkos svim mjerama državne podrške i autoriteta Mila i Sveta, spasila debakla zahvaljujući koaliciji sa SDP, jer u malom mjestu se zna sve, ko je kakav, koliko je i kako stekao, koliko ima krivičnih prijava, ko se brani imunitetom a ko poštenjem, koliko ko zna da radi itd.

Zato podsjećam Džavida Šabovića, na ranije stavove OO SDP Plava: „sa svima možemo u koaliciju osim sa DPS“. Izuzev što su Opštinski odbor DPS Plava, zaposjeli njegovi bratsvenici Husnija i Vehbija, silom smjenjujući Orhana Redžepagića, šta se to drugo promijenilo u politici DPS-a prema Plavu? I dalje je najmanje razvijena opština u Crnoj Gori sa velikim potencijalima i sa svim posledicama po demografske procese (iseljavanje) i životni standard stanovništva. Njihovom politikom tranzicije i privatizacije uništena je privredna struktura, a zaposleni upućeni na Biro rada i na socijalno, te sa njima manipulišu od izbora do izbora.

Očekivao sam da će rukovodstvo DPS-a osuditi ponašanje svojih namještenika u Plavu, ali je neshvatljivo, kako je moguće, da poslije skrnavljenja Bošnjačke zastave i psovanja Bošnjačke majke, Džavid Šabović (predsjednik OO SDP) ovoliko dugo šuti, da javno osudi ponašanje svoje braće i kako može da i dalje održava tu neprincipijelnu koaliciju?

Podsjećam gospodina Džavida Šabovića na onu staru „S kim si onakav si“. Još ima vremena za distancu Vas i Vaših odborničkih kandidata, a prije svega vaših glasača, koji, sigurno, to od Vas s pravom očekuju.

Na kraju, pozivam nosioce političkih funkcija, političke partije, nezavisne intelektualce, sve dobronamjerne ljude, da se ujedine na Programu bržeg razvoja naše Opštine. Ostalo nas je u opštini Plav toliko malo i kad smo jedinstveni, a podijeljeni i nejedinstveni ne predstavljamo ništa. Sadašnje vrijeme ište sposobne, iskusne i poštene kadrove da zajedno sa visokostručnim mladim ljudima organizuju profesionalnu opštinsku upravu, koja će obezbijediti sredstva evropskih fondova, Svjetske banke, drugih donatora i naših uspješnih ljudi u inostranstvu, za valorizaciju razvojnih potencijala u poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, proizvodnji organske hrane, vode za piće, hidro energije, drvopreradi i td. Jedino tako ćemo biti na pravom putu, na visini zadatka i istorijske odgovornosti pred generacijama koje dolaze!

VRHOstali prilozi:
» VRIJEME JE DA BOŠNJACI POČNU HODATI USPRAVNI ISPOD ZVIJEZDA
Sead Zubanović | 04. December 2022 12:59
» NIKŠIĆEVA LAŽ I OBMANA NAŠE JAVNOSTI
Mr. Milan Jovičić | 02. December 2022 13:08
» UH, BAŠ SAM LJUTA!!!
Nada Starijaš Al Issa | 01. December 2022 15:12
» VEZANJE ZASTAVA: „OSMORKA“ - SDP I HDZ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. November 2022 17:43
» MA, KONTAJU ONI!
Dr. Mesud A. Ramić | 28. November 2022 21:53
» ČEONI UDAR U SUDSKU PRAVDU I LJUDSKA PRAVA
Velija Murić | 28. November 2022 13:06
» IZ ZONE SUMRAKA ODJEKUJE: „SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!“
Mehmed Meša Delić | 26. November 2022 14:50
» DODIK OPET POLUPAO LONČIĆE
Eset Muračević | 26. November 2022 13:22
» POVIJEST (NI)JE UČITELJICA ŽIVOTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. November 2022 20:05
» OSMORKA I VELIKO SRPSKO-HRVATSKE BAJE!
Mr. Milan Jovičić | 23. November 2022 19:53
» KONTAŠ?
Said Šteta | 23. November 2022 16:28
» ŠTA TO PORUČUJU I ŽELE NACIONALISTI IZ MOSTARA?
Mr. Milan Jovičić | 21. November 2022 01:09
» ESEJ O “G(L)ADNIM GODINAMA”
Dr. Harun Hadžić | 20. November 2022 14:55
» JETON NEZIRAJ – THE HANDKE PROJECT
Šemso Agović | 18. November 2022 13:56
» UKRAJINSKA POBJEDA U HERSONU POČETAK KRAJA PUTINA
Božidar Proročić | 16. November 2022 16:49
» (NE)POLITIKA KAO UDRUŽENI OSVETNIČKI PODUHVAT
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. November 2022 17:32
Ostali prilozi istog autora:
» VAKAT GENOCIDA 1913
05. March 2013 07:52
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif