Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Iz mog ugla
LOKALNI IZBORI I PROBLEMI U PLAVU
Autor: Dževat Musić
Objavljeno: 08. June 2010. 14:06:36
Dževat MUSIĆ: U opštini Plav, Bošnjačka stranka je ostvarila najbolji rezultat i pojedinačno je najača stranka u lokalnom parlamentu sa osam odbornika, međutim, rezultat bi bio bolji da su izbori bili demokratski. Da nije bilo političkih, finansijskih, socijalnih i drugih pritisaka. Na pojedinim biračkim mjestima, bilo je krađe glasova, „masovnog glasanja“ zadnjih pola sata izbornog procesa, velikog broja glasanja putem pisma, presretanja birača od strane aktivista DPS na biračkim mjestima sa novcem za glas iz sredstava namijenih porodicama sa socijalnim potrebama Centra za socijalni rad i td.
Bošnjačka stranka je na proteklim Lokalnim izborima (23.05.2010) ostvarila izvanredan rezultat, dobila jasnu podršku svojih birača i simpatizera, udvostručila broj odborničkih mandata i time utemeljila svoj legitimitet jakog političkog subjekta u opštinama u kojima živi bošnjačko-muslimansko stanovništvo.

Bošnjačka stranka je pojedinačno najjača politička partija u Plavu, druga po snazi u Rožaju, a shodno ostvarenom rezultatu i odborničkim mandatima, samostalne političke klubove formiraće u Baru, Tuzima i Bijelom Polju. BS je dobila parlamentarni status i učešće u izvršnoj vlasti u Podgorici, kao i u gradskoj opštini Tuzi.

Broj mandata u lokalnim parlamentima je uvećan sa 13 na 24 odsto što predstavlja gotovo 100% rast za samo četiri godine koliko BS radi i djeluje.
Sve to pokazuje da je BS postala autentični politički reprezent bošnjačko-muslimanskog naroda.


Bošnjačka stranka je pojedinačno najjača politička partija u Plavu, druga po snazi u Rožaju, a shodno ostvarenom rezultatu i odborničkim mandatima, samostalne političke klubove formiraće u Baru, Tuzima i Bijelom Polju. BS je dobila parlamentarni status i učešće u izvršnoj vlasti u Podgorici, kao i u gradskoj opštini Tuzi.
U opštini Plav, Bošnjačka stranka je ostvarila najbolji rezultat i pojedinačno je najača stranka u lokalnom parlamentu sa osam odbornika, međutim, rezultat bi bio bolji da su izbori bili demokratski. Da nije bilo političkih, finansijskih, socijalnih i drugih pritisaka. Na pojedinim biračkim mjestima, bilo je krađe glasova, „masovnog glasanja“ zadnjih pola sata izbornog procesa, velikog broja glasanja putem pisma, presretanja birača od strane aktivista DPS na biračkim mjestima sa novcem za glas iz sredstava namijenih porodicama sa socijalnim potrebama Centra za socijalni rad i td.

Neprimjereno je bilo ponašanje Husnije Šabovića i njegovog brata Vehbije na dan promotivnog skupa Bošnjačke stranke u Plavu dana 21.05.2010. Sve se dešavalo pred očima policije, kojoj nije prvi put, kad su oni u pitanju, da adekvatno reaguju. Kad je došlo do tuče, policija je tražila pomoć od aktivista BS, da spriječe veću svađu. Rukovodstvo BS je zaustavilo svoje aktiviste i simpatizere te ih spriječilo da izazivačima nanesu teže fizički povrede. Iako su više puta javno pokazali nevjerstvo i širk („Bog i Milo su spasili Plav“ itd.), ipak ih podsjećam da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nemojte jedni druge mrziti, nemojte jedni drugima zavidjeti, niti jedni drugima okretati leđa (prekidati međusobne komunikacije), nego budite Allahovi robovi, braća!" (Buharija).

Svih ovih dana analiziram i pokušavam naći razloge huliganskog ponašanja sijedih glava šesdesetogodišnjaka koji ničim izazvani isprovociraše sukob sa nesagledivim posledicama. Čini se da su razlozi njihove zavidnosti: a) mržnja b) neprijateljstvo, c) licemjerstvo i oholost, d) samodopadanje i pokvarenost, e) strah od gubljenja položaja, imovine, kapitala..., f) obaveza prema vrhu partije da će osvojiti apsolutnu vlast u Plavu i dr.

Očigledno su se udružili sa Iblisom i nevjernicima koji žele nesreću Bošnjacima, posebno vjernicima. Zato su pozivali glasače „pomognite nam da istjeramo ove iz džamija“. Ljutnja je šejtanov podsticaj na zlo kojim čovjeka tjera da podivlja, jer ljutnja je od šejtana. Zbog toga je Vjerovjesnik, s.a.v.s., savjetovao da se čovjek uzdrži prilikom srdžbe. To ne znači da se čovjek ne smije nikada naljutiti, jer to nije moguće. Ali je moguće da se potpuno ne predaje ljutnji i instinktu, pa
REKAO PA POREKAO: Podsjećam Džavida Šabovića, na ranije stavove OO SDP Plava: „sa svima možemo u koaliciju osim sa DPS“.
da govori bez kontrole, psuje i grdi, da se tuče, ubija i dr. Primjeran čovjek upravlja svojom voljom na način što će vladati svojim instinktima i biti iznad njih. On će ih uskladiti sa Allahovim naredbama i uputama. To je pravi vjernik i mutekija. To je jak vjernik. Vjerovjesnik, s.a.v.s., je svojim ashabima rekao: „Šta mislite, ko je po vašem mišljenju junak?“ Rekoše: „Junak je onaj čovjek kog ne može niko nadjačati“. Poslanik, s.a.v.s., potom reče: „Nije taj junak, već onaj ko se savlada u ljutnji“. Koalicija DPS-SDP u Plavu se na ovim izborima, uprkos svim mjerama državne podrške i autoriteta Mila i Sveta, spasila debakla zahvaljujući koaliciji sa SDP, jer u malom mjestu se zna sve, ko je kakav, koliko je i kako stekao, koliko ima krivičnih prijava, ko se brani imunitetom a ko poštenjem, koliko ko zna da radi itd.

Zato podsjećam Džavida Šabovića, na ranije stavove OO SDP Plava: „sa svima možemo u koaliciju osim sa DPS“. Izuzev što su Opštinski odbor DPS Plava, zaposjeli njegovi bratsvenici Husnija i Vehbija, silom smjenjujući Orhana Redžepagića, šta se to drugo promijenilo u politici DPS-a prema Plavu? I dalje je najmanje razvijena opština u Crnoj Gori sa velikim potencijalima i sa svim posledicama po demografske procese (iseljavanje) i životni standard stanovništva. Njihovom politikom tranzicije i privatizacije uništena je privredna struktura, a zaposleni upućeni na Biro rada i na socijalno, te sa njima manipulišu od izbora do izbora.

Očekivao sam da će rukovodstvo DPS-a osuditi ponašanje svojih namještenika u Plavu, ali je neshvatljivo, kako je moguće, da poslije skrnavljenja Bošnjačke zastave i psovanja Bošnjačke majke, Džavid Šabović (predsjednik OO SDP) ovoliko dugo šuti, da javno osudi ponašanje svoje braće i kako može da i dalje održava tu neprincipijelnu koaliciju?

Podsjećam gospodina Džavida Šabovića na onu staru „S kim si onakav si“. Još ima vremena za distancu Vas i Vaših odborničkih kandidata, a prije svega vaših glasača, koji, sigurno, to od Vas s pravom očekuju.

Na kraju, pozivam nosioce političkih funkcija, političke partije, nezavisne intelektualce, sve dobronamjerne ljude, da se ujedine na Programu bržeg razvoja naše Opštine. Ostalo nas je u opštini Plav toliko malo i kad smo jedinstveni, a podijeljeni i nejedinstveni ne predstavljamo ništa. Sadašnje vrijeme ište sposobne, iskusne i poštene kadrove da zajedno sa visokostručnim mladim ljudima organizuju profesionalnu opštinsku upravu, koja će obezbijediti sredstva evropskih fondova, Svjetske banke, drugih donatora i naših uspješnih ljudi u inostranstvu, za valorizaciju razvojnih potencijala u poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, proizvodnji organske hrane, vode za piće, hidro energije, drvopreradi i td. Jedino tako ćemo biti na pravom putu, na visini zadatka i istorijske odgovornosti pred generacijama koje dolaze!Ostali prilozi:
» BOŠNJAČKO SUDBINSKO PITANJE: BITI ILI NE BITI
Sead Zubanović | 20. January 2020 15:11
» 30 GODINA OD ZLOČINA I KRVAVE JANUARSKE TRAGEDIJE U AZERBEJDŽANU
Mahir Džafarov, šef Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u CG | 19. January 2020 20:53
» “ZVEZDE” U MAGLI
Said Šteta | 19. January 2020 03:36
» VRIJEME JE DA IZNOVA GRADIMO BOSANSKU BRANU OD OPASNOSTI SMRTONOSNE POPLAVE SRPSKO-CRKVENE PROPAGANDE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2020 14:26
» VELIKO-SRPSKI „BLESIMETAR“ IZ MOSTARA, ZAKUCAVA DO KRAJA!
Mr. Milan Jovičić | 14. January 2020 13:23
» NOVAK ĐOKOVIĆ I NACIONALIZAM
Šemso Agović | 13. January 2020 21:32
» REPUBLIKA (KAR)CINOMSKA
Said Šteta | 12. January 2020 14:49
» DEVETI JANUAR, DAN BEZKRUPULOZNOSTI
Mr. Mesud A. Ramić | 12. January 2020 14:01
» BOSNE JEDNE BOŠNJAK
Dženita Hodžić | 10. January 2020 17:14
» UDAR NA DRŽAVU BIH ZAMJENOM TEZA
Zijad Bećirević | 10. January 2020 15:45
» SJEĆANJE NA 9. JANUAR JE SJEĆANJE NA NAJCRNJI DAN U BOSANSKOJ MODERNOJ POVIJESTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. January 2020 13:26
» 9. JANUAR 1992. JE U TEMELJIMA POLITIKE GENOCIDA!
Dr. Denis Bećirović | 09. January 2020 13:18
» MEKKANSKA RIJEČ: DUŠA GRIJEŠNA TRAŽILA JE DA SE OČISTI OD GRIJEHA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. January 2020 17:24
» POŠASTI DANAŠNJEG DOBA
Rusmir Šerifović | 06. January 2020 17:19
» SJAJ I BIJEDA MOSTARSKOG AMBIJENTA!
Mr. Milan Jovičić | 05. January 2020 15:22
» MUSLIMOVIĆEVI MEHANIZMI UTICAJA
Samir Tandir | 05. January 2020 14:40
» ALUMINIJ MOSTAR - LAGANI NEKROLOG UZ VJEČNU ZAHVALNOST
Mr. Milan Jovičić | 02. January 2020 17:25
» GDJE SU LJUDSKE VRIJEDNOSTI
Avdo Metjahić | 02. January 2020 02:03
» „BIHORSKI DNK PROJEKAT“
Mr. sci. Džavid Begović | 31. December 2019 15:47
Ostali prilozi istog autora:
» VAKAT GENOCIDA 1913
05. March 2013 07:52