Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


15- ti Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike i XI Konvencija Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
RADNO I SVEČANO
Procitaj komentar

Autor: Semir Đulić
Objavljeno: 09. June 2010. 13:06:43
Semir ĐULIĆ: Cijela regija i park su odisali bosansko-hercegovačkom tradicijom i kulturom narodnim igarama i nošnjama članica naših KUD-ova, te mirsima tradicionalne bosanske kuhinje. Organizatorima sve čestitke za uspješnu organizaciju ovog izuzetnog događaja, kojim je na najsvjetliji nacin obilježen jubilej KBSA.
Kako je to već odavno postalo tradicija, Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike su posebna simbioza druženja i svečarskog iskaza bošnjačkih vrijednosti ali i organizovanog i osmišljenog promišljanja i trasiranja budućnosti bošnjačke dijaspore na sjevernoameričkom kontinentu. I ovi, petnaesti po redu, Susreti u Saint Louisu su protekli upravo tako, svečarski i radno.

Ovom prilikom ćemo se fokusirati na onaj svečarski dio, jer ovi Susreti su bili u znaku jednog vrijednog jubileja, deset godina rada i razvoja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Bila je to prilika da se ožive sjećanja na same početke ali i da se na osnovu stečenog desetogodišnjeg iskustva trasiraju programi rada za predstojeći period.


Sa promocije knjige Florenece HartmannSa festivalaKongresna večera uz bogat kulturno umjetnički program


Centralna manifestacija obilježavanja deset godina rada bila je Svečana večera u prelijepoj hali hotela Hayatt u neposrednoj blizini Gateway Arch-a (Luk) koji simbolizira ekspanziju SAD na zapad, spajanje istočne i zapadne obale ali i otvorenu kapiju koja bi u slučaju nas Bošnjaka mogla da simolizira i otvorenost koju su nam građani SAD pokazali u najtežim trenutcima naše novije povijesti. Moglo bi se reći da je Arch u ovoj prilici i simbol KBSA koji kroz lukove i otvorenu kapiju svoga djelovanja poziva sve Bosnjake i bh patriote da se međusobno uvežemo kako ovdje u dijaspori tako i sa domovinom BiH.
Čini se da su mjesto doržavanja, simbolika Arch-a kao i ugledni gosti Konvencije KBSA na jedan simboličan i upečatljiv način potvrdili i predstavili suštinu i osnovne principe djelovanja KBSA.

Već smo pomenuli simboliku Arch-a ali valja reći da je on simbol grada u kome živi najveća bosnjačka i bh dijaspora a sam KBSA jeste najveća organizacija koja predstavlja tu dijasporu. O ugledu koji ta dijaspora uživa među građanima St. Louisa i predstavnicima lokalne vlasti govorili su Mr. Charles Bryson ispred Kabineta grada St. Louis, te Mr. Steve Stenger, ispred St. Louis County Board. Među gostima je bila i Beth Rodrigez, izvršna direktorica Međurelgijskog partnerstva iz St. Louisa.


Jedan od principa i programskih ciljeva KBSA je očuvanje i prezentacija istine o genocidu nad Bošnjacima i agresiji na BiH. Za francusku novinarku i spisateljicu Florence Hartmann sa pravom se može reći da je simbol objektivnog i istraživačkog novinarstva koja je svoje djelovanje podredila borbi za istinu i pravdu za žrtve genocida i agresije na BiH.Stoga i nije čudo sto je KBSA povodom proslave svog jubileja u goste pozvao upravo gospođu Hartman čije je prisustvo i obraćanje na Svečanoj večeri ,kao i potpisivanje i promocija njene knjige izazvalo veliki interes prisutnih. Dugogodišnja suradnja i međusobna podrška KBSA i gospođe Harman krunisana je dodjelom Plakete KBSA koju joj je uručio mr. Haris Alibašić, predsjednik UO KBSA.Obraćajući se prisutnima na simpatičnom bosanskom jeziku gospođa Hartman je prisutne još jednom podsjetila da nemaju pravo niti smiju stati u prezentiranju istine i zahtjevima da zločinci budu kažnjeni a zrtvi obezbijeđena pravna i svaka druga satisfakcija. Upravo su gospođa Florence Hartmann, zajedno sa drugim dobitnikom Plakete KBSA, gospodinom dr. Marko Attila Hoare, svojim novinarskim, istraživačkim i spisateljskim radom najbolji primjeri i putokazi kako se bori za pravdu i istinu.Svakao je ovdje vrijedno istaći i prisustvo gđe. Sanje Drnovšek i gosp. Emira Ramića koji svojim radom kroz Institute za istraživanje genocida u BiH za SAD i Kanadu daju svoj doprinos sklapanju prave slike o događanjima iz bliske, tragične ali i neuništive neposredne povijesti Bosne i Bošnjaka.

Priliku da se obrate svojim sugrađanima su imali gradonačelnici Sanskog Mosta i Vogošće gosp. Asim Sarajlić i dr. Sanjin Halimović koji su se odazvali javnom pozivu KBSA svim probosanskim političkim strankama da se aktivnije uključe u animiranje bh dijaspore za registraciju za predstojeće izbore u BiH.

Dok su svoju priliku da se obrate delegatima KBSA tokom dana imali Muftija Slovenije dr. Grabus i glavni imam za Norvešku Senaid ef, Kobilica, imam Muhamed ef. Hasić je na Svečanoj večeri čestitao KBSA na uspješnom radu i poželio mu nove uspjehe i akcije u interesu Bošnjaka i BiH.

U ime logoraša, boraca Armije RBiH i KBSA prisutne su pozdravili Sejad Muhić i mr.Haris Alibašić.
U pauzama izmedju obraćanja gostiju prisutne su zabavljali članovi Kulturo-umjetničkih društava a sve to bilježile su kamere TV Bostel. Atmosfera veselja i svečarskog ponosa sutradan se iz hotela Hayatt preselila u obližnji park .

U prelijepom Carondelet parku, u St. Louisu, 10 godina postojanja Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike obilježeno je uz nastup mnogobrojnih izvođača i prisustvo preko pet hiljada bh građana, kako iz St. Louisa tako i iz raznih krajeva Sjeverne Amerike. Na festivalu su nastupili KUD Safet Isović iz Charlotte, KUD "Bosanski Zumbul" i hor "Bilal" iz Atlante, KUD "Đerdan" St.Louis, KUD"Bosna" Chicago. Za muzički dio programa je bio zadužen "Azo band", a pomagali su Džavdo, Eso Mehanović, Osman Tambura, Dika Bašić, Vejsil Husejnović, Sinan Ćatić, Almasa Mehanović, Saca Rekic, Edo Sadiković, kao i Sevdalije iz St.Louisa: Meho Kadić, Mirjana Grill, Kelly, Salih Miljkovic. Prisutnima na festivalu su se obratili i gore pomenuti gosti.

Velikom druženju su poseban pečat dali članovi Saveza logoraša BiH – USA, Sejo Muhić i Alija Memetovic, koji su uručili posebne zahvalnice gospođi Hartman i predsjedniku KBSA mr.Harisu Alibašiću.

Voditelji programa su bili Hajro Smajić i Merima Zolj.

Cijela regija i park su odisali bosansko-hercegovačkom tradicijom i kulturom narodnim igarama i nošnjama članica naših KUD-ova, te mirsima tradicionalne bosanske kuhinje. Organizatorima sve čestitke za uspješnu organizaciju ovog izuzetnog događaja, kojim je na najsvjetliji nacin obilježen jubilej KBSA. Bošnjacima St. Louisa i cijelog sjevernomeričkog kontinenta hvala što su svojim prisustvom uveličali ovaj nam zajednički jubilej.

Autor je član UO KBSA i član Glavnog odbora SSD BiH


ST. LOUIS: "KOZARAC" - POBJEDNIK CONGRESS CUPA 2010


U St. Louisu je 29 maja održan Congress Cup nogometni turnir u organizaciji Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i nogometnog kluba Drina St. Louis, koji je okupio većinu sportskih radnika iz naše zajednice u St. Louisu. Učestvovalo je 16 timova:


Ekipe Congress Cupa 2010


515 Des Moines (Iowa)
Biljaca Bowling Green (Kentucky)
Bosna i Hercegovina Jacksonvile (Florida)
Bosna Louisville (Kentucky)
Bosna United St. Louis (Missouri)
Bosnjak Des Moines (Iowa)
Bowling Green United (Kentucky)
SC Drina Des Moines (Iowa)
SC Drina St. Louis (Missouri)
FK Guber St. Louis (Missouri)
Inter Indianapolis (Indiana)
FK Janja St. Louis (Missouri)
Kozarac Chicago (Illinois)
San Hose Vitezovi (California)
Sloboda Kansas City (Missouri)
Željezničar St. Louis (Missouri)

U prelijepoj atmosferi i sportski nadahnutoj igri, Congress Cup je završen osvajanjem prvog mjesta od strane ekipe Kozarac iz Chicaga, koja je time postala prvi tim koji je dva puta do sada osvajao Congress Cup.U kvalifikacionim takmičenjima, u grupi A, FK Guber je osvojio prvo mjesto, a poziciju 2 na tabeli zauzeo je tim United Bowling Green. Janja se nije uspjela plasirati u nastavak takmičenja iako je imala tri neriješene utakmice i jednu pobjedu. Ostaće zapamćena visoka pobjeda Bowling Green protiv Drine Des Moines, gdje je golman Drine 12 puta vadio loptu iz svoje mreže.

U grupi B Biljaca je pobjedama protiv Vitezova (3-0) I Slobode iz Kansasa (2-1) osigurala prvo mjesto u grupi, dok je poziciju broj dva zauzeo tim Vitezova iz San Hose-a.

U grupi C Kozarac je ostavio najupečatljiviji utisak sa sve tri pobjede. Prvo su poklekli 515 Des Moines (4-0) i Inter (2-0), a u najljepšoj utakmici predtakmičenja, pobijedili su i tim BiH Jacksonville.
U D grupi prvo mjesto pripalo je Bosni iz Louisville, a drugo Bosni United.

Rezultati u završnici:
Cetvrtfinalne utakmice
FK Guber – Vitezovi San Hose 1-0
Biljaca – Bowling Green United 3-1
Kozarac – Bosna United 5-0
Bosna Louisville – BiH Jacksonville 4-1

Polufinalne utakmice:
Biljaca – Bosna Louisville 3-1
FK Guber – Kozarac 1-1 (2-3) nakon penala

Utakmica za 3. Mjesto:
Bosna Louisville – FK Guber 3-2

FINALE
Kozarac – Biljaca
3-1

U izvanrednoj nogometnoj predstavi, ekipa Kozarca iz Chicaga uspjela je nadigrati tim iz Bowling Green I tako po drugi put osvojiti Congress Cup. Finalna utakmica je zabilježena kamerama TV Bostel i reportaža sa utakmice će moći biti predstavljena široj javnosti putem naše jedine televizije koja svoj program emituje 24 sata. Utakmicu je sudio Denis Zijadić iz Kansas City.

Najbolji:
1. Mjesto - Kozarac Chicago, IL
2. Mjesto – Biljaca Bowlnig Green, KY
3. Mjesto – Bosna Louisville, KY
Najbolji fair-play team – FK Janja St. Louis, MO
Najbolji igrač – Adnan Ejupovic – Kozarac
Najbolji strelac – Igor Balac – Biljaca
Najbolji golman – Aldin Zukanovic – Bosna Louisville

Velike pohvale sudijama koje su sudile utakmice. Sudijski tim je sastavljen od predstavnika različitih gradova: Denis Zijadić iz Kansas City, Alija Mujčić iz St. Louis, Islam Ico iz Chicaga i Kadrija iz Kansas City.

Turnir je započeo za intoniranjem himni BiH I USA, a otvorio ga he načelnik Vogošće, Gosp. Asim Sarajlić. Svi klubovi su bili na početnom postrojavanju prisutni, a natpise klubova su držali dječaci i djevojčice iz omladinskog nogometnog kluba Laste St. Louis. Ovogodišnji Congress Cup ce ostati upamcen po mnogo lijepih stvari, prelijep fudbalski teren, čiji horizont je krasila visoki minaret sa obližnje gradske dzamije, izvanredno pošteno sudjenje, fer i poštena raspodjela nagrada kao i jedno veliko druženje svih prisutnih, u sportskoj i bratskoj atmosferi. Organizatorima, sportskim radnicima St. Louisa koji su dali podršku kao i nogometnom klubu Drina, sve čestitke na izuzetno uspješnoj organizaciji Congress Cup-a 2010.

VRHOstali prilozi:
» ŠTO NE STIGOŠE KAMOM, POSTIŽU GUMICOM!
Esad Krcić | 22. February 2024 01:24
» NE TREBA ODUSTAJATI OD ČINJENJA DOBRIH DIJELA
Mensud Alićušić | 19. February 2024 16:47
» ISMET HADŽIĆ PETODECENIJSKI TRAG U LIKOVNOJ UMJETNOSTI CRNE GORE (I)
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. February 2024 15:40
» DEMOKRATE RUŠE DEMOKRATIJU U NJEMAČKOJ
Nihat Bećirović | 09. February 2024 22:48
» ULOGA I ZNAČAJ DR. NAKE NIKŠIĆ U PROMOCIJI MUZIČKE KULTURE SANDŽAKA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. February 2024 14:51
» UMRLI PRIJE SMRTI?
Midhat Hajrović | 04. February 2024 14:47
» POLITIČKI INFLUENSERI U SANDŽAKU
Dino Bašović | 02. February 2024 17:24
» KO „PEVA“ ZLO MISLI
Dino Bašović | 29. January 2024 15:47
» OD BAHA DO SEVDAHA
Mensud Alićušić | 29. January 2024 13:38
» U SJEĆANJE NA IVANU MRVALJEVIĆ-SVJETLOST POZORNICE CRNE GORE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. January 2024 21:38
» ŠEHERZADA TALASA RADIJA CRNE GORE - TANJA FATIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. January 2024 19:52
» ESTAR EN BOSNIA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. January 2024 13:42
» ŽIDOVI I STOCKHOLMSKI SINDROM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 17. January 2024 21:41
» PRIJEPOLJSKO PRAVO SLAVLJE I NEOBUZDANI SPIRIT EXPLOZIVUS
Dino Bašović | 15. January 2024 12:47
Ostali prilozi istog autora:
» INTERNO PISMO - JAVNA SRAMOTA
28. January 2011 12:25
» SAMI PROTIV SEBE
23. January 2011 09:57
» "ZE-TRA" I TERORIZAM
20. August 2010 19:16
» DODIKOVI I ČAĐINI "TERORISTI"
16. August 2010 15:31
» PREKO ŠIROKOG BRIJEGA DO BUTMIRA
08. October 2009 12:59
» UDRI BLIŽNJEG SVOGA
20. May 2009 09:04
» PLAKAT I SIGURNOST
31. March 2009 09:48
» OD STATUTA DO KAMPANJE
07. September 2008 19:58
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif