Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Crnogorski katili za “duševnu bol” od bošnjačke žrtve traže odštetu 120,000 eura
KATILI TUŽE ŽRTVU
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 05. July 2010. 07:07:38
Esad KRCIĆ: Čikić je jedan od 20-tak uhapšenih bošnjačkih prvaka u Sandžaku koji pripada Crnoj Gori. Iako stopostotni invalid to za MUP-ovce Crne Gore nije ništa značilo da ga po naređenju s vrha u februaru 1994. godine uhapse u rodnom Bijelom Polju. Nakon hapšenja katili u uniformama crnogorske policije priredili su pakao cijeloj grupi uhapšenih Bošnjaka. Možete sada zamisliti da upravo ti katili koji su mučili Ibrahima Čikića, i ostale uhapšene Bošnjake u Crnoj Gori, u privatnoj tužbi zbog “duševnih boli” kod Osnovnog suda u Bijelom Polju od žrtve i “Vijesti” traže odštetu od 120,000 eura. Znamo da ovo zvuči nevjerovatno ali je istinito, jer u Crnoj Gori je sve moguće, pa i srpsko-crnogorski dželati da tuže žrtvu Ibrahima, koji je Božijom voljom preživio torture kroz kazamate i logore, i koji se nakon svega kroz pisanu i literarnu riječ odlučio sjećati i ostaviti onima koji budu bitisali na sandžačkom prostoru, da budu oprezni sa kim i u čijem okruženju žive.
Tužioci koji za "duševnu bol" od Čikića i Vijesti traže 120,000 eura: Luka Bulatović, dr. Tomislav Karišik, dr. Rasim Agić, dr. Vučić Popović, Milko Kljajević, Nedjeljko Petrović, Dušan Obradović, Vukić Šuković, Blažo Marijanović, Radoman Vuković i Radojko Veličković.

Režim balkanskog kasapina Slobodana Miloševića i njegovih sljedbenika ostavio je dubok trag na društveno-političkom srpsko-crnogorskom ali i sveukupnom ex-jugoslovenskom prostoru. Planirana agresija Beograda i Podgorice na BiH i genocid koji su počinili nad Bošnjacima, ali i progon, hapšenje, deportacije iz Snadžaka i CG ponovo su otvorili rane koje vjerovatno zadugo neće zacijeliti, bar ne kod onih nad kojima je sprovedena genocidna politika istrebljenja, ali i poniženja, prebijanja, zlostavljanja... O jednom takvom slučaju koji se dogodio u Crnoj Gori ukratko ćemo u nastavku.

Naime, u Osnovnom sudu u Bijelom Polju (sutra) 6. jula t.g. bit će održano suđenje po privatnoj tužbi 11-rice bivših radnika bjelopoljskog istražnog zatvora protiv Ibrahima Čikića, autora knjige “Gdje sunce ne grije” i podgoričkog lista “Vijesti”, koje su profesionalno u feljtonu prenijele skoro kompletnu knjigu. Čikić je jedan od 20-tak uhapšenih bošnjačkih prvaka u Sandžaku koji pripada Crnoj Gori. Iako stopostotni invalid to za MUP-ovce Crne Gore nije ništa značilo da ga po naređenju s vrha u februaru 1994. godine uhapse u rodnom Bijelom Polju. Nakon hapšenja katili u uniformama crnogorske policije priredili su pakao cijeloj grupi uhapšenih Bošnjaka. Možete sada zamisliti da upravo ti katili koji su mučili Ibrahima Čikića, i ostale uhapšene Bošnjake u Crnoj Gori, u privatnoj tužbi i to zbog “duševnih boli” kod Osnovnog suda u Bijelom Polju od žrtve i “Vijesti” traže odštetu od 120,000 eura. Znamo da ovo zvuči nevjerovatno ali je istinito, jer u Crnoj Gori je sve moguće, pa i srpsko-crnogorski dželati da tuže žrtvu Ibrahima, koji je Božijom voljom preživio torture kroz kazamate i logore, i koji se nakon svega kroz pisanu i literarnu riječ odlučio sjećati i ostaviti onima koji budu bitisali na sandžačkom prostoru, da budu oprezni sa kim i u čijem okruženju žive.

Interesatno je istaći da u CG po ustaljenoj praksi tužioci sve češće traže novčane odštete od tužene strane za navodne “duševne boli” koje su im nanijeli perom ili objavom u štampanim medijima, a crnogorsko “časno” sudstvo pokazuje veliko sažaljivanje prema tim “duševnim bolesnicima”, te im u parnicama koje vode za “ozdravljene” dodijeljuju pozamašne svote novca. Isto sudsvo do sada je kaznilo Šekija Radončića, Petra Komnenića, Veseljka Koprivicu, Andreja Nikolaidisa, Željka Ivanovića, Seada Sadikovića, a sudski su fasovali i magazin “Monitor” i dnevnik “Vijesti” i dr. Prema našim sazananjima niti jedan od tih tužioca kojem je nanijeta "duševna bol" nisu upućeni na liječenje u kotorskoj Dobroti.
Dželati, odnosno trećerazredni likovi iz knjige “Gdje sunce ne grije” autora Ibrahima Čikića, nikako da se pomire sa činjenicom što je ostao živ. Nezadovoljni što Čikić nije završio u nekoj od masovnih srpsko-crnogorskih grobnica, posebno što marionete crnogorskog režima iza leđa guraju organizatori zločina, zato u privatnoj tužbi traže pozamašnu svotu novca kako bi umirili “duševne boli” i to zbog patnje koje im Čikić navodno perom nanosi. I mi se pitamo odakle tolika “drskost” slijepog Ibrahima Čikića da se usudio sjećati i pisati o zločinu i torturi kroz koju je ni kriv ni dužan prošao tokom 1994. godine prošloga vijeka.

Sada vam je jasnije kako u “europskoj” Crnoj Gori dželati “duševnu bol” uspješno liječe preko montiranih procesa koje im, usput govoreći, Đukanovićevo sudstvo garantira visoke novčane iznose. Umjesto da knjiga “Gdje sunce ne grije” autora i stradalnika Ibrahima Čikića bude jak povod da upravo sudstvo, odnosno tužilaštvo Crne Gore, odmah nakon objave istraže istinitosti navoda i utvrde listu imena koji su učestvovali u tom zločinu, i da odmah nakon toga podignu optužnicu protiv onih koji su se dželatski odnosili prema Čikiću i drugim uhapšenim, oni će baš danas u Okružnom sudu u Bijelom Polju pokrenuti jedno novo poglavlje u “modernom” crnogorskom sudstvu kada dželati od žrtve više ne traže život, nego novac.


Čikić iz mlađih dana u beogradskoj bolnici nakon jedne od operacije za spašavanje vida

Poznajući Čikića mislim da nema sumnje da im on neće isplatiti pozamašnu svotu novca koju traže u ovoj parnici, ali tek kada mu crnogorskim sigurnim kanalima stigne kokainsnka pošiljka iz Kolumbije. Tada će bezbeli Ibrahim poduplati cifru kako bi mirno spavali crnogorski ‘sokolovi’ u Milovoj privatnoj državi. Doduše nemojte se začuditi ako se iz srpsko-crnogorske pozadine aktivira Momir Bulatović, koji je javno priznao grešku i nakon toga abolirao sve zatvorenike.
S pravom mnogi smatraju da je jedan od glavnih razloga pojave ovakvih suđenja koji graniče sa zdravim umom, upravo neusvajanje zakona o lustraciji u Crnoj Gori. Otvoreno moramo reći da usvajanje spomenutog zakona već duže vrijeme blokira šef SDP-a i predsjednik Parlamenta CG Ranko Krivokapić. To znači da je ovaj crnogorski nacionalista pod plaštom socijaldemokracije otvoreni pomagač zločinaca koji i dalje progone žrtvu - Ibrahima Čikića. Istina ovoga puta torture iz logorskog kazamata Foče zamijenjene su perfidnom tužbom. Umjesto da se država Crna Gora izvini i zatraži oprost od Bošnjaka zbog genocida i zločina počinjenih tokom agresije na BiH, da prizna grešku, pohapsi organizatore i izvršioce zločina – oni žrtve, u ovom slučaju Čikića, i dalje progone i zlostavljaju.

Još jednom podsjećamo javnost: Čikić iako je 100% invalid, kako stoji u nalazu ljekara iz 1994., da je vidna sposobnost umanjena 100% trajno. Potreban pratilac!, optužen je po 17 tački optužnice, između ostalog i za snajpersko djelovanje sa tornja crkve Sv. Petra u Bijelom Polju, stvaranja Države Sandžak….
Upravo zbog takve lažne optužnice prošao je strahovite torture u logoru u Foči i kazamatu u Bijelom Polju. Umjesto da bude ključni svjedok protiv organizatora zločina njemu se i danas javno sudi. Znači nastavlja se otvoreni progon Bošnjaka, invalida, gdje u parnicama potražuju ogromne svote novca da bi zločinci mirno spavali.

Iako je prema nekim našim saznanjima tuženi pozivao Vrhovnog državnog tužioca da otvori istragu i ispita navode knjige kako bi kaznili zločnice, oni (zločinci) više nego očigledno zlouptrebljavaju pravosuđe, vrše obmanu onog dijela crnogorske demokratske javnosti i pokušavaju nametnuti lažnu historiju događanja. Mišljenja smo da nas od takvog sudstva neće začuditi da je slijepi Ibrahim Čikić, iako žrtva crnogorskog zločina policijskih struktura CG, držao zločince u ćelijama bjelopoljskog kazamata; ili pak ako donese presudu da je Čikić bio upravnik zatvora a oni zatvorenici koji su htjeli stvoriti “dražvu Sandžak” na teritoriji srpsko-crnogorske nahije.

Poznajući Čikića mislim da nema sumnje da im on neće isplatiti pozamašnu svotu novca koju traže u ovoj parnici, ali tek kada mu crnogorskim sigurnim kanalima stigne kokainsnka pošiljka iz Kolumbije. Tada će bezbeli Ibrahim poduplati cifru kako bi mirno spavali crnogorski ‘sokolovi’ u Milovoj privatnoj državi. Doduše nemojte se začuditi ako se iz srpsko-crnogorske pozadine aktivira Momir Bulatović, koji je javno priznao grešku i nakon toga abolirao sve zatvorenike.

Neshvatljivo je ali i začuđujuće da se tzv. bošnjačke organizacije, stranke i NVO ne oglašavaju po ovom pitanju kršenja ljudskih prava nad njihovim sunarodnikom. Jer, to što Čikić nema mira i što ga i dalje perfidno progone njih se ne tiče niti ih je briga. Ustvari oni iz tzv. foruma i vijeća/savjeta će reagirati po njihovoj ustaljenoj licemjernoj praksi. Kada proces bude priveden kraju i kada im dojave kako će proces biti okončan oni će se glasnuti kako bi pokupili koji poen. Za sada je važno da oni čuvaju pozicije koje im je podgorički vožd obezbijedio. I stvarno bolje je da šute, jer ne bi bilo fino da mu se baš na kraju karijere zamjere. Neka ostanu do kraja odani i prodani.

Interesatno je još istaći da u CG po ustaljenoj praksi tužioci sve češće traže novčane odštete od tužene strane za navodne “duševne boli” koje su im nanijeli perom ili objavom u štampanim medijima, a crnogorsko “časno” sudstvo pokazuje veliko sažaljivanje prema tim “duševnim bolesnicima”, te im u parnicama koje vode za “ozdravljene” dodijeljuju pozamašne svote novca. Isto sudsvo do sada je kaznilo Šekija Radončića, Petra Komnenića, Veseljka Koprivicu, Andreja Nikolaidisa, Željka Ivanovića, Seada Sadikovića, a sudski su fasovali i magazin “Monitor” i dnevnik “Vijesti” i dr. Prema našim sazananjima niti jedan od tih tužioca kojem je nanijeta "duševna bol" nisu upućeni na liječenje u kotorskoj Dobroti.

VRH


  Dossier: Ibrahim Čikić, politički zatvorenik i logoraš crnogorskog režima
» ODLAZAK
Ibrahim Čikić | 25.05.2015 01:41
» DŽORE
Ibrahim Čikić | 30.03.2015 17:14
» RETROSPEKTIVA
Ibrahim Čikić | 12.01.2015 21:24
» INTERNACIONALIZACIJA SLUČAJA IBRAHIM ČIKIĆ
Bošnjaci.Net | 30.11.2014 16:17
» SMRT (NEO)FAŠIZMU - SLOBODA IBRAHIMU!
Zaim Čelebić | 25.11.2014 15:50
» PRESUDA IBRAHIMU ČIKIĆU
Akademik dr. Ferid Muhić | 21.11.2014 14:42
» ČAST I UGLED SE IMAJU ILI NEMAJU
Ibrahim Čikić | 19.11.2014 17:16
» ZLOČINCI NAGRAĐENI, ŽRTVA OSUĐENA
Aldina Kardum | 14.11.2014 16:55
» PRODUŽENI CRNOGORSKI ZLOČIN NAD IBRAHIMOM ČIKIĆEM
Tim Bošnjaci.Net | 13.09.2013 22:18
» ČIKIĆ JE BIO CRN KO UGARAK OD TORTURE U FOČI
Tim Bošnjaci.Net | 27.08.2012 16:18
» SVJEDOK NAŠEG VREMENA
Bošnjaci.Net | 13.03.2012 02:20
» KRSNA SLAVA I TRI PRSTA
Ibrahim Čikić | 21.01.2012 13:30
» KREMANSKO PROROČANSTVO I MILORADOVA SECESIJA
Ibrahim Čikić | 22.12.2011 21:40
» STRAH I ŠUTNJA SU ODRAZ GLUPOSTI
Ibrahim Čikić | 30.11.2011 21:05
» 'BUDI ONO ŠTO JESI I KAD SI OKRUŽEN ONIM ŠTO NISI'*
Halil Džananović | 27.08.2011 13:45
» VOLJETI BOGA ZNAČI VOLJETI SIROMAHE
Ibrahim Čikić | 24.08.2011 08:23
» IZA CRNOGORSKE ZAVJESE
Ibrahim Čikić | 08.06.2011 14:00
» NE DAJ SE CRNOGORSKIM KATILIMA, IBRAHIME ČIKIĆU!
Tim Bošnjaci.Net | 07.06.2011 14:41
» UDICA STRAHA
Vijesti.me | 09.05.2011 09:37
» ZAVIST
Ibrahim Čikić | 15.04.2011 13:19
» VOLJA
Ibrahim Čikić | 14.02.2011 21:28
» BUKOVICA - MASOVNA GROBNICA ISTINE
Ibrahim Čikić | 09.01.2011 10:47
» HISTORIA EST MAGISTRA VITAE
Ibrahim Čikić | 07.12.2010 09:18
» OPASNA ŠUTNJA BOŠNJAKA
Ibrahim Čikić | 14.10.2010 19:47
» MOŽE LI ČOVJEK PROMIJENITI SUDBINU?
Ibrahim Čikić | 25.09.2010 14:13
» PERVERZIJA PRAVA I PRAVDE
Ibrahim Čikić | 15.08.2010 17:10
» KATILI TUŽE ŽRTVU
Esad Krcić | 05.07.2010 07:00
» SREBRENICA - CRNA RUPA NA SAVJESTI UN-A
Ibrahim Čikić | 23.06.2010 16:07
» NISU VRIJEDNI POMENA
Ibrahim Čikić | 19.06.2010 12:53
» ČOVJEK NAŠEG VREMENA*
Ibrahim Čikić | 14.06.2010 02:50
» DR. PELIDIJA: VAŽNO SVJEDOČANSTVO IZ OLOVNIH DANA
Salih Smajlović | 14.05.2010 17:32
» MUČENIK IBRAHIM
Gojko Berić | 07.05.2010 14:08
» "GDJE SUNCE NE GRIJE“ AUTORA IBRAHIMA ČIKIĆA
Bošnjaci.Net | 29.04.2010 14:35

Ostali prilozi:
» BOŠNJACI PO MJERI AUSTROUGARA
Mehmed Meša Delić | 03. March 2024 15:35
» ZBOG DIRANJA U IVU I NJEGOŠA – NIKOLAIDISA NA LOMAČU!
Šemso Agović | 03. March 2024 12:56
» OD PRIZNANJA DO PLAMENA - PARADOKS SPALJIVANJA ANDREJA NIKOLAIDISA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. March 2024 12:47
» ČETIRI GODINE OD SMRTI AKADEMIKA MUHAMEDA FILIPOVIĆA
Prof. dr. Husein Muratović | 27. February 2024 14:25
» BOSANSKA PRIRODNA STRATEGIJA
Dr. Mesud A. Ramić | 26. February 2024 02:54
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23. February 2024 20:25
» KOJA INSTITUCIJA ILI KOJA PERSONA ŠTITI I PROVODI ODLUKE US BIH
Dr. Muharem Štulanović | 23. February 2024 14:05
» TVSA I RASPAMEĆIVANJE BOŠNJAKA I DRUGIH PATRIOTA KANTONA SARAJEVO
Nezim Halilović Muderris | 23. February 2024 14:00
» ZAŠTO „MI“ NEMAMO SVOJE „JA“
Sead Zubanović | 22. February 2024 20:27
» UMSKE PERVERZIJE PROF. DR. JASMINE AHMETAGIĆ
Šemso Agović | 22. February 2024 15:20
» OSMANSKO CARSTVO DONOSI ISLAM U BOSNU
Mehmed Meša Delić | 21. February 2024 16:32
» ŠEHER SARAJ‘… U NOVI PAZAR, A ZENICU U SJENICU
Aziz Hurem | 21. February 2024 16:25
» HEROJSKA EPOPEJA PLAVLJANA I GUSINJANA
Akademik dr. Ferid Muhić | 20. February 2024 17:10
» BOŠNJACI U DIJASPORI - LJUDI VELIKOG SRCA
Hfz. Haris Kalač | 20. February 2024 15:36
» SOLIDARNOST U SJENCI STRAHA ZAJEDNIČKA BORBA ZA SANADINA VOLODERA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. February 2024 15:15
» DRŽAVNIM KLJUČEM ZAROBLJENA PRAVDA
Velija Murić | 19. February 2024 02:56
» ZABLUDE ZATOČNIKA NJEGOŠEVOG GENOCIDNOG ZAVJEŠTANJA
Akademik dr. Ferid Muhić | 15. February 2024 18:33
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif