Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Badnjar: Telegram je potpisao Pavle Bulatović
SVJEDOČENJEM BIVŠIH POLICIJSKIH FUNKCIONERA NASTAVLJENO SUĐENJE ZA DEPORTACIJE
Autor: Vijesti
Objavljeno: 06. October 2010. 18:10:23
Bivši visoki policijski funkcioner Branko F. Kaluđerović rekao je juče da nije bio uključen u deportaciju Muslimana i Srba u maju 1992. godine iz Crne Gore vlastima Republike Srpske, već da je za događaj saznao nakon dva mjeseca.
Kaluđerović je juče pred specijalnim vijećem sudije Milenke Žižić u Višem sudu u Podgorici svjedočio u nastavku suđenja optuženima za deportaciju.Kazao je, da je u tom periodu u maju 1992. godine obavljao funkciju načelnika Uprave za suzbijanje kriminaliteta za područje Crne Gore.

„Nisam imao zahtjev vojne bezbjednosti da se potražuju lica zbog izbjegavanja vojne obaveze. Niko iz moje službe nije bio uključen u deportaciju, niti je postupljeno po zahtjevu vojske da se potražuju lica zbog izbjegavanja vojne obaveze.Na kolegijumu kod ministra policije Pavla Bulatovića nismo razgovarali o deportaciji. Nije tačno i nikada u moj kabinet nije stigao telegram SUP-a Foča, niti je meni Milan Paunović dao takav telegram. Nije mi poznato da je neko odbio naredbu Pavla Bulatovića i njegovog pomoćnika Milisava Miće Markovića. Uopšte mi nije jasno da je neko mogao da odbije njihovu naredbu da izvrši pa čak i ako je to tako izjavio Milan Paunović. Da sam dobio ovaj telegram da za privođenje i deportaciju lica, ne bih po njemu postupio jer je non-sens da moja služba radi posao vojne bezbjednosti,”rekao je svjedok.

“ Ako je akcija naređena telegramom, ona je obavezna za sve niže činovnike koji moraju da je izvrše” - izjavio je Kaluđerović odgovarajući na pitanje advokata Branislava Lutovca, branioca optuženog Milorada Ivanovića.
Svjedok Veselin B. Badnjar (59), koji je bio zamjenik komandira stanice milicije u Centru bezbjednosti u Herceg Novom, ispričao je da je bio odustan kada su izbjeglice deportovane a da je dva dana kasnije otišao u kabinet načelnika Milorada Ivanovića.

“Bio je jako ljut. Pitao me je „kakva vi to vršite hapšenja bez mog znanja“. Nakon toga sam pošao kod njegovog pomoćnika Damjana Turkovića i pitao ga „zašto je šef ljut“. Turković mi je kazao u smislu šta ima da bude Ivanović ljut, i pokazao mi depešu na kojoj sam vidio da je žutom bojom bilo markirano odnosno podvučeno da je stigao telegram sa potpisom Pavla Bulatovića da se svi vojno-sposobni ljudi od 18 do 65 godina a došli su iz BiH, pohapse radi izbjegavanja vojne obaveze,” rekaoje svjedok.

On je kazao da je tog vikenda kada je akcija deportacije sprovedena Ivanović je bio u Podgorici.”Naredba za hapšenje je išla preko Miće Markovića i Damjana Turkovića. Siguran sam da sam vidio da je u potpisu telegrama pisalo Pavle Bulatović, ali nisam vidio na čije ime je bio naslovljen telegram,” kazao je svjedok Badnjar.

Svjedok Milan P. Dostinić, izjavio je da ga je u CB Herceg Novi pozvao Damjan Turković i da mu je tada kazao u njegovom kabinetu, da je stigao telegram da se privode lica iz Bosne i Hercegovine koji su izbjegli vojnu obavezu. Tvrdi da je telegram vidio ispred Turkovića ali da ga nije čitao. Kazao je, da je učestvovao u privođenju, ali da je naknadno čuo da ove koje su uhapsili, da su trasportovani u BiH. Nije mogao precizno da kaže koliko je on lica priveo u dežurnu službu. Dodao je, da je u ovu akciju on učestvovao u petak i subotu veče.

Advokat Zoran Piperović je predložio da se iz pritvora, puste, kakao je kazao, ova četiri sužnja, misleći na Sretena Glendžu, Božidara Stojovića, Branka Bujića i Milorada Šljivančanina.
„Gospodo, uhapsite Milana Paunovića koji je rukovodio akcijom“,predložio je Piperović.
Lidija Vukčević, zamjenik specijalnog tužioca protivila se predlogu za ukidanje pritvora i kazala da ako neko treba da se krivično goni neka Piperović sam napiše krivičnu prijavu. Sud je odbio predlog advokata odbrane da se optuženi puste iz pritvora, a suđenje će biti nastavljeno sjutra 7. oktobra.

K.RADEVIĆ


  Dossier: Crnogorski zločin
» SRAMOTNA ODLUKA CRNOGORSKOG SUDSTVA
Bošnjaci.Net | 31.03.2011 08:35
» SRAMI SE, CRNA GORO!
Tim Bošnjaci.Net | 30.03.2011 09:11
» POSTUPALI PO NAREDBI PAVLA BULATOVIĆA
Vijesti | 29.03.2011 08:22
» BUKOVICA I CETINJSKI BADNJAK
Koča Pavlović | 07.01.2011 14:00
» DŽELATI OSLOBOĐENI - ŽRTVE BOŠNJACI PONIŽENI
Prof. dr. Šefket Krcić | 06.01.2011 10:03
» BIJELO POLJE: ZA BUKOVICU NEMA DOKAZA
Vijesti | 03.01.2011 21:25
» ABDICIRAO UMORNI KRALJ
Vijesti | 23.12.2010 13:45
» SLOBODANU PEJOVIĆU PRIJETE TUŽBOM
Vijesti | 22.10.2010 18:17
» HOĆE LI MOMIR PROGOVORITI?
Mina (CG) | 11.10.2010 23:13

Ostali prilozi:
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
Ostali prilozi istog autora:
» GDJE SUNCE NE GRIJE
02. February 2018 18:58