Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ATENTAT NA PAPU JOVANA II NARUčEN IZ VATIKANA?
Autor: PCNEN.com
Objavljeno: 11. November 2010. 10:11:40
Mehmet Ali Agdža, atentator na papu Jovana Pavla II, izjavio je da je oružje za atentat dobio iz Austrije, a odgovornost za atentat je pripisao Vatikanu.

U prvom intervjuu koji je dao posle izlaska iz zatvora, Agdža je rekao da je oružje namjeravao da nabavi iz Italije, ali su mu "savjetovali da oružje nabavi u nekoj drugoj zemlji", pa se on odlučio za Austriju.

Agdže tvrdi da je narudžbu za atentat na papu Jovana Pavla II 1981. godine dobio iz Vatikana, a da je iza toga stajao tadašnji vatikanski državni sekretar kardinal Agostino Kaseroli.

Cilj Vatikana je bio, tvrdi Agdža, da se podstakne rad tajnih službi u borbi protiv komunizma. "Zato su naručili da papu pogodim u stomak, a ne u glavu ili srce", rekao je Agdža koji tvrdi da je za atentat dobio 50.000 dolara.

Tada 23-godišnji Agdža je 13. maja 1981. godine na Trgu Svetog Petra u Vatikanu tokom prijema pucao u papu i ranio ga u stomak.

Agdža je 19 godina proveo u italijanskom zatvoru iz kojeg je 2000. protjeran u Tursku, gdje je iz zatvora pušten u januaru ove godine.

Papa ga je posjetio u zatvoru i oprostio mu, podsećaju agencije.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» ŽENAMA NOBELOVA NAGRADA ZA MIR
07. October 2011 08:18