Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

U RIJECI ODRŽANI DANI BOŠNJAČKE KULTURE 2010
Autor: Nedžib Vučelj
Objavljeno: 07. December 2010. 11:12:18


Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica za Primorsko-goransku županiju organizirala je niz kulturnih aktivnosti, a u tome se svesrdno kao domaćin uključilo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine PGŽ i grada Rijeke na čelu sa Šehrizadom Begićem. Uoči Dana državnosti BiH promovisano je 10 godina izdavaštva BNZH u Rijeci. Izvršena je promocija svih tiskanih i audiovizuelnih izdanja, gdje su promotori bili glavni urednik „Bošnjačke pismohrane“, Filip-Mursel Begović i čelni ljudi BNZH.


Šehrizad Begić odlično odradio svoj posao
Kud Sevdah na gradu Kastav
Za Dan državnosti BiH održana je tribina na temu „Sevdalinka kao glazbeni i kulturološki fenomen, gdje su sudionici tribine bili: prof. Fuad Ahmetspahić, mr.sc. Senad Nanić, Šukrija Trako, Edhem Armis Mašić i Zemir Delić, a nakon toga je održan koncert pod nazivom „Sevdalije svom gradu i matičnoj Domovini“ gdje su učestvovali Mješoviti pjevački zbor BNZ za PGŽ „Sevdalije“ iz Rijeke i specijalni gost sazlija Šukrija Trako iz Sarajeva.

U petak je otvorena izložba skulptura Halide Emrić iz Bužima na starom gradu Kastvu, kojom prilikom su se sreli i izložbu otvorili gradonačelnik grada Kastva Ivica Lukanović i načelnik općine Bužim Mirsad Šahinović, kojom prilikom je bilo govora o međusobnoj kulturnoj i drugoj saradnji.

U subotu je održan Memorijalni šahovski turnir „Džemal Keserović 2010“, a u večernjim satima se je u dvorani „Filodrammatica“ u Rijeci, gdje se odvijao i najveći dio manifestacija, svojim kulturnoumjetničkim programom predstavio KUD „Sevdah“ iz Bužima sa svadbenskim igrama i pjesmama iz Krajine, gornsakim igrama, te sevdalinkama, čime su oduševili sve prisutne. Gosti KUD-a „Sevdah“ bili su Nedžib Vučelj, koji je recitirao svoju poeziju i sevdalija Ejub Pajalić. Kud „Sevdah“ iz Bužima predstavio se veoma kvalitetno sa cjelovečernjim programom.

Iste večeri dr. sc. Semir Osmanagić je održao tribinu „Piramide u svijetu i bosanska dolina piramida“, kojom prilikom je promovirao i svoju knjigu, a za ovu tribinu vladalo je veliko interesovanje, što se osobito moglo primjetiti po prisustvu velikog broja medija.

Bužimljani su bili posebni gosti, pa su u nedjelju posjetili stari grad Kastav, kojom prilikom su posjetili i razgledali izložbu sugrađanke Halide Emrić, te stari grad, a nakon toga su sa domaćinima posjetili i razgledali i susjedni grad Opatiju, čime su oficijelno zatvoreni kulturni dani povodom Dana Državnosti Bosne i Hercegovine, koji su trajali od 24. 11. do 28. 11. ove godine, što se može nazvati i centralnom proslavom Dana državnoszi Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, ali i najvećim kulturnim danima Bošnjaka u Hrvatskoj.

KUD "Sevdah"Ostali prilozi:
» BAJRAMSKI KONCERT NA LOKACIJI STARE TEPE
B.net | 19. June 2018 16:55
» PRIJATELJI PJEVAJU ZA FERIDA AVDIĆA
Eset Muračević | 13. June 2018 14:12
» BEZ VJERE NEMA NI LJUBAVI
Eset Muračević | 09. June 2018 22:14
» MUZIKA JE MOJ HOBI
Eset Muračević | 31. May 2018 18:28
» U BIJEL I TIHI HAREM (VIDEO SPOT)
Eset Muračević | 17. May 2018 14:14
» DUNJALUK JE ISKUŠENJA RUŽA
Eset Muračević | 23. February 2018 14:09
» MUZIKA JE NEVIDLJIVI LIJEK ZA DUŠU
AA | 20. January 2018 13:55
Ostali prilozi istog autora:
» MUNJEVITA “MUNJA 93”
13. January 2017 15:39
» EDIN VUČELJ SPORTISTA GODINE
02. March 2015 14:03