Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Vahidim MULAMUSTAFIĆ, predsjednik džematskog odbora “Ebu Hanife” i biznismen u Beču
RIJASET TREBA OTKRITI NAŠU SNAGU U DIJASPORI
Procitaj komentar

Autor: Mr. sci. Hrustan Noćić
Objavljeno: 20. February 2011. 14:02:58

Vahidim Mulamustafić
ISTINSKI HUMANISTA: Vahidim Mulamustafić je dobro poznat u Podrinju jer sudjeluje u mnogim humanitarnim akcijama, ili je inicijator i pokretač značajnih projekata za Janju i Janjarce. On živi i radi u Beču. Uspješan je poduzetnik i biznismen. Zarađena sredstva u inostranstvu rado ulaže u svoj rodni kraj – Janju. Iza njega su brojnih humanitarni ali i poduzetnički poduhvati. Pomagao je učenike povratnike, sudjelovao u podršci izgradnji i obnovi javnih objekata u Janji, a zatim se okrenuo projektima koji donose dobra njemu i svima u zajednici.Mi ćemo navesti neke od projekata koje je Mulamustafić pokrenuo i realizirao za svoj rodni kraj i Podrinje.

- Poklonjeno vozilo hitne pomoći marke “Mercedes Sprinter”
sa punom opremom. Uslov poklona je bio da se kao vozač zaposli Bošnjak, što je i urodilo plodom. Vrijednost vozila sa opremom je 55.000,00 KM.

- U Osnovnoj školi u Janji koju je pohađao uredio je jedan cabinet informatike. Kabinet je potpuno renoviran uz nov moleraj, stolove i stolice koje su namjenski pravljene za tu svrhu. I naravno uz 25 novih komjutera sa LCD ekranima
i projektorom. Odmah nakon puštanja kabineta u upotrebu, održano je takmičenje informatičara manjeg entiteta koje je upravo bilo u tom kabinetu. Vrijednost ovog projekta je 33.000,00 KM.

- U obadvije janjanske džamije koje su renovirane, a koje su agresori srušili, uradio je komletan unatrašnji moleraj i kaliografiju, sve o svom trošku. Od plaćanja materijala pa to plaćanja osoblja koje je tu radilo. Vrijednost uređivanja ove dvije džamije je otprilke negdje oko 60.000,00 KM.

- Fudbalski klubovi “Podrinje” i OFK “Janja” iz Janje su također više puta pomagani, kako u sportskoj opremi, traktorima i kosačicam pa do finansijskih sredstava, sve skupa u vrijednosti preko 30.000,00 KM.

- Vahidin Mulamustafic je i suvlasnik jedinog bošnjačkog medija u manjem entitetu, radio “Janja” 104,2, gdje je komletna oprema dovezena iz Austrije i montirana.
Vrijednost ovog projekta je negdje preko 60.000,00 km. Moramo ovdje istaći da radio “Janja” i danas posluje sa gubitcima koje se kreću na mjesečnom nivou oko 2.000,00 KM.
Tako da on i njegov pertner to pokrivaju iz privatnih fonda. Od dražave do sada nisu dobili nikakvu novčanu podršku za ovaj projekat.

- U septembru 2010.godine dobio je Srebrnu opštinsku medalju, opštine Bijeljina za nesebican razvoj drustva u Opštini. Sramotno je to da do sada nikada se niko nije sjetio od bošnjačkih funkcionera da iskaze zahvalu Vahidinu i njegovoj porodici. A iz stranke SDS su se toga sjetili.

I za kraj o ovom velikom humanisti šta reći nego ako su dzematlije iz džemata gdje je on sada presjednik znale za sva ova humanitarna djela, onda nije ni čudo što su baš njega izabrali na tu funkciju. A ako nisu znali, onda sada mogu primijetiti da nisu pogrijeili, i da treba da budu ponosni na svog predsjednika. A i mi svi trebamo biti ponosni što imamo jednog
ovakvog Bošnjaka. Kada sam ga pitao razloge za ova njegova djela, rekao je da ga je tome vjera islam naučila a pogotov hadis Allahovog Poslanika s.a.w.s. koji kaže "da su najbolji oni među vama koji pomažu ljudima"MULAMUSTAFIĆ: Svi zajedno moramo dati doprinos u prevazilaženju problema
Bošnjaci.Net: Koliko džemata postoji u gradu Beču i kakva je saradnja sa ostalim džematima?
MULAMUSTAFIĆ:
Na prvom mjestu moramo reći da je u Beču osnovan prvi bošnjački džemat „Gazi Huseb-beg“ a zatim ovaj naš džemat „Ebu Hanife“ poslije toga je osnovan džemat „Bosna“, a zatim i četvrti džemat Modling, i to je ono što pripada Rijasetu Islamske zajednice u BiH, s tim da imamo i još jedan džemat „Tewhid“ koji vodi mr. hfz. Muhamed ef. Porča. Dakle možemo reći da bosanskih džemata u Beču ima pet. A što se tiče saradnje džemata tu nažalost ne mogu reći ništa pozitivno bar što se tiče prošlosti, ali evo naš džemat za sad ima izvanrednu saradnju sa džematom „Bosna“. Dakle ta naša dva odbora evo upravo ovih dana trebali bismo da počnemo da radimo jednu zajedničku vaktiju nakon toga vidjet ćemo i te neke časopise da izdajemo. Na žalost neki novi vjetrovi u Beču pušu i ovo što se sad upravo dešava nije na nekom zadovoljavajućem nivou.

Bošnjaci.Net: Evo nakon ovog kraćeg vašeg stava o situaciji među bošnjačkim džematima u Beču, šta Vi mislite o situaciji u cijeloj Austriji?
MULAMUSTAFIĆ:
Pa sigurno da je situacija među bošnjačkim džematima u Austriji komplikovanija nego što mi to mislimo. Mi ovdje očekujemo da nam te probleme riješi Rijaset, a opet sa druge strane i Rijaset čeka da mi to između sebe sami riješimo, i tako se vrtimo u krug, vrijeme protiče. Nažalost, omladina nam provodis slobodno vrijeme po kafićima i diskotekama, i tako polahko gubimo identitet i gubimo džematlije koje se ne žele nigdje učlanjivati. Situacija je alarmantna.

Bošnjaci.Net: Prema našim informacijama skoro je u Beču od strane Rijaseta pokušano ujedinjenje u Austriji, šta znate o tome?
MULAMUSTAFIĆ:
Jeste u pravu ste, skoro je ovdje pokušano to ujedinjenje, ali po mom mišljenju i prije nego što je to počelo bilo je osuđeno na propast. A kao razlog vidim u tome da su pozive dobilo samo par džemata, a ne svi džemati na nivou Austrije. I slijedeći svaki skup ove vrste a ako se ne pozovu svi bošnjački džemati na nivou Austrije nece uroditi plodom.

Bošnjaci.Net: Kakav je Vaš prijedlog o ujedinjenju u Austriji?
MULAMUSTAFIĆ:
Jedino riješenje koje ja vidim je okupljanje predstavnika svih bošnjačkih džemata u Austriji. A to znači ispred svakog džemata treba da budu prisutni Imam i prijedsednik džemata, i tek tada kada razgovori počnu uz potpuno uvažavanje sviju nas možemo očekivati da urode plodom. Dok svi ovi dosadašnji pokušaji u smislu nametanja riješenja nisu urodili plodom, a poznajući nas Bošnjake niti će ikada uroditi.
Džemat “Ebu Hanife” se stavljamo na raspolaganje da budemo domaćini jednom takvom skupu
i mi ćemo inshallah biti spremni da pruzmemo sve troškove takvog skupa. Jer naše ujedinjenje nema cijene.

Bošnjaci.Net: Šta mislite o odnosima između dijaspore i Ureda za odnose sa Dijasporom ispred Rijaseta?
MULAMUSTAFIĆ:
Pa ja mislim da Rijaset još nije shvatio kakva se krije bošnjačka snaga u dijaspori i vjerovatno da nas još uvijek nisu shvatili za ozbiljno, zato se trebaju potruditi da otkrije snagu u dijaspori. Razlog vidim u tome da u uredu koji je zadužen za nas sjede samo dva čovjeka, a to je skroz malo i neefikasno. Jer sudbinu 270 džemata u Dijaspori pepustiti jednom čovjeku da vodi, a pogotovo da vodi bez bilo kakvih akata je diskutabilno.

Bošnjaci.Net: Da li imate kakve prijedloge?
MULAMUSTAFIĆ:
Sigurno da imam, jer biti na funkciji prijedsednika džemata a ne razmišljati o budućnosti bošnjačke zajednice je krajnje neozbiljno. Moj prijedlog je da bi Rijaset trebao da pojača ured sa još 4 čovjeka, tako da ih u uredu radi najmanje šestorica. Bila bi 3 šefa sa trojicom sekretara, gdje bi svaki od njih bio zaduežen za 90 džemata. I predlažem da Rijaset Napravi jedan Akt o kućnom redu a koji će važiti samo za dijasporu. Naprimjer, kod nas Bosni to ide linijom – Rijaset - Imam i Odbori a kod nas u dijaspori to mora ići linijom Rijaset - Odbori i Imam.To su moji prijedlozi. Naravno da se i ovi prijedlozi mogu dorađivati, ali jedno je izvjesno ovo do sada sto je bilo ne moze funkcionisati a da daje rezultate.

Bošnjaci.Net: I za kraj vaša poruka?
MULAMUSTAFIĆ:
Moja poruka glasi za sve nas, vremena je sve manje i manje gubimo omladinu i identitet, prestanimo da se mrzimo i da se ne poštujemo. Odnosno poštujmo naše izabrane, statute, džematlije… Mi koji smo u odborima trebamo da pojačamo svoj rad, jer mi i nosimo taj teret odgovornosti. Spomenut ću jedan hadis, koji je promijenio moj put i pravac razmišljanja: “Najbolji su oni među vama koji pomažu drugim ljudima“.
Selam svim čitaocima i svako dobro Bosno i Hercegovino.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
» MIR KOJI UZNEMIRAVA
18. June 2015 15:22
» KAKO PREVAZIĆI KRIZU
30. August 2014 16:27
» UPUSTVA ZA MENE I VAS
25. August 2014 11:39
» SVAKO MOŽE BITI ŽRTVA
22. May 2010 04:23
» DOKTORIRAO AMIR-EF. KARIĆ
26. March 2010 23:46
» POMOĆ ŠKOLARCIMA TUZLE
09. September 2009 08:26
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif