Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

INZKOV NOKAUT ČOVIĆU, DODIKU I LJUBIĆU
Autor: Nermin Bise
Objavljeno: 28. March 2011. 12:03:34
Nermin BISE: Visoki predstavnik Valentin Inzko još jednom je smogao snage i donio ispravnu odluku, tako što je suspendirao odluku korumpirane i stranački obojene Centralne izborne komisije. Na taj način Inzko je produbio nadu u opstanak države Bosne i Hercegovine i izvojevao još jednu pobjedu koja neminovno može odvesti u samo jednom pravcu: opstanak i sigurnost državnog suvereniteta BiH. Ova odluka OHR-a je direktan šamar Miloradu Dodiku, Draganu Čoviću, Mladenu Bosiću i Boži Ljubiću, koji su prije nekoliko dana iz Mostara krenuli u rušenje države BiH.
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nije ništa drugo do produžena ruka stranaka koje su koliko do jučer mislile da su Bogom dane i da su neprikosnovene. Odnosi se to u prvom redu na oba HDZ-a, SNSD, ali i na SDA, koja se ovaj put uspjela spasiti i prikloniti se pobjednicima. Najveća greška SDP-a i ostalih stranaka koje su podržale platformu izborne pobjednice je ta što su prihvatili da i SDA bude dio te priče. Nažalost, ali dobro. Sada će SDA kao izolovana, bez HDZ-ova i SNSD, te SDS-a, biti nemoćna, a ionako kadrovski izrešetana, spala je na podsmijehivanje i cirkuziranje, međutim, vijek trajanja joj je produžen, a svi znamo, posebno to znaju i u SDA da je to truhla i prozukla stranka koja tukne na lopovluk i kriminal. Dva HDZ-a su i definitivno poraženi, a sad kad su izgubili i jedino uporište što su smatrali da imaju u svojim ljudima korumpiranog CIK-a, vrijeme je da odu i priznaju da su gubitnici.

Nemaju šta očekivati i nadati se da će Vrhovni sud Federacije BiH pobiti mišljenje međunarodne zajednice i donijeti odluku suprotnu od one koju je Inzko u ime OHR-a već obznanio. Vlast u Federaciji BiH imenovana je u skladu sa zakonom. I tu nema dalje priče. Gospodo Čović i Ljubić, pomirite se. Ispali ste iz svih šema. Sami ste krivi. Nuđeno vam je. Odbili ste i sad se pripremite za političku mirovinu, jer vi jednostavno opoziciju ne znate podnijeti na pravi način. To je za vas poraz. I vrijeme je da se maknete. Konačno.

Visoki predstavnik Valentin Inzko još jednom je smogao snage i donio ispravnu odluku, tako što je suspendirao odluku korumpirane i stranački obojene Centralne izborne komisije. Na taj način Inzko je produbio nadu u opstanak države Bosne i Hercegovine i izvojevao još jednu pobjedu koja neminovno može odvesti u samo jednom pravcu: opstanak i sigurnost državnog suvereniteta BiH. Ova odluka OHR-a je direktan šamar Miloradu Dodiku, Draganu Čoviću, Mladenu Bosiću i Boži Ljubiću koji, su prije nekoliko dana iz Mostara krenuli u rušenje države BiH.

Ono što nisu smjeli bošnjački političari, koji su morali odbraniti se od tog pokušaja zastrašivanja iz Mostara, uradio je, po ko zna koji put OHR. Tu dolazim do ko zna koji put ponavljane istine, a to je da bošnjački političari ne znaju voditi politiku i stajati čvrsto iza svojih stavova. Istina,

Inzko im opalio šamarčinu
samo se Haris Silajdžić javio i ogradio se, neizravno, od onog što mu se ponudlilo iz Mostara. Izostala je reakcija Fahrudina Radončića. Nije jasno zbog čega. Nije zar, da je Radončić bio spreman u kolo ući sa Dodikom i Čovićem? Ili, možda jeste. Šutnja je znak odobravanja, a ako se ubrzo ne očituje Radončić prema suludoj ponudi iz Mostara, onda će i to postati jasno. Samo da ne bude kasno, jer ionako, ispostavilo se, Dodik, Čović, Ljubić i Bosić su pucali u prazno, jer ipak međunarodni faktor nije im dozvolio, niti će dozvoliti, da ruše Bosnu i Hercegovinu. Radončič je to morao znati i odrediti se. Međutim, on je šutio.

Još jedna lekcija Bošnjacima koju su im servirali njihovi političari. Naivan ste i politički potpuno nezreo narod. Bošnjaci su uvijek navikli da u njihovo ime odlučuje neko drugi, da oni budu samo posmatrači koji nemaju pojma ni o čemu. Višegodišnje tapkanje u mjestu i stalno plakanje s oreolom žrtve i upiranje pogleda prema Americi, OHR-u i ostatku međunarodne zajednice, ne može više proći. Konačno, Bošnjaci, kao najbrojniji narod u BiH, moraju shvatiti da u politici trebaju konačno zrelo razmišljati i prosuđivati. Neće vječno ni Amerika ni OHR biti tu umjesto njih, niti će uvijek biti blagonakloni.

Bošnjaci, stidite se, državu vam brane stranci. A vi samo plačete. Ne znate što hoćete. Kamo idete? I što želite? I, nemojte uvijek plakati, ispadate kao kukavice, a to niste. Ne prenemažite se i ne tražite sažaljenje. To je odlika naroda koji nemaju orijentir i nemaju svoju strategiju. Neka vas je stid, ako niste naučili do sada. Ili se jednostavno pomirite da ipak Zlatko Lagumdžija, vodeći borbu za državu i građane, ustvari jedini pruža kakvu takvu zaštitu bošnjačkom narodu. U tom slučaju, ipak su Dodik i Čović u nečemu u pravu.Ostali prilozi:
» HAŠKI SUD I ZLOČINAC ŠEŠELJ: RATNI ZLOČIN SE ISPLATI!!!
Zijad Bećirević | 15. April 2018 19:35
» DANILO KIŠ BAŠ KAO VLADIKA DANILO
Šemso Agović | 13. April 2018 02:43
» BOSANSKI ALFABET JE VIŠE OD MODERNE LATINICE I ĆIRILICE
Amir Telibećirović | 12. April 2018 20:01
» BOŠNJACI, VRIJEME JE DA IMATE SVOJU VLASTITU GLAVU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. April 2018 13:26
» NDH-AZIJA: LUKAVA I LUCIDNA TRANSFORMACIJA DOGAĐAJA
Mr. Milan Jovičić | 10. April 2018 18:12
» ŠTA REČE PA ŽIV/A OSTADE
Aziz Hurem | 06. April 2018 15:38
» LJEVICA I „LJEVACI“
Mr. Milan Jovičić | 04. April 2018 19:46
» DA LI JE PROBIJENO I DNO DNA BOŠNJAČKOG DOSTOJANSTVA
Sead Zubanović | 29. March 2018 21:29
» NAŠE SUTRA
Ibiš Ljaić | 29. March 2018 21:02
» PRIČA IZ KUPLERAJA HERCEG BOSNE
Mr. Milan Jovičić | 28. March 2018 20:12
» ZAŠTO SE NAS BOŠNJAKE U BOSNI TIČU I DOTIČU PREDSJEDNIČKI IZBORI U CRNOJ GORI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. March 2018 14:21
» FAŠIZAM ENISA BEŠLAGIĆA I NACIONALIZAM DINE MUSTAFIĆA
Elmedina Muftić | 23. March 2018 20:31
» DUBIČKI MIROVNI POKRET
Zijad Bećirević | 23. March 2018 15:07
» NEIZLJEČIVE BOLESTI
Aziz Hurem | 22. March 2018 20:42
» MILORAD DODIK NE MOŽE BITI BIRAN ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH
Prof. dr. Jusuf Mulić | 20. March 2018 18:29
» MAHALSKA POLITIKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. March 2018 19:40
Ostali prilozi istog autora:
» KO ĆE BOSNU BRANITI?
30. March 2011 12:03
» NE SRAMOTITE NAS VIŠE!!!
04. March 2011 19:58
» UVIJEK JE KRIV NEKO DRUGI
10. February 2011 19:16
» HAŠKI PEČAT NA LEGITIMITET HDZ-A
08. February 2011 21:46
» STEGOVNO SILOVANJE ČASTI
15. January 2011 17:56
» STANI MALO, OD LAKTAŠA MILE!!!
03. January 2011 20:04