Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zajedničko saopćenje KBSA, IRGC i BAGI
SRAMOTNA ODLUKA CRNOGORSKOG SUDSTVA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. March 2011. 08:03:59
ENGLESKI / ENGLISH


Odgovorni za zločin hapšenja i deportacije Bošnjaka 1992.: Bulatović, Đukanović i Marović
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Institut za istraživanje genocida- Kanada (IRGC) i Bosansko američki institut za genocid i obrazovanje (BAGI) su šokirani odlukom Crnogorskog višeg suda u vezi oslobađajuće optužbe odgovornim za deportaciju i zlostavljanje Bošnjaka za vrijeme rata u Bosni I Hercegovini 1992-1995. Sudija Milenka Žižić je donijela odluku u utorak da ne postoji dovoljno dokaza da se osudi devet bivših policajaca koji su aktivno učestvovali u procesu deportacije 79 Bošnjaka u ruke Srpskim jedinicama u BiH, a koji su poslije ubijeni. Sudija Žižić je time dodatno uvrijedila familije žrtava izjavom da policajci ne mogu biti osuđeni pošto Crna Gora nije formalno bila u ratu protiv Bosne i Hercegovine.

Ova nepravedna odluka pokazuje da Crna Gora ne prihvaća odgovornost za svoju ulogu podrške ratnom zločincu Slobodanu Miloševiću, predsjedniku Srbije ratnom zločincu Radovanu Karadžiću za vrijeme rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu. Dokazano je da su srpski i crnogorski vojnici i rezervisti učestvovali u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i aktivno sprovodili akte etničkog čiščenja i genocida protiv bošnjačkog stanovništva. Bošnjaci koju su živjeli u Istočnoj Bosni i Hercegovini, na granici Srbije i Crne Gore su najviše osjetili to nasilje od strane agresorksih snaga.

Bošnjaci koji su izbjegli početne napade prelazeći crnogorsku granicu su hapšeni od strane crnogorske policije i vraćani u koncentracione logore smrti. Pravda se mora ostvariti i Crna Gora mora odgovarati za svoju prošlost i osuditi sve one koji su učestvovali u etčickom čiščenju i genocidu nad Bošnjacima u Crnoj Gori. Bez pravde, ne može biti mira i pomirenja u regiji. Ova odluka je naročito uznemiravajuća radi dodatne diskriminatorske politike protiv Bošnjaka od strane vlade i vlasti u Crnoj Gori i u Sandžaku. KBSA, IRGC, i BAGI zajednički najstrožije osuđuju ovu odluku i zahtjevaju istraživanje sudskog procesa u Crnoj Gori. Mi ćemo lobirati američke, kanadske i europske vlasti da izvrše pritisak na crnogorsku vladu da prihvati dužnost da osudi ratne zločince. Također, mi ćemo vršiti pritisak prema Europskoj Uniji da se blokiraju crnogorske aspiracije za integraciju u EuropskuUniju dok god Crna Gora ne pokaže da se suoči sa avetima prošlosti rata.

Potpisnici:
Prof. Emir Ramić, presjednik
Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC)
http://www.instituteforgenocide.ca/

Mr. Haris Alibašić, presjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
www.bosniak.org

Mr. Sanja Drnovšek Seferović, predsjednik
Bosansko–američki institut za genocid i obrazovanje (BAGI)
www.baginst.org


  Dossier: Crnogorski zločin
» SRAMOTNA ODLUKA CRNOGORSKOG SUDSTVA
Bošnjaci.Net | 31.03.2011 08:35
» SRAMI SE, CRNA GORO!
Tim Bošnjaci.Net | 30.03.2011 09:11
» POSTUPALI PO NAREDBI PAVLA BULATOVIĆA
Vijesti.me | 29.03.2011 08:22
» BUKOVICA I CETINJSKI BADNJAK
Koča Pavlović | 07.01.2011 14:00
» DŽELATI OSLOBOĐENI - ŽRTVE BOŠNJACI PONIŽENI
Prof. dr. Šefket Krcić | 06.01.2011 10:03
» BIJELO POLJE: ZA BUKOVICU NEMA DOKAZA
Vijesti.me | 03.01.2011 21:25
» ABDICIRAO UMORNI KRALJ
Vijesti.me | 23.12.2010 13:45
» SLOBODANU PEJOVIĆU PRIJETE TUŽBOM
Vijesti.me | 22.10.2010 18:17
» HOĆE LI MOMIR PROGOVORITI?
Mina (CG) | 11.10.2010 23:13

Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38