Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Stav
UDICA STRAHA
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.me
Objavljeno: 09. May 2011. 09:05:03

Jedna teza kao relaksiranje od prethodnih tema. Zamislite samo - ta DPS hobotnica zakazuje partijski kongres na Dan nezavisnosti! U velikom stilu, Hitlera, Musolinija, Staljina, i ostalih iz ekipe totalitarnih. Zamislite tu logiku jednopartizma, taj neo-totalitarizam, to manipulisanje i monopolisanje sa identitetom i stavljanje znaka jednakosti između partije i države!


Zamislite samo - ta DPS hobotnica zakazuje partijski kongres na Dan nezavisnosti! U velikom stilu, Hitlera, Musolinija, Staljina, i ostalih iz ekipe totalitarnih. Zamislite tu logiku jednopartizma, taj neo-totalitarizam, to manipulisanje i monopolisanje sa identitetom i stavljanje znaka jednakosti između partije i države!

Do kada ćemo lagati sebe? Do kada ćutati kao zemlja-leš, kao nacija zadovoljna mrvama, kao država bez svog “ja”, kao narod koji se miri sa internacionalnom etiketom na kojoj piše – privatni i korumpirani posjed? Do kada ćemo nijemo, bezočno nijemo, trpjeti opasne marovićevsko-dukanovićevske obračune koji cijepaju naše društvo, koji se pretvaraju u veliku igru prljavih računa, koji postaju kancer našeg bića, koji stvaraju osjećaj ogromnog kolektivnog straha?

Iskrenost je suština i pokretač svih promjena – ona lična, u vidu priznanja surovih istina sebi samima o sebi samima, koja već tim činom postaje terapija, i ona građanska i društvena koja, kada se javno prizna, a to itekako peče, pritiska i steže – postaje mjera uspjeha, progresa i lijek.

Dakle – priznati i javno reći.

Bliska rođaka nedavno mi šalje poruku: ”Uništavaš nam živote svojim tekstovima i izjavama u zadnje vrijeme. Nijesi svjestan što radiš i sebi i nama. Molimo te – budi pametan, prestani i ćuti!”

Veoma važna poruka. Opasno važna. Poruka - simptom društvene bolesti, osakaćenog društva, kolektiva neslobode, zajednice razarajućeg, dirigovanog i kontrolisanog straha. Poruka, najmanje važna za mene, jer me ne dotiče i ni trunku ne pokolebava (naprotiv), već, prije - važna za definisanje i opis našeg, crnogorskog usuda. Poruka koja u sebi krije klicu smrti ogledane u predaji, kojom se preporučuje mirenje sa onim što je Žan Pol Sartr nazvao “mrtvački mir koji je naš udes”.

Poruka u kojoj je možda i veća odgovornost za naše poraze i nesreće nego u onim prijetećim, koje dolaze i koje su mnogima dolazile, iz srca kriminalnog, dvadesetogodišnjeg režima. Jer, te prijetnje smrću, koje su dobijali Slavko Perović, Željko Ivanović, Milan Popović, Ibrahim Čikić, Slobodan Pejović i ostali, koliko god to perverzno zvučalo, predstavljaju prijetnje hijena hrabrim pojedincima, a ovakve poruke, koje se množe iz dana u dan, zapravo su, zbog svoje učestalosti i zamaha, direktna prijetnja – svima nama. To su poruke koje dolaze, takođe iz srca represivnog sistema, ali krajnje indirektno, perfidno i nezamislivo lukavo, od šponde pa direktno u rupu - kroz usta naših najbližih u naše ionako prestrašene glave. Zamislite stepen morbidnosti te surove istine! Te zamke.

Prosipaju nam u lice strahove svih vrsta. Strah od gubitka posla, privilegija, ugleda, novca… Njihovi kreatori, anti-političari – Milo Đukanović, Svetozar Marović, Filip Vujanović, Milan Roćen, Duško Marković i ostali ministri, direktori i svima njima skloni i u njih zaljubljeni tajkuni i bogataši, dakle, kreatori tih arhi-strahova indirektno koriste naše majke, očeve, sestre, braću, djevojke, drugove – da nam poruče – ćutite! A naši najbliži tome dodaju i ono, što nas najviše boli – za vaše dobro!

Kakva ubitačna kombinacija politike, psihologije i kriminala. Kakav razarajući miks svjesnog i nesvjesnog, privatnog i javnog, dobronamjernog i zlonamjernog. Kakav kolaboracionizam antipoda! Kakav sočan poljubac nama najbližih, sa onima koje oni, isti oni, politički mrze iz dna duše. Kakav poraz! Autogol u posljednjoj sekundi finalne utakmice.

Znaju odlično pomenuti tvorci naše pustoši ono čega je bio svjestan i Borislav Pekić - da “samo strah ubija ljude.” Ali, zamislite samo tu dozu straha!

To je isti strah, isti njegov miris i prizvuk, ista matrica straha, kojeg su naši stratezi onih hladnih noći 90-ih godina do smrti utjerivali i najzad utjerali Muslimanima koji su prebacivani i najzad prebačeni preko naše granice direktno u dubine ništavila. Ista je to nit straha kao i ona u dušama logoraša u Morinju, seljaka u Bukovici, Dubrovčana na koje smo kidisali pošto su nas narečeni velikaši malenih duša sramno ubijedili, a mi još sramnije povjerovali - da tako, i nikako drugačije, ne treba da bude.

To je isti kalup straha, kao i onda kada su se kotrljale hiljade i hiljade ilegalnih tovara cigareta i opijajućeg brašna preko plavetnog Jadrana. U pravcu južne Italije. Kasnije, nedavno - preko modrog Atlantika. U pravcu Južne Amerike. To je strah iz iste političke radionice, kojim su do i od referenduma dijelili i dijele Crnogorce i Srbe.

To je ta turobna vertikala straha koja u korijenu kida sve začetke (kojih je malo) naših normalnosti, moralnosti i poštenja. Svih naših pokušaja (kojih je nedovoljno) da nešto promijenimo, ispravimo i dostignemo. Da se izgubljeni u živom blatu bezličnog trgovačkog materijalizma, anti-građanske kulture, bezgraničnog oportunizma i kalkulantstva, ličnog kukavičluka - pronađemo.

Da se probudimo i osvijestimo. Da se odupremo crnogorskoj oligarhiji, kleptokratiji, možda najpreciznije - kriminokratiji. Da iz jungovskog kolektivnog nesvjesnog izvučemo ono što nam može doći po Petru I Petroviću ili Marku Miljanovom Popoviću. Jer i Viktor Igo je bio svjestan toga kada je rekao - “Smjeti: to je cijena napretka”. Jasno je – ne napredujemo jer ne smijemo!

Ali, pitanje je i kako smjeti, kada generacije i generacije odgajamo i decenijama živimo u duhu intenzivnog demagoškog slobodarstva, istorijskih priča o podvižništvu bez ikakvog pokrića u sadašnjosti, u vremenu kada je vrhovni savjet, ona mudrost iz navedene poruke – budi pametan i ćuti. Kako smjeti i mijenjati, kada na taj način, takvim savjetima, činimo uslugu opasnom, režimu? Kako očekivati od djece, učenika ili studenata da se pobune na nepravdu, kada ih od starta, uz ogromne prekomjerne doze režimskog straha, pripremamo za pozicije, funkcije i srednji put?

U suštini, to su savjeti uplašenih i samim tim ljudi poraženih od režima. To su poruke onih koji velike ideje, angažovanost i bolju Crnu Goru prodaju za jeftini mir i prividni komfor. To su plićaci duha koji nam se iz najboljih poriva prodaju za luče iz njegoševskih dubina. Na te udice straha, jednog kriminogenog, mutnog i okoštalog sistema, kače se oni koji nam žele dobro, a u suštini nam, svima nama, čine – veliko zlo. I to je - paukova mreža, lavirint beznađa, začarani krug, đilasovska besudna zemlja. Crna Gora.

Za kraj jedna teza kao relaksiranje od prethodnih tema. Zamislite samo - ta DPS hobotnica zakazuje partijski kongres na Dan nezavisnosti! U velikom stilu, Hitlera, Musolinija, Staljina, i ostalih iz ekipe totalitarnih. Zamislite tu logiku jednopartizma, taj neo-totalitarizam, to manipulisanje i monopolisanje sa identitetom i stavljanje znaka jednakosti između partije i države!

Zar treba išta dodatno komentarisati povodom tog nauma osim možda prijedloga, savršeno usklađenog sa tom jadnom političkom idejom, koji ovim putem upućujem centrali stranke, a to je - da se tokom grandiozne svečanosti, na trgu Slobode, otkrije i veliki (naravno, veći od onog Petra Prvog) spomenik od zlata i dijamanata, oca osnivača crnogorske nacije, mirotvorca nad mirotvorcima, čovjeka nad ljudima, neprikosnovenog premijera nad premijerima – Mila Đukanovića.

Razmislite o tome.

Autor: Marko Milačić alijas Marko Petrović

VRH


  Dossier: Ibrahim Čikić, politički zatvorenik i logoraš crnogorskog režima
» ODLAZAK
Ibrahim Čikić | 25.05.2015 01:41
» DŽORE
Ibrahim Čikić | 30.03.2015 17:14
» RETROSPEKTIVA
Ibrahim Čikić | 12.01.2015 21:24
» INTERNACIONALIZACIJA SLUČAJA IBRAHIM ČIKIĆ
Bošnjaci.Net | 30.11.2014 16:17
» SMRT (NEO)FAŠIZMU - SLOBODA IBRAHIMU!
Zaim Čelebić | 25.11.2014 15:50
» PRESUDA IBRAHIMU ČIKIĆU
Akademik dr. Ferid Muhić | 21.11.2014 14:42
» ČAST I UGLED SE IMAJU ILI NEMAJU
Ibrahim Čikić | 19.11.2014 17:16
» ZLOČINCI NAGRAĐENI, ŽRTVA OSUĐENA
Aldina Kardum | 14.11.2014 16:55
» PRODUŽENI CRNOGORSKI ZLOČIN NAD IBRAHIMOM ČIKIĆEM
Tim Bošnjaci.Net | 13.09.2013 22:18
» ČIKIĆ JE BIO CRN KO UGARAK OD TORTURE U FOČI
Tim Bošnjaci.Net | 27.08.2012 16:18
» SVJEDOK NAŠEG VREMENA
Bošnjaci.Net | 13.03.2012 02:20
» KRSNA SLAVA I TRI PRSTA
Ibrahim Čikić | 21.01.2012 13:30
» KREMANSKO PROROČANSTVO I MILORADOVA SECESIJA
Ibrahim Čikić | 22.12.2011 21:40
» STRAH I ŠUTNJA SU ODRAZ GLUPOSTI
Ibrahim Čikić | 30.11.2011 21:05
» 'BUDI ONO ŠTO JESI I KAD SI OKRUŽEN ONIM ŠTO NISI'*
Halil Džananović | 27.08.2011 13:45
» VOLJETI BOGA ZNAČI VOLJETI SIROMAHE
Ibrahim Čikić | 24.08.2011 08:23
» IZA CRNOGORSKE ZAVJESE
Ibrahim Čikić | 08.06.2011 14:00
» NE DAJ SE CRNOGORSKIM KATILIMA, IBRAHIME ČIKIĆU!
Tim Bošnjaci.Net | 07.06.2011 14:41
» UDICA STRAHA
Vijesti.me | 09.05.2011 09:37
» ZAVIST
Ibrahim Čikić | 15.04.2011 13:19
» VOLJA
Ibrahim Čikić | 14.02.2011 21:28
» BUKOVICA - MASOVNA GROBNICA ISTINE
Ibrahim Čikić | 09.01.2011 10:47
» HISTORIA EST MAGISTRA VITAE
Ibrahim Čikić | 07.12.2010 09:18
» OPASNA ŠUTNJA BOŠNJAKA
Ibrahim Čikić | 14.10.2010 19:47
» MOŽE LI ČOVJEK PROMIJENITI SUDBINU?
Ibrahim Čikić | 25.09.2010 14:13
» PERVERZIJA PRAVA I PRAVDE
Ibrahim Čikić | 15.08.2010 17:10
» KATILI TUŽE ŽRTVU
Esad Krcić | 05.07.2010 07:00
» SREBRENICA - CRNA RUPA NA SAVJESTI UN-A
Ibrahim Čikić | 23.06.2010 16:07
» NISU VRIJEDNI POMENA
Ibrahim Čikić | 19.06.2010 12:53
» ČOVJEK NAŠEG VREMENA*
Ibrahim Čikić | 14.06.2010 02:50
» DR. PELIDIJA: VAŽNO SVJEDOČANSTVO IZ OLOVNIH DANA
Salih Smajlović | 14.05.2010 17:32
» MUČENIK IBRAHIM
Gojko Berić | 07.05.2010 14:08
» "GDJE SUNCE NE GRIJE“ AUTORA IBRAHIMA ČIKIĆA
Bošnjaci.Net | 29.04.2010 14:35

Ostali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif