Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


U Atlatnti održani uspješni Konzularni dani
DJELATNICI KONZULARNOG ODJELA IZ WASHINGTONA I BOŠNJAČKI AKTIVISTI U DŽORDŽIJI, BH. GRAĐANIMA UŠTEDJELI 200,000 DOLLARA
Procitaj komentar

Autor: Semir Đulić
Objavljeno: 23. May 2011. 08:05:37

Ključni 'krivci' za uspješno održane Konzularne dane u Atlanti

Na inicijativu aktivista Zajednice Bošnjaka Georgia (Džordžija) i Koordinacije Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, a uz saradnju sa djelatnicima Konzularnog odjela pri Ambasadi BiH u Washington, DC, u Atlanti su od 13-15. maja, prema ocjeni građana, organizatora i samih djelatnika Konzularnog odjela, održani veoma uspješni Konzularni dani.

Kako se ništa ne događa samo od sebe, tako je i ovim Kozularnim danima prethodio jedan duži proces komunikacije i koordinacije između djelatnika Amasade, prije svega gosp. Emina Čohodarevića, atašea za dijasporu, i aktivista pomenutih lokalnih organizacija. Dolaskom gosp. Edina Šehića za šefa Konzularnog odjela ta komunikacija je intezivirana i polahko se, obzirom na objektivne tehničke nedostatke, krenulo od ideje ka njenoj realizaciji. Kada je dogovoren tačan datum, članovi ZBGA i KBSA su krenuli u akciju obavještavanja i pružanja neophodnih informacija kako bi što veći broj bh građana došao sa spremnim neophodnim dokumentima za izdavanje pasoša BiH. Putem koordinacija KBSA N. Carolina i Florida kao i lokalnih vjerskih zajednica informacija je prenesena i bh. građanima koji žive na prostorima pomenutih saveznih država. Šef Konzularnog odjela Šehić je uz sradnju sa Generalnim konzulatom Chicago uspio obezbijediti tehničku opremu za uzimanje biometrijskih podataka koju nažalost, zbog nebrige onih koji bi trebali da je obezbijede, Konzularni odjel u Washington još uvjek ne posjeduje. Sa druge strane aktivisti Zajednice Bošnjaka i KBSA su uz nesebičnu pomoć gosp. Almira Ibrulja, vlasnika osiguravajuće kompanije “Euro Star” obezbijedili prostorne i druge tehničke i logističke uslove neophodne za normalan i uspješan rad.

Okom naše kamere
kliknite na sliku za uvećati

Predstavnici Konzularnog odjela u radu sa bh. građanimaNakon uspješno odrađenih poslova - zaslužena večera u “Euro Gurmet Foods”
Ekipa djelatnika Konzularnog odjela u sastavu Edin Šehić, Katarina Milardović, Damir Babić i Vaselije Marinković, djelatnik Generalnog Konzulata BiH Chicago, su u kasnim poslijepodnevnim časovima 12. Maja stigli u Atlantu i odmah krenuli ka prostorijama kako bi izvršili neophodne tehničke pripreme za uspješan start sljedećeg dana. Nakon što su se gosti uvjerili da imaju dobre uslove za rad, domaćini su ih, sukladno svojoj gostoljubivosti, pozvali na večeru za koju se pobrinuo Bekir Mustić, vlasnik “Euro Gurmet Foods”.

Prvi “radni dan” krenuo je onako kako je i bilo predviđeno. Svaki bh. građanin koji je uredno podnio Zahtjev za izdavanje pasoša već je unaprijed od strane djelatnika Konzularnog ureda bio obavješten o svom terminu tako da su u potpunosti izbjegnute gužve a uz asistenciju aktivista ZBGA i KBSA (Nail Čubro, Semir Đulić, Fadil Cvrk, Rasim Đuliman, Ibro Maksumić) sve se odvijalo po već pripremljenom spisku i redoslijedu. Na usluzi se našao i ovlašteni notar Avdo Ćatić pružajući i tu vrstu usluga onima kojima je bila potrebna.

Ono što je posebno dojmilo jeste, s jedne strane, profesionalnost i susretljivost djelatnika konzulata koji su u svakom trenutku bili spremni učiniti ekstra korak kako bi odgovorili na sva pitanja i zahtjeve građana, i sa druge strane jasno izraženo zadovoljstvo i zahvalnost građana kako djelatnicima konzulata, tako i organizatorima, što su im omogućili da na “kućnom pragu” imaju usluge za koje bi se morali zaputiti u Washington.

Tokom trodnevnog dvanaestočasovnog rada djelatnici konzulata su uspjeli pružiti usluge za preko tri stotine bh. građana koji su, ako bi smo govorili jezikom proste matematike, samo ovom organizacijom Konzularnih dana bh. građanima uštedjeli između 150 i 200,000.00 dolara. Smatramo da nije pretjerano reći da je možda od ovog finansijskog, važniji onaj drugi efekat u promjeni percepcije bh. građana prema samoj državi, ambasadi i konzulatu, jer sada se bar u Georgia (Džordžiji) među bh. građanima umjesto zaboravljenosti od države, neuspješnih poziva i neuzvraćenih odgovora više govori o uspješno organizovanim Konzularnim danima u kojima je bh. građanin iskusio konkretnu “korist” kako od loklnih organizacija tako i od države kroz njena predstavništva.

Jedno je sigurno, od ovih Konzularnih dana svi su imali koristi i neopho dno ih je što češće organizirati. Mi u Atlanti, a i djelatnici konzulata, smo sigurni da je ovo samo početak jedne uspješne i dugoročne suradnje koja nam je neophodna kako bi zaista bili “servis” bh. građanima. Svakako ovo iskustvo trebaju iskoristiti i druge lokalne zajednice a svi zajedno trebamo izvršiti pritiske na nadležno ministarstvo kako bi Konzularni odjel u Washington dobio neophodnu tehničku opremu.

Na kraju, željeli b ismo se u ime organizatoraa i svih bh. građana koji su koristili usluge zahvaliti Ambasadi BiH i Konzularnom odjelu Washington kao i Generalnom konzulatu BiH Chicago koji su omogućili organizovanje ovih Konzularnih dana, a posebna zahvala ide pomenutim djelatnicima na čelu sa Šefom konzularnog odjela Edinom Šehićem koji su dostojno, ponosno i profesionalno reprezentovali državu BiH.

VRHOstali prilozi:
» "BEST MOSTAR" OTVARA PRIJAVE ZA HACKATHON!
Bošnjaci.Net | 18. February 2024 13:06
» PLEMENITOST, HRABROST I ODLUČNOST
Ferhat Korajac | 12. February 2024 02:08
» ČETIRI DECENIJE OD ZOI U SARAJEVU: OLIMPIJSKI DUH I DALJE ŽIVI
Anadolu Agency (AA) | 08. February 2024 20:04
» AZERBEJDŽAN NA GLOBALNOJ SCENI-EKONOMSKI RAST I DOPRINOS DIJASPORE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. February 2024 14:37
» OJ NERMINEEEEEE, ŠTA KAŽE SV. SAVO O ISLAMU I NJEGOVIM SVETINJAMA
Dr. Muharem Štulanović | 06. February 2024 19:56
» MOJ SEDAMDESET DRUGI ROĐENDAN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. February 2024 14:32
» VEČER BOŠNJAČKE KULTURE, UMJETNOSTI, ILAHIJA I KASIDA
Bošnjaci.Net | 28. January 2024 16:38
» INDIRA JELESKOVIĆ – „MAJKA TEREZA“ ZA ULIČNE „INDY ŠAPICE“ SARAJEVA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 21. January 2024 13:04
» HAKUNA MATATA RAFIKI (NEMA PROBLEMA, PRIJATELJU)
Selena Seferović | 17. January 2024 15:54
» MAPIRANJE MEZARJA I GROBALJA ŠEHIDA I POGINULIH BORACA U BIH
Anadolu Agency (AA) | 14. January 2024 12:39
» SAFET HADROVIĆ - VRBIČKI POETIKA KAO SUDBINA BOŠNJAČKOG NARODA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 04. January 2024 15:39
» NAĐENI SU DOKAZI DA JE MOJ MAGISTERIJ I DOKTORAT ČIST!
politicki.ba | 30. December 2023 17:44
Ostali prilozi istog autora:
» INTERNO PISMO - JAVNA SRAMOTA
28. January 2011 12:25
» SAMI PROTIV SEBE
23. January 2011 09:57
» "ZE-TRA" I TERORIZAM
20. August 2010 19:16
» DODIKOVI I ČAĐINI "TERORISTI"
16. August 2010 15:31
» RADNO I SVEČANO
09. June 2010 13:49
» PREKO ŠIROKOG BRIJEGA DO BUTMIRA
08. October 2009 12:59
» UDRI BLIŽNJEG SVOGA
20. May 2009 09:04
» PLAKAT I SIGURNOST
31. March 2009 09:48
» OD STATUTA DO KAMPANJE
07. September 2008 19:58
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif