Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
BIVŠI SRPSKI "MILICAJCI" OSUMNJIČENI ZA UBISTVO DJEDA FUBALERA LUKE MODRIĆA
Procitaj komentar

Autor: Bosniaks.Net
Objavljeno: 30. June 2011. 08:06:12
Đorđe Jelić (51) i Bogdan Gagić (51), nekadašnji pripadnici milicije tzv. SAO Krajine, odnosno čelnici tzv. specijalnog voda milicije, u petak bi trebali biti ispitani na Specijalnom sudu u Beogradu, a po zamolnici Županijskog suda u Zadru.

Mučenja i likvidacije

Njih dvojicu (tada su imali hrvatsko državljanstvo, sada su nedostupni našem pravosuđu, op. a.) sumnjiči se za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, počinjen 18. prosinca 1991. u Jesenicama. Tada je ubijeno sedam civila, a među ubijenima bio je i Luka Modrić, djed hrvatskog nogometnog reprezentativca i nogometaša engleskog Tottenhama.

Jelić i Gagić sumnjiče se da su nepoznatim pripadnicima postrojbe kojom su zapovijedali naložili fizičku likvidaciju i mučenje civila hrvatske nacionalnosti. Sumnjiče se, nadalje, da su spomenute zločine počinili slijedeći velikosrpsku politiku etničkog čišćenja na privremeno okupiranim područjima Hrvatske.

Osim Luke Modrića, tada su ubijeni Stipe Zubak, Zorka Zubak, Ivan Maruna, Manda Maruna, Božica Jurčević i Martin Bužonja. Svi su bili starije dobi, a obdukcijski nalazi pokazali su da su ubijeni hicima iz vatrenog oružja, i to uglavnom s leđa.

Skrivali se u šumi

Tijekom istrage, koja je pokrenuta u listopadu 1993., saslušani su očevici događaja, konkretno rodbina ubijenih civila. Neki od njih skrivali su se po obližnjim šumama, a jednom od njih Luka Modrić donosio je hranu. Starac se nakon toga vraćao kući, kako bi pustio stoku na ispašu. Rođak Modrićevih koji se skrivao malo nakon starčeva odlaska vidio je dva automobila u kojima su bili pripadnici srpskih parapostrojbi. Čuo je da se automobil zaustavio, kako netko trči, nešto viče, a zatim prvo rafalnu, a potom pojedinačnu paljbu.

– Bio sam predaleko, tako da nisam vidio tko su ti ljudi. No bio sam uvjeren da je riječ o pripadnicima tzv. specijalnog voda milicije SAO Krajine. Otišli su u smjeru zaseoka, tamo se zadržali neko vrijeme te potom otišli put Obrovca – ispričao je taj svjedok.

Sljedeći dan rodbina je našla tijelo Luke Modrića.


Mjesta nekih od najvećih zločina

Rodbina ubijenih civila dostavila je i imena pripadnika srpskih parapostrojbi za koje je sumnjala da su sudjelovali u zločinu. Ta imena navedena su i u kaznenoj prijavi, no na koncu, kako proizlazi, osumnjičeni su tek Jelić i Gagić. S obzirom na to da je njihovo ispitivanje traženo putem međunarodne pravne pomoći od Srbije, to vjerojatno znači da su nakon rata pobjegli u susjednu državu. Sela u zadarskom zaleđu okupirana su u prosincu 1991., a oslobođena nakon akcije Maslenica 1993. U tim selima srpske parapostrojbe počinile su neke od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu, javlja Večernji.hr.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
Ostali prilozi istog autora:
» NOVI POTRES U JAPANU
30. June 2011 08:14
» CHAVEZ IMA RAK PROSTATE?
27. June 2011 08:24
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif