Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
HRVATSKA: OGORČENJE ZBOG OSLOBAĐANJA UBOJICE PACIJENATA IZ VUKOVARSKE BOLNICE
Procitaj komentar

Autor: Bosniaks.Net
Objavljeno: 07. July 2011. 13:07:38
Bivši načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA Veselin Šljivančanin, osuđen u Haagu na deset godina zatvora za zločin na Ovčari, pušten je na slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne.

Odluka o puštanju na slobodu donesena je 5. srpnja pod oznakom tajnosti a objavljena je danas nakon što je Šljivančanin pušten na slobodu.

Odluka Haškoga suda da 2010. izmijeni pravomoćnu presudu i smanji Šljivančaninu kaznu sa 17 na deset godina zatvora izazvala je u našoj zemlji izrazito negativne reakcije, kao i nepravomoćna presuda prije toga kojom je bio osuđen na svega pet godina.

Pošto je preispitalo pravomoćnu presudu, kojom je osuđen na 17 godina zatvora, Žalbeno vijeće je 2010. prihvatilo argument Šljivančaninove obrane i zaključilo da on nije znao za povlačenje vojnih policajaca s Ovčare, pa prema tome nije kriv za ubojstva 194 hrvatska ratna zarobljenika na toj farmi pokraj Vukovara u studenom 1991.

Suci su u trećoj i konačnoj presudi ipak zaključili da je Šljivančanin kriv za mučenje zarobljenika te mu odredili kaznu od deset godina zatvora. Tom je presudom prvi put u povijesti ICTY-ja, koji je osnovan 1993., preinačena neka pravomoćna presuda.

Šljivančanin je u prvostupanjskom postupku u rujnu 2007. osuđen na pet godina zatvora za mučenje vukovarskih zarobljenika.


Šljivančanin izrazio žaljenje

Praksa Haškoga suda je da se osuđene osobe puštaju na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne. Iako su Šljivančaninovi zločini teški smatram da vrijeme koje je proveo u pritvoru kao i djelomična rehabilitacija idu u prilog njegovu puštanju na slobodu, istaknuo je predsjednik Suda Patricka Robinsona u obrazloženju odluke.

Navodi i da je Šljivančanin u svom zahtjevu za prijevremeno oslobađanje izrazio žaljenje zbog užasnih događaja ne samo u Vukovaru nego i širom bivše Jugoslavije, javlja HRT.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
» NOVI POTRES U JAPANU
30. June 2011 08:14
» CHAVEZ IMA RAK PROSTATE?
27. June 2011 08:24
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif