Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Uznemirujuća i zastrašujuća izjava Milorada Dodika: IZ BiH traži jasno i nedvosmisleno povlačenje izjave i izvinjenje Milorada Dodika
DODIK NASTAVLJAJUĆI GENOCIDNU TRADICIJU SVOJIH PRETHODNIKA, PODSTIČE MRŽNJU, NOVE POKOLJE I GENOCIDE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net / MINA
Objavljeno: 12. July 2011. 10:07:33
Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u povodu posljednje izjave Milorada Dodika o muslimanima izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

IZJAVA: - Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje uznemirujuću i zastrašujuću izjavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika datu austrijskom „Standardu“, koja je 11. jula 2011. godine objavljena u „Nezavisnim novinama“. Izjava Dodika: „Mi ne vjerujemo dobrim namjerama muslimana. Imamo potpuno negativno iskustvo“, na tragu je uvjerenja haške osuđenice i bivše predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić iz 1993. godine da su „muslimani genetski kvaran materijal“, ali i podsjeća na njegov stav iz 2008. godine da je „za Republiku Srpsku neprihvatljivo da nam sude sudije muslimani”.


Mržnja prema muslimanima, koju u posljednje vrijeme promovira Milorad Dodik, dovela je do najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata koji su počinile institucije Republike Srpske, tj. genocida.


VRHUNAC RASIZMA I FAŠIZMA: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, koja ima obavezu da štiti prava i interese svojih vjernika muslimana, izjavu Milorada Dodika smatra šovinističkom, antiislamističkom i islamofobičnom kojom se sa najvišeg nivoa institucija moći i sistema vlasti podstiče mržnja prema jednoj vjerskoj grupi. Podsticanje mržnje prema preko milijardu muslimana u svijetu i odricanje jednoj globalnoj vjerskoj zajednici da ima dobru namjeru je vrhunac rasizma i fašizma. Mržnja prema muslimanima, koju u posljednje vrijeme promovira Milorad Dodik, dovela je do najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata koji su počinile institucije Republike Srpske, tj. genocida. Dok je u cijelom civiliziranom svijetu 11. jula odavana počast žrtvama genocida u Srebrenici i slane poruke osude genocida, i dok se čuo krik „Nikad više“, Milorad Dodik upravo to vrijeme i sjećanje na taj stravični zločin koristi za podsticanje nove mržnje, nove pokolje i genocide, nastavljajući genocidnu tradiciju svojih prethodnika na čelu Republike Srpske koji su osuđeni ili im se još sudi u Haškom tribunalu.

POVLAČENJE IZJAVE: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini traži jasno i nedvosmisleno povlačenje izjave i izvinjenje Milorada Dodika svim muslimanima u svijetu. U protivnom Islamska zajednica će zatražiti od međunarodnih vladinih i nevladinih institucija i organizacija očitovanje o ovim prijetećim porukama, osudu i zaštitu od podsticanja vjerske mržnje i rasizma, što je posljednji put rezultiralo genocidom nad muslimanima Bošnjacima.

OPASNOSTI KOJIMA SU IZLOŽENI BOSANSKI MUSLIMANI: Islamska zajednica očekuje da će međunarodna zajednica, međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, evroatlanske institucije, Ujedinjeni narodi i Organizacija islamske konferencije, kao i Dodikovi mentori u Beogradu na vrijeme prepoznati opasnosti kojima su izloženi bosanski muslimani i da će, na temelju iskustva genocida kojeg su počinile srpske snage i uzimajući pouku iz ranijih grešaka međunarodne zajednice spriječiti novo stradanje i genocid nad Bošnjacima muslimanima, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, stoji u saopćenju Sluzbe za odnose s javnošću Rijaseta IZ BiH.

VRHOstali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
» SRETNA NOVA HIDŽRETSKA 1433. GODINE
25. November 2011 07:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif