Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Ivanovićev dnevnik "Vijesti" odbio da objavi reagiranje na tekst "Hoće igralište neće Mešihat"
STAROVAROŠANI ŠUTE DOK SE OTIMA I SKRNAVI VAKUF
Autor: Mirsad Kurgaš
Objavljeno: 22. July 2011. 07:07:35
Od kraja juna ove godine crnogorski dnevni list objavio je više tekstova na temu planirane izgradnje objekta Mešihata Islamske zajednice Crne Gore i Bošnjačko-Muslimanskog kulturnog centra, na lokaciji koja je dodijeljena odlukom podgoričke Skupštine. Dobro ste pročitali “Bošnjačko-Muslimanskog” sa velikim “M”!!! Na osnovu naslova pojedinih tekstova ("Hoće igralište neće Mešihat"- 29.6.'11.; "Sportski teren ili vjerski objekat" - 01.7.'11.; "Stop izgradnji Mešihata"- 06.7.'11.; "Plan predviđa restoran u sklopu Mešihata"- 09.7.'11.; "Degradacija nasljeđa"- 19.7.'11. ...), kao i iz sadržaja istih nedvojbeno se može zaključiti da se radi o jednom tendencioznom projektu koji ima za cilj da se po svaku cijenu sabotira, pa iako je jednoglasno usvojena Odluka podgoričke Skupštine o dodjeli pomenute lokacije! Zainteresovani se uvidom u pomenute tekstove mogu uvjeriti u realnost ovakve pretpostavke, a pogotovo ako se ima u vidu da dnevnik “Vijesti” ne objavljuje drugačije stavove, iako su po Zakonu o informisanju na to obavezni. Imajući u vidu i neka ranija pisanija o dešavanjima u Islamskoj zajednici u Crnoj Gori kao i drugim islamskim aktuelnostima, nameće se pitanje s kojim ciljem uredništvo tog lista to radi i da li je možda riječ o naručenim tekstovima tj. temama. (Paradoksalna je činjenica da su upravo građani u CG islamske vjeroispovijesti najbrojniji i najvjerniji čitaoci tog dnevnog lista). S obzirom da je to dosta široka tema koja iziskuje detaljnu analizu, u vezi sa gore navedenim slučajem autor ovog teksta poslao je elektronskom poštom "Vijestima" sljedeće reagovanje, koje, naravno, nije objavljeno, koje Bošnjaci.Net objavljuju u cjelosti:

Zaista je dirljiva briga podgoričkih Starovarošana za sportsko igralište na kome je, po odluci Skupštine glavnog grada, planirana izgradnja objekta Mešihata Islamske zajednice i Bošnjačko-Muslimanskog kulturnog centra. Jedinstvo Starovarošana bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost kao i nepodijeljena osjećanja prema igralištu "na kome su mnoge generacije odrastale" i koje će "braniti svim silama", definitivno izaživa ganutost. Naročito insistiranje na multietničkom skladu. Ali...

Onima kojima je iole poznata bliža historija Podgorice, nameće se pitanje gdje su bili ti isti starovarošani kada se izmještalo staro muslimansko mezarje na Pobrežju (na kom su vjerovatno bili sahranjeni preci i nekih od aktera pomenutog protesta), kada su nakon višedecenijske nebrige o istom, kosti i izlomljeni nadgrobni spomenici bagerima ubacivani na kamione i potom odvoženi do Cijevne. Te ostatke i danas možete vidjeti bačene na gomilu i zarasle u korov. Koliko je poznato, niko nije reagovao na oduzimanje te vakufske parcele kao ni na neadekvatnu i nestručnu ekshumaciju prilikom izmještanja mezarja. Kao što je poznato, na mjestu starog muslimanskog mezarja izgrađen je park (interesantno je, ukoliko na internetu potražite google earth, u kom obliku je taj park sagrađen), a inicijativa da se postavi makar spomen ploča koja bi govorila o tome, ostala je bez uspjeha!

Izostalo je reagovanje Starovarošana i na višedecenijsku deponiju smeća na temeljima razrušene Osmanagića džamije. Kao što im nije smetalo ni postavljanje krsta na Sahat-kuli koja je također vakuf (zadužbina)!


CRNOGORSKO ZATIRANJE TRAGOVA: Spomen-park posvećen civilnim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. je otvoren na mjestu gdje je nekada bilo muslimansko mezarje
Nije poznato, da li je neko od njih razmišljao da se na zgradi, u kojoj se nalazi knjižara Karver, postavi makar spomen ploča koja će govoriti da je tu bio Hamam, jedno od najljepših turskih kupatila na ovim prostorima (i naravno - vakuf).

Ne postoji nikakvo obilježje da se na mjestu tzv. Pogrebno nalazila džamija i muslimansko mezarje. O tome se čak ni u predajama više ne govori.

Koliko je druge vakufske imovine oduzeto u Podgorici, tj. Staroj Varoši vjerovatno i ne postoje kompletni podaci. Sigurno je samo da vrijednost oduzete vakufske imovine daleko prevazilazi vrijednost pomenutog igrališta (pa čak ako bismo isto mjerili i emocijama). Zaista ne ohrabruje činjenica da se ne oglašava niko od Staropodgoričana koji bi realno progovorio o ne tako davnoj historiji Stare Varoši, u pjesmi opjevane?

No, Starovarošani treba da znaju da je njihov gradonačelnik g-din Mugoša sigurno napravio dobar dil sa Islamskom zajednicom i da je ista i ovog puta izvukla deblji kraj!

U svakom slučaju, za skoro postavljanje spomen obilježja civilnim žrtvama ratova na prostorima bivše Jugoslavije 1991-2001., podgorička Skupština je odluku donijela još prije dvije godine. Ista je donesena na zahtjev Foruma Bošnjaka-Muslimana i trebala je da se odnosi na žrtve otete u Štrpcima. Imajući u vidu navedeno, treba sačekati šta će na kraju biti i sa zemljištem dodijeljenim za izgradnju zgrade Mešihata i Bošnjačko-muslimanskog kulturnog centra?

Svakako nas neće iznenaditi ako se na tom predviđenom prostoru izgradi “Ekumenski i Kulturni centar naroda sa prostora bivše Jugoslavije”?!?!Ostali prilozi:
» OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "ĐAVOLJE MEĐE” BRAHA ADROVIĆA
Božidar Proročić | 18. January 2021 15:25
» BIHOR JE SVIJET - SVIJET JE BIHOR
Božidar Proročić | 31. December 2020 17:45
» VOGOŠĆANSKI BORCI NIŠKIM SPECJALCIMA POLOMLI ZUBE
Eset Muračević | 26. December 2020 19:50
» USTAVNI SUD KONAČNO OSPORIO HOTIJEVU VLADU
Sahit Kandić | 23. December 2020 19:23
» BOSANSKA ŠKOLA U AUSTRALIJI – MOST LJUBAVI PREMA BOSNI I HERCEGOVINI
Aiša Hadžiahmetović | 20. December 2020 18:03
» KENAN KADIĆ - NAJBOLJI MAGISTRANT FPN-A SA PROSJEKOM 9,67
Bošnjaci.Net | 20. December 2020 00:26
» HEJDAR ALIJEV – PUT BORCA ZA DRŽAVNOST AZERBEJDŽANA
Božidar Proročić | 11. December 2020 15:18
» ZEĆIR LUBODER - ŽIVOT POSVEĆEN UMJETNOSTI
Božidar Proročić | 08. December 2020 20:36
» BINARIZACIJA VANJSKE POLITIKE: TKO JE IZGUBIO NESVRSTANE?
Dr. Anis H. Bajrektarević | 29. November 2020 02:30
» POSRNULO PRAVOSUĐE „RAK RANA“ BH. DRUŠTVA
IFIMES | 26. November 2020 19:19
» GRB I ZASTAVA BOSNE I HERCEGOVINE I NJENOG NARODA
Bošnjaci.Net | 24. November 2020 14:59
Ostali prilozi istog autora:
» OOOO, TURCI!
03. January 2017 01:11
» VIRTUELNA ZAJEDNICA
16. October 2016 14:09
» ŠEHID JUSUF MEHONIĆ
28. March 2013 15:23
» “DA SE VLASI NE DOSJETE”
10. March 2013 11:11
» INKVIZITORI IZ U CG
17. November 2012 21:50
» OTPOR KOLEKTIVNOM ZABORAVU
14. November 2012 18:45
» DÉJÀ VU
10. October 2012 20:35
» “ISLAM PROTIV SUJEVJERJA”
08. September 2011 12:50