Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Reisu-l-ulema na konferenciji u Mekki
MUSLIMANSKI NARODI OČEKUJU OD ULEME I INTELEKTUALACA DA U OVIM POVIJESNIM DOGAĐANJIMA BUDU SA NJIMA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net / MINA
Objavljeno: 27. July 2011. 11:07:59
Pod pokroviteljstvom saudijskog kralja Abdullaha bin Abdulaziza Al-Suada u ponedjeljak 25. jula u Meki, u organizaciji Muslimanske svjetske lige završena trodnevna konferencija o temi „Islamski svijet - pitanja i rješenja“. Konferenciju je u subotu 23. 07. 2011. god. otvorio princ Khalid Al-Fejsal, guverner Mekke, pozivom ulemi i muslimanskim intelektualcima da se aktivno uključe u rješavanje mnogih problema s kojima se danas suočavaju muslimanske zajednice i države.


Reis dr. Cerić na sjednici IO Svjetskog foruma uleme


VRAĆANJE PROVJERENJA: „Svi moramo iskreno raditi na vraćanju povjerenja između državnih institucija i naroda na principu pravednosti i jednkosti koju propisuje islam i koju zahtjeva vrijeme“ – naglasio je princ Khalid Al-Fajsal.

U svom uvodnom govoru vrhovni muftija Kraljevine Saudisjke Arabije Šejh Abdulaziz Al-Šejh je kazao da muslimani nemaju izbora, već da se vrate izvornim vrijednostima Kur'ana i Sunneta, gdje mogu naći lijek za sve svoje bolesti.

Generalni sekretar Rabite – Muslimnske svjetske lige Abdullah Al-Turki je ukazao na važnost uloge uleme i muslimanskih intelektualca u ovim, za muslimanski svijet, historijskim procesima.

ULEMA I INTELEKTUALCI: „Muslimanski narodi očekuju od uleme i intelektualaca da u ovim povijesnim događanjima budu sa njima u njihovoj borbi za čast i slobodu“ – istako je dr. Abdullah Al-Turki.

Više od dvjesto učesnika – uleme i intelektualca iz cijeloga svijeta podnijeli su referate o pitanjima i problemima s kojima se danas suočavaju muslimanska društva i države sa promjenama koje su se dogodile ili se još događaju u Tunisu, Egiptu, Libiji, Jemenu, Bahrejnu, Siriji. Svima je jasno da su promjene u muslimanskom svijetu nužne i da nakon kairskog proljeća ništa više nije kao prije u odnosima između vlasti i naroda. Svima mora biti jasno da su muslimanski narodi postali svijesni svojih prava i sloboda. Muslimani su ustali protiv samovolje, despotije i tiranije i traže da se poštuje narodna volja u kojoj su utkane islamske moralne vrijednosti istine i pravde.


Reis dr. Cerić podnosi refereta na Konferenciji u Mekki


DIJALOG NEMA ALTERNATIVU: No, učesnici mekkanske konferencije upozoravaju da se ni u čemu ne pretjeruje, već da se otvoreni procesi u muslimanskim društvima i držvama odijaju prirodnim tokom bez pritiska od bilo koga i bez nasilja u ime bilo kojeg cilja.

U referatu pod naslovom „Dijalog – lijek za rješavanje političkih i društvenih pitanja“, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je u Mekki podsjetio da je dijalog temelj civilizacijskog razvoja svakog društva, kojeg je Kur'an afirmirao na najbolji način tako što nam ukazuje da je Uzvišeni Allah zahtjevao od vjerosvjesnika, kao što su Musa i Harun, a.s., da idu Faraonu i da s njim razgovaraju kako bi mu objasnili istinu i potakli ga na pravdu. „Stoga - naglasio je reisu-l-ulem Cerić - dijalog nema alternativu“ te nastavio:

- Cilj dijaloga je da se spozna istina kako bi se izbjegao sukob koji vodi ka krvopliću. Iz ovog glavnog cilja mogu se izvesti drugi ciljevi, a to su:
- a) razmjena mišljenja između onih koji žele da dođu do istine kroz dijalog;
- b) upoznavanje sa različitim pogledima i mogućnostima kako bi se došlo do najboljeg rješenja za određeni prodlem;
- c) dijalog ima za cilj da se postigne takvo rješenje s kojim će svi biti zadovoljni, ili kojeg svi mogu prihvatiti a da se ne osjećaju poraženim.
- Ne treba posebno naglašavati da muslimanska društva i države prolaze kroz vrlo teška iskušenja koja traže od svih mislećih umova da se istinski angažiraju u pronalasku pravih riješenja, posebno od uleme koja treba da digne svoj zlas protiv zuluma i da pokaže put dijaloga između svih zainteresiranih strana u muslimanskom svijetu. Stoga koristim ovu priliku, na ovom časnom mjestu, pred ovom časnom ulemom i muslimanskom inteligencijom da ponudim nekoliko savjeta ili preporuka:
1) savjetujem vladama u muslimanskom svijetu da osiguraju uvjete za razvoj građanskih udruženja koja će se baviti pitanjima ljudskih prava i jednokosti svih građana u društvima i državama sa muslimanskom većinom. Ta građanska udruženja treba da vode ljudi sa visokim moralnim integritetom;
2) savjetujem ulemi da svojim nepristrasnim uvidom u stanje društva i države na vrijeme upozna (upozori) odgovorne u državi da sprijeće nepravdu i da rade na uspostavi vladavine prava na principu istine, pravde i jednokopravnosti za sve građane;
3) savjetujem elektronskim i pisanim medijima da budu nepristrasni u svojim izvještajima i da omoguće da su čuju i čitaju različita mišljenja koja odražavaju sve slojeve društva kao bi se svaki čovjek osjećao da pripada društvu i da njegovo mišljenje ima vrijednost.


Reis dr. Cerić uči dovu u haremu u Mekki


ZAHVALNOST ZA POMOĆ OČUVANJA ISLAMA I SLOBODE MUSLIMANA NA BALKANU: Na kraju, uvjeren sam da će muslimanski svijet položiti ovaj važan ispit u ovom važnom vremenu njegove povijesti, jer „dijalog nema alternativu“ i zato treba da se svi učimo razgovarati jedni sa drugima uz puno poštivanje naših prava i naših sloboda. Ako bi se muslimani međusobno poštivali kao što se međusobno vole vladali bi suvereno svojim poteškoćama. Stoga koristim ovu priliku da izrazim poštovanje i prenesem zahvalnost muslimana Balkana, posebno muslimana BiH, kraljevini Saudijske Arabije na pomoći i podršci koju je pružila i koju još uvijek pruža za očuvanje islama i slobode muslimana na Balkanu, zaključio je svoje izlaganje u Mekki reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Važno je napomenuti također da je održana i sjednica Izvršnog odbora Svjetskog foruma uleme i islamskih intelektualaca kojim predsjedava Abdullah Al-Turki na kojoj je reisu-l-ulema dr. Cerić, kao punopravni član podnio izvještaj o stanju mnuslimana na Balkanu, s posebnim osvrtom na stanje u Srbiji, odnosno kršenje ljudskih prava muslimana Bošnjaka u Sandžaku.


Muftija Zukorlić govori na Konferenciji u Mekki


ZUKORLIĆ, GRABUS, TRNAVA I FEJZIĆ: Ineče, na konferenciji u Mekki sudjelovali su i sandžački muftija Muaemr ef. Zukorlić, ljubljanski Nedžad ef. Grabus, kosovski Naim ef. Trnava i reis IZ u CG Rifat ef. Fejzić.

Na konferenciji u Mekki usvojen je završni dokumenat u kojem se pozivaju sve zainteresirane strane u arapsko-muslimanskom svijetu da sve probleme rješavaju mirnim putem kroz dijalog i međusobno uvažavanje.

Učesnike konferencije je primio saudisjki kralj Abdullah bin Abdulaziz Al-Saud u svojoj rezideciji u Džeddi, kojom prilikom je pozvao ulemu i muslimansku inteligenciju da budu budni u ovom vremenu teških iskušenja za muslimanski ummet.


Reis dr. Cerić, muftije Zukorlić i Grabus i Ibrahim ef. Malanović na Konferenciji u Mekki

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
Ostali prilozi istog autora:
» SRETNA NOVA HIDŽRETSKA 1433. GODINE
25. November 2011 07:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif