Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VLLASI: AKO SRBIJA PROBA DA UZME SJEVER KOSOVA BIĆE SUKOBA
Autor: Beta
Objavljeno: 03. August 2011. 12:08:51
Savjetnik Vlade Kosova za spoljne poslove Azem Vllasi izjavio je da "ako Srbija misli da silom otcijepi dio Kosova, onda će naići na legitimni otpor jer svaka država, po međunarodnom i domaćem pravu, ima legitimno pravo da brani svoju teritoriju".

Vllasi je za današnji sarajevski Dnevni avaz prokomentarisao naredbu kosovskog premijera Hašima Tačija o opštoj mobilizaciji kosovskih bezbjednosnih službi.

Vllasi je rekao da "kosovske vlasti neće dozvoliti provokacije iz Srbije, da oni vršljaju na teritoriju Kosova, ubacuju razne grupe, da dođu njihovi funkcioneri i podržavaju takav način ponašanja".

"Tu su KFOR i misija EULEX, ali institucije Kosova imaju ustavnu obavezu i odgovornost da štite teritoriju i granice Kosova. Potezi koje je preduzela Vlada Kosova usmjereni su u tom pravcu. Na tome će se istrajati i tu nema kompromisa", rekao je Vllasi.

Prema njegovoj ocjeni, "Srbija ide na podgrijavanje napetosti na sjeveru Kosova da bi se otvorila priča o njegovoj podjeli".

"Pošto Srbija ne može više ovladati cijelim Kosovom i vratiti ga u svoje okrilje, ona bi da otcijepi dio Kosova. To ne dolazi u obzir, jer će to biti uzrok rasplamsavanja novih sukoba", izjavio je Vllasi.

Kako je dodao, "Srbija ne može pretendovati da uzme dio Kosova, a da onemogući Albance u Preševskoj dolini, kojih tamo ima više od 90 posto, da traže pripajanje Kosovu".

Vlasi je ocijenio da je velika geopolitička karta s novim granicama država na prostorima bivše Jugoslavije završena.Ostali prilozi:
» SMRTNA KAZNA ZA AMERIČKOG ČETNIKA VUČKA
Facetv.ba | 21. March 2019 18:47
Ostali prilozi istog autora: