Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić uputio pismo Predsjedništvu i Tužilaštvu BiH
DODIKOVA RETORIKA MOŽE PROIZVESTI NOVE SUKOBE U BOSNI I HERCEGOVINI I NA BALKANU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net / MINA
Objavljeno: 04. August 2011. 07:08:35

(PRED)GENOCIDNA RETORIKA UKORAK: Retorika koju koristi Milorad Dodik, izjave o sudijama muslimanima i posljednja kako ne vjeruje u dobre namjere muslimana, a kojom se šire predrasude prema muslimanima Bošnjacima na osnovu njihove vjere, slična retorici Biljane Plavšić iz predgenocidne faze koja je govorila da su muslimani genetski kvaran materijal, što je imalo za posljedicu da su srpske vojne snage izvršile genocid nad nesrpskim stanovništvom.
Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić zatražio je danas očitovanje državnih institucija Bosne i Hercegovine o uvredljivim izjavama o muslimanima i o tome upoznao međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

U pismu upućenom članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću i Nebojši Radmanoviću, te glavnom tužiocu Jadranki Lokmić-Misirači, reisu-l-ulema je u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a po zahtjevu velikog broja muslimana Bošnjaka i shodno svojoj službenoj dužnosti reisu-l-uleme i vrhovnog muftije, državnim organima skrenuo pažnju na zabrinutost muslimana Bošnjaka zbog uznemirujućih izjava o muslimanima koje dolaze od nekih visokih predstavnika političke vlasti u Bosni i Hercegovini.

MOTIVACIJA ZA NOVE ESKTREMISTE ZA NAPADE NA MUSLIMANE BOŠNJAKE: U pismu se podsjeća da je retorika koju koristi Milorad Dodik, izjave o sudijama muslimanima i posljednja kako ne vjeruje u dobre namjere muslimana, a kojom se šire predrasude prema muslimanima Bošnjacima na osnovu njihove vjere, slična retorici Biljane Plavšić iz predgenocidne faze koja je govorila da su muslimani genetski kvaran materijal, što je imalo za posljedicu da su srpske vojne snage izvršile genocid nad nesrpskim stanovništvom.

„Diskriminirajuće izjave Milorada Dodika o pripadnicima jedne vjerske zajednice, tj., o muslimanima kao takvim, su priprema i motivacija za nove ekstremiste za napade na muslimane Bošnjake. U vremenu globalizacije, širenje predrasuda i diskriminacije na osnovu vjere može regrutirati ekstremiste i teroriste u različitim dijelovima svijeta“, ističe se u pismu reisu-l-uleme. Dalje se ukazuje na nedavni teroristički napad u Norveškoj i priznanje izvršioca Andersa Behringa Breivika o mržnji prema muslimanima i kako su mu bili uzori srpski političari i vojni komadanti, što dodatno ukazuje na mnogobrojne opasnosti koje Dodikove izjave mogu proizvesti ne samo u Bosni i Hercegovine, već i u Europi i svijetu.

PREDSJEDNIŠTVO I TUŽILAŠTVO BiH DA SE JASNO I NEDVOSMISLENO ODREDE I OSUDE ŠIRENJE PREDRASUDA PREMA BOŠNJACIMA: U pismu se naglašava da ova retorika može proizvesti nove sukobe u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, te se podsjeća na mogućnost da ti stavovi postanu motivacija ekstremistima i teroristima za činjenje masovnih ubistava i napada na nevine ljude, te ističe da indiferentnost nadležnih državnih organa prema javno izrečenim predrasudama o muslimanima podstiče ekstremiste i teroriste i širi strah kod Bošnjaka, posebno kod povratnika.

Nadalje, reisu-l-ulema je zatražio „da se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jasno i nedvosmisleno odrede i osude širenje predrasuda prema Bošnjacima na osnovu njihove vjere, prije nego što to postane nasilje sa nesagledivim posljedicama.“

SANKCIONIRANJE NEGIRANJA GENOCIDA: Isto tako reisu-l-ulema je zatražio od Predsjednišva Bosne i Hercegovine da pokrene inicijativu kako bi Parlament Bosne i Hercegovine, na temelju međunarodno relevantnih presuda o genocidu, te rezolucije Evropskog parlamenta o proglašenju 11. jula evropskim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, donio zakon o sankcioniranju negiranja genocida i da država odmah poduzme konkretne mjere zaštite svih građana od diskriminacije na osnovu vjere.

Pismo reisu-l-uleme proslijeđeno je i Uredu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ambasadama zemalja Vijeća za provedbu mira (SAD, Turska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i Francuska), misiji OSCE-a u BiH i Beču, Amnesty international-u i organizaciji Human Rights Watch, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

VRHOstali prilozi:
» ŽUBOR ISTINE ŠTO U VALOVIMA ZAPLJUSKUJE NAS
Ferhat Korajac | 21. July 2024 16:01
Ostali prilozi istog autora:
» SRETNA NOVA HIDŽRETSKA 1433. GODINE
25. November 2011 07:26
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif