Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Saopćenje za javnost Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH povodom izjave Džemala Šabića, direktora Federalne televizije
ŠABIĆ NAGOVJEŠATAVA NOVU SEZONU UDARA FEDERALNE TELEVIZIJE NA INSTITUCIJE ISLAMSKE ZAJEDNICE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net / MINA
Objavljeno: 27. August 2011. 09:08:18

Islamska zajednica želi obavjestiti muslimane da smatra odgovornim osnivača Federalne televizije, Parlament Federacije Bosni i Hercegovine i stranke koje obnašaju vlast u Federaciji BiH za sve ono što dolazi s ove televizije. Jezik Federalne televizije, njene uvrede i tretman Islamske zajednice jesu jezik vlasti, uvrede vlasti i ponašanje vlasti Federacije Bosne i Hercegovine prema Islamskoj zajednici i muslimanima.
Povodom izjave Džemala Šabića, direktora Federalne televizije, (Dnevni avaz, 27. 08. 2011.), da FTV zahtjeva od nadležnih institucija BiH „da zaštite i sačuvaju slobodu govora i izražavanja od raznih muftija po BiH“, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izadaje saopćenje za javnost.

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini smatra upad ekipe Federalne televizije na teravih-namaz u džamiju u Živinicama namjernom provokacijom i svjesnim krešenjem zakona u cilju izazivanja sukoba i društvene polarizacije.

Džemal Šabić svojom kvalifikacijom „razne muftije po BiH“ pokazuje potcjenjivački i prezren odnos prema instituciji muftije, ali i potvrđuje da kada nema nijednog argumenta Federalna televizija koristi vrijeđanje ljudi i institucija. Muftije Islamske zajednice u BiH imaju svoja imena i nosioci su legitimnih vjerskih ovlaštenja. Muftije imaju iza sebe i glas muslimanskih vjernika, jer svake četiri godine dobijaju povjerenje Sabora IZ. Direktor Šabić pokazuje postojanje netrpeljivosti i neprijateljstva prema institucionalnoj Islamskoj zajednici čiji su jedan bitan segment muftije. Govori li to da bi Federalna televizija postavljala svoje muftije i pravila svoju instituciju Islamske zajednice.

Nakon višegodišnje prakse brutalnih napada i vrijeđanja muslimanskih institucija i vrijednosti u javnom prostoru i privatnosti doma, upadom u džamiju u Živinicama i javno predočenim razumijevanjem svoje uloge od strane Džemala Šabića, Federalna televizija najavljuje novu taktiku agresije na obredna mjesta muslimana, kao posljednji prostor vjerničke intime i sigurnosti koja su, kao takva, zaštićena svim zakonima i instrumentima ljudskih prava. Nakon ljetne pauze ovo nagovještava novu sezonu udara na muslimanske institucije od strane Federalne televizije.

Islamska zajednica želi obavjestiti muslimane da smatra odgovornim osnivača Federalne televizije, Parlament Federacije Bosni i Hercegovine i stranke koje obnašaju vlast u Federaciji BiH za sve ono što dolazi s ove televizije. Jezik Federalne televizije, njene uvrede i tretman Islamske zajednice jesu jezik vlasti, uvrede vlasti i ponašanje vlasti Federacije Bosne i Hercegovine prema Islamskoj zajednici i muslimanima. Za Islamsku zajednicu Federalna televizija nije adresa s kojom treba polemizirati, niti je smatra samootuđenim centrom moći, nego je ona ogledalo i volja vlasti i političkih subjekata prema islamu i Islamskoj zajednici.

Islamska zajednica će koristiti sva dozvoljena sredstva da zaštiti nepovredivost obrednih mjesta i boravak vjernika u njima bez uznemiravanja, zastrašivanja i vrijeđanja, stoji u reagiranju Službe za odnose s javnošću Rijaseta koje je potpisao Ekrem Tucaković.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» SRETNA NOVA HIDŽRETSKA 1433. GODINE
25. November 2011 07:26
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif