Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Reisu-l-ulema dr. Cerić i biskup Sudar u Minhenu na međunarodnim susretima mira
IDUĆE GODINE SARAJEVO DOMAĆIN MEĐUNARODNIM SUSRETIMA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net / MINA
Objavljeno: 14. September 2011. 14:09:28

Reis dr. Cerić prati završnu ceremoniju u društvu delegacija iz Egipta, Tunisa i Indonezije

Jučer je u večernjim satima na centralnom trgu Marienplatz u Minhenu u prisustvu više hiljada vjerskih, političkih, kulturnih i drugih mirovnih aktivista završen trodnevni međunarodni susret mira pod pokroviteljstvom minhensko-frajsterske nabiskupije a u organizaciji rimske zajednice Sata'Egidio. Riječ je o kršćansko-laičkoj zajednici osnovanoj u 1968. godine u Rimu sa ciljem promocije mira u svijetu. Vremenom zajednica Sant'Egidio je okupila oko 50.000 hiljada volontera, koji rade na mirovnim projektima širom svijeta.

Zajednica Sant'Egidio organizira svake godine mirovni susret koji okupi oko pet stotina visokih vjerskih, kulturnih i političkih ličnosti radi dijaloga i poziva na mir u svijetu. Prošle, 2010. god. mirivni susret u organizaciji Sant'Egidio održan je u Barceloni, a ove, 2011. god. domaćin je bio Minhen, u okviru obilježavanja desete godišnjice od 11. septembra. Činjenicia da su najviši crkveni i državni dužnosnice Federalne Republike Njemačke aktivno sudjelovali u minhenskom mirovnom susretu najbolje govori koliko se u Europi i svijetu cijene aktivnosti zajednice Sant'egidio. U Minhenu je bilo zapaženo prisustvo muslimanske delegacije iz Egipta, Tunisa, Sirije, Maroka, Indonezije, Iraka, Libije, Somlije i, naravno, Bosne i Hercegovine.


Reisu-l-ulema se pozdravlja s kardinalima
Zvaršna ceremonija na trgu Marienplatz, kojoj su predhodile odvojene molitve svih vjerskih zajednica prema njihovim tradicijama te zajednička šetnja glavnom ulicom Minhena na čelu sa minhensko-frajzijskim nadbiskupom kardinalom Marksom, bila je vrhunac zajedništva i jedinstva u različitosti vjera i kultura. U svom završnom govoru kardinal Marks je podrctao da dijalog i suživot nemaju alternativu te da sve religije imaju misiju mira i dobra u svijetu. Posebnu važnu poruku u Minhenu imao je norveški nadbiskup Ole Ch. M. Kvarme, koji se zapitao: Koji je način da se odupremo naletu ektremzma? On je izrazio žaljenje za nedavno ubijenim ljudima u Oslu sa porukom da muslimani žive u Europi i da to više niko ne može ignorirati. Nakon završnih govora pročitan je apel za mir u kojem se kaže:

- Mi, muškarci i žene, različitih religija, sastali smo se ovdje u Minhenu, u Bavarskoj, na poziv Nadbiskupije minhensko-frajzijske i Zajednice Sant'Egidio, koji se vjerno drže „Duha Asizija“ već 25 godina. Zahvalni smo onima koji su ovaj duh držali živim i u teškim vremenima onda kada su se neki mostovi rušili. Nakon deset godina koje je obilježila kultura nasilja i ludila terorizma u svijetu kojim naizgled dominara neuređeni kapitalizam, mi smo jednostavno zastali da se pomolimo, da oslušnemo i promislimo o budućnosti. Ova jedinstvena prilika za molitvu i dijalog nas je sve promijenila. Odazvali smo se zahtjevu za novim dobom koje nastaje uz svjedočenje mnogih naroda.

Teško je iskušenje povlačenja u sebe ili zloupotrebe religije s ciljem razdvajanja jednih od drugih. Ovo iskušenje je još opasnije zbog krize svjetske ekonomije. Svijet ponekad nije svjestan svojih ograničenja. Češće je privlačnija podjela među ljudima nego prijateljstvo. Ponekad se više pažnje posvećuje egoizmu nego zajedničkom dobru. U mnogim dijelovima svijeta nasilje i nedostatak smisla života sve više rastu. Potrebna nam je odlučujuća prekretnica. Globalizacija, koja je sama po sebi veliki resurs, potrebuje dušu. Sebičnost vodi ka civilizaciji smrti koja uzrokuje smrt mnogih ljudi. Stoga moramo se otvoriti i gledati u budućnost kako bismo postali sposobni za globalnu pravdu. Moramo iznova pokrenuti pitanje mira odlučno i u svim dimenzijama. Uistinu, mi smo upućeni da živimo jedni s drugima i svi smo odgovorni za umijeće suživota. Dijalog se danas pokazao kao najinteligentnije i najmiroljubljivije oružje. Dijalog je odgovor propovjednicima terora koji se služe vjerskom retorikom da bi širili mržnju i dijelili svijet. Ništa se ne gubi sa dijalogom. Ovdje u Minhenu mi smo testirali jezik dijaloga i prijateljstva. Nijedan muškarac, nijedna žena, nijedan narod nisu izolirani: postoji samo jedna sudbina, a to je zajednička sudbina.
Vratimo se prijateljstvu jednih prema drugima i toliko toga će biti moguće učiniti. Vrijeme je za promjene. Svijetu treba više nade i više mira. Ponovno možemo naučiti živjeti ne jedni protiv drugih, nego, jedni sa drugima. Svjesni smo odgovornosti religija u slučajevima ugrožavanja mira onda kada religije nisu dorasle svojoj misiji. Kogod se služi Božijim imenom radi mržnje i ubijanja, on zapravo čini blasfemiju i narušava svetost Božijeg imena. Stoga možemo kazati da nema budućnosti u ratu! Nema alternative dijalogu. Dijalog je jednostavno oružje dostupno svakome. Sa dijalogom ćemo izgraditi novu deceniju i novo stoljeće mira. Budimo svi umjetnici mira! Neka Bog podari svijetu prekrasan dar mira.Reis dr. Cerić i biskup Sudar objavljuju da je Sarajevo domaćin


Sarajevo domaćin slijedećem susretu

Svakao, najzanimljiviji detalj završne ceremonije u Minhenu bilo je pojavljivanje reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i pomoćnika vrhbosanskog nadbiskupa biskupa Pere Sudara, koji su najavili da će Sarajevo biti domaćin sljedećem međunorodnom mirovnom susretu u organizacij Sant'Egidio. Obraćajući se brojnom skupu na trgu Mariaplac u Minhenu reisu-l-ulema je rekao:

- Dolazimo iz Sarajeva. Grada ljubavi. Sarajevo je prvi Jerusalem u Europi i drugi Jerusalem u svijetu. Neku su htjeli da mržnjom i podjelom unište Sarajevo, ali u tome nisu uspjeli. Zahvaljujemo se zajednici Santa'Egidio što nas je okupila u duhu jedinstva i Minhensko-frajzijske nadbiskupije na nezaboravnom gostoprimsvu. Neki kažu da je iduća godina kraj svijeta. Dođite u Sarajevo da se uvjerite da je 2012. početak novoga svijet. A mom narodu u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini poručujem: Imaj vjeru u Boga! Imaj nadu u dobru volju Europe tako da više nikad ne doživiš genocid u svojoj domovini. Neka nas Bog sve blagoslovi tako da nikad više ne bude ni 11. septembra, ni 11. jula!

Zatim je biskup Pero Sudar pročitao kratku poruku na italijanskom a onda u jednom glasu reisu-l-ulema Cerić i biskop Sudar su kazali: Next year in Sarajevo!!! Iduće godine u Sarajevu!!! Što je sve prisutne diglo na noge i pozdravljeno sa gromoglasnim ovacijama!
To je zaista veliko priznaje Katiličkoj crkvi i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Nadati se je da će svi to prepoznati!

VRHOstali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
» SRETNA NOVA HIDŽRETSKA 1433. GODINE
25. November 2011 07:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif