Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Bošnjaci kupili još jedan objekat u New Yorku: Potpisan kupo-prodajni ugovor i preuzeti ključevi
BOSANSKO-HERCEGOVAČKI ISLAMSKI CENTAR KUPIO OBJEKAT NA ASTORIJI
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 27. October 2011. 23:10:19

Nakon potpisivanja ugovora čestitanje: Mr. Senahid Halilović i Jeff SenaZa vrijeme potpisvanja

Pod budnim oko advokata

Senahid Halilović i Sead Selimović

U četvrtak, 27. oktobra, u kasnim popodnevnim satima u Queensu, Jeff Sena, predsjednik odbora “Jehowa's Witnesses Kingdom Hall” i mr. Senahid Halilović, predsjednik Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku, uz prisustvo obostranih advokata i osiguravajućih firmi, potpisali su kupo-prodajni ugovor (Closing), odnosno da objekat spomenute zajednice Jehovinih svjedoka prelazi u trajno vlasništvo / vakuf BHICNY.

Na svečanosti prilikom potpisivanja, uz predsjednika mr. Halilovića bio je i advokat Peter Piddoubny, koji je zastupao našu zajednicu i biznismen Sead Selimović, koji je imao zaduženje odbora da vrši dogovore i pregovare sa advokatom kako bi došli do najadekvatnijeg rješenja koji odgovara našoj zajednici. Objekat je isplaćen 812,500 dollara.


Nakon potpisivanja obilazak objekta: Senahid, Salko, Ismet, Ćena, Rašid i imam Mehdi-ef.


Nakon više od godinu dana iščekivanja i iscrpnih pregovora između Real Estate, advokata i dvije zajednice, te brojnih zamršenosti od strane prodavca, došao je dan kada je potpisan ugovor i preuzeti ključevi objekta. Posebno trebamo imati u vidu da je bosanska zajednica sigurno najmlađa dijasporalna zajednica ne samo u New Yorku, već na području cijele Amerike, koja je nastala uzrokom srpsko-crnogorske i hrvatske agresije na BiH i kada su prognani iz svoje jedine domovine. Posebno treba imati u vidu da se radi o preživjelim žrtvama genocida. Zato ovo jeste veliki uspjeh ove

Radost i čestitanje: Rašid, Sead, imam u centru Mehdi-ef. i Ćena

Mujo Bacović sa sinom

I onda slatko

Sejo i Ćena u srdačnom zagrljaju

Senahid Halilović sa ključem od centra

zajednice, jer moramo priznati da pad ekonomije nije bio baš naklonjen onima koji su vodili akciju sakupljanja novca i koji su išli ivicom sabura. Jer od prošlogodišnjeg ramazana kada je uplaćeno 10 procenata od ukupne pogodbene cijene od 812,500 dollara, pa sve do sada valjalo je organizirati donatorsko veče, zatim obilaziti članove zajednice, govoriti im o važnosti projekta i sakupiti novčane priloge. Zato ovo jeste veliki dan i veliki uspjeh bosansko-hercegovačke i bošnjačke komune u ovom gradu.

Posebno raduje da ovaj objekat dolazi u momentu kada ispraćamo buduće hadžije na put za Mekku i Medinu, te ne čude razmišljanja da je ovaj objekat kurban-bajramska hedija od Stvoritelja. Zato je ova dugoisčekivanja radosna vijest o potpisivanju ugovora i preuzimanja ključeva objekta među članovima naše zajednice prenesena svjetlosnom brzinom. Članovi zajednice su odmah otišli i obišli objekat, a nakon toga su se u ćevabdžinici "Sarajevo" okupili na slatko.

Objekat je veličine 2500 kvadratnih stopa sa dozvolom nadogradnje još dva sprata. Prema nekim planovima u objektu će biti mesdžid, Muzej genocida, škola na bosanskom jeziku, konferencijska sala… Za ostvarivanje spomenutih projekata potrebna je financijska potpora, za nadati se da će te se upisati među vakife.

Još da naglasimo da je pored Alipašine džamije na Astoriji, Bošnjačkog centra na Richmond hillu i Islamskog centra u Monticellu, ovo četvrti objekat koji je vlasništvu njujorških Bošnjaka.


  Dossier: Bosanski centar u New Yorku
» HAFIZ AMMAR BAŠIĆ U NEW YORKU
B.net | 08.02.2020 16:05
» DONATORSKO VEČE U NEW YORKU
B.net | 08.12.2012 17:25
» SPORTOM DO NOVOG CENTRA U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 08.05.2011 04:01
» UZEIR RAMIĆ ISPRAĆEN NA HADŽ
Bošnjaci.Net | 01.11.2010 15:24
» RAMAZAN I BAJRAM U SVJETSKOJ METROPOLI
Esad Krcić | 17.09.2010 20:14

Ostali prilozi:
» DOMOVINA BIH, HIDŽRA, REGISTRACIJA, IZBORI, SREBRENICA...
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 14. August 2020 15:25
» MAFIRMACIJA MEKTEBA I MEKTEBSKE POUKE
MINA | 25. July 2020 19:05
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVSKA VIJEĆNICA
25. August 2020 15:10
» NEDŽIB VUČELJ PRESELIO NA AHIRET
15. February 2020 09:11