Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
BOSNA I HERCEGOVINA „MORA“ PODRŽATI PALESTINU!
Procitaj komentar

Autor: Elifa Kriještorac
Objavljeno: 30. October 2011. 10:10:06
Elifa KRIJEŠTORAC: Vijest o posjeti dvojice ministara, nisu zabilježili bosanskohercegovački mediji, pa je vjerovati, da će se ti razgovori voditi iza zatvorenih vrata. Bilo kako bilo, kocka je dakle bačena, a mnoge oči Palestinaca sada su okrenute ka Bosni i Hercegovini, zato ona nesmije zakazati kada je opstanak palestinskog naroda u pitanju. Na ovom ispitu Bosna će svakako morati potvrditi, kakva je njena buduća politika. Politika koja podržava ljudska prava i prava naroda, ili politika sklona aparthejdu, kojeg podržava Dodikova paradžava, a koju opet neki članovi izraelske vlade i tekako podržavaju i lobiraju za nju.
U petak 28. oktobra u Bosnu i Hercegovinu su doputovali dva ministra vanjske politike, Palestine i Izraela. Oba ministra su tu da prezentiraju svoje različite stavove, kako bi Bosnu Hercegovinu pripremili za glasanje u vijeću sigurnosti, kome je nedavno Mahmud Abaz, predsjednik autonomne vlade Palestine, predao dokument zahtjeva za prijem Palestine u članstvo Vijeća sigurnosti.

Taj presudni termin jedan je od ključnih pitanja za Palestinu, jer bi Palestina konačno imala svoju ne zavisnu državu u granicama od 1967. Mnoge zemlje podržale su ovaj zahtjev, pa iako je USA zaprijetila vetom, ukoliko se ovaj zahtjev prihvati.

Nedavno je to i USraelski predsjednik i Nobelovac Barak Obama, javno rekao sa tribine, zaboravljajući da je inicijator Kairške konferencije, te da je samo nekoliko mjeseci kasnije naglasio da na Bliskom Istoku nema mira bez nezavisne „Palestinske države“.

Posljednja od zemalja je Bosna i Hecegovina, nestalna članica Vijeća sigurnosi, a koja se još nije konačno odlučila, hoće li ili neće glasati u korist Palestine.

Njemački nezavisni mediji se nadaju da će Bosna i Hercegovina, koja je bila žrtva srpsko-crnogorske agresije, ipak imati razumijevanja za Palestinu, mada je, kako komentarišu isti mediji srpska strana u Bosni i Hercegovini izjavila da će glasati u korist Izraela, dok su Hrvati još ne odlučni.

Podsjetimo se godine 1990. kada Bosna i Hercegovina našla pred istim ispitom, sa koliko strepnje i nadanja su naša srca gorjela u želji da konačno imamo svoju državu. Šta bi bilo da svijet nije uvažio tu našu molbu?

Vijest o posjeti dvojice ministara, nisu zabilježili bosanskohercegovački mediji, pa je vjerovati, da će se ti razgovori voditi iza zatvorenih vrata. Bilo kako bilo, kocka je dakle bačena, a mnoge oči Palestinaca sada su okrenute ka Bosni i Hercegovini, zato ona nesmije zakazati kada je opstanak palestinskog naroda u pitanju. Na ovom ispitu Bosna će svakako morati potvrditi, kakva je njena buduća politika. Politika koja podržava ljudska prava i prava naroda, ili politika sklona aparthejdu, kojeg podržava Dodikova paradžava, a koju opet neki članovi izraelske vlade i tekako podržavaju i lobiraju za nju.

Podsjetimo, Palestinci su uvijek tražili puteve mira i dijaloga, kako bi se napokon okončala njihova, decenijama duga agonija i stradalništvo, ali Izrael je ta najstojanja jednostavno zasipao bombama, masovnim hapšenjem, sankcijama i proljevanjem krvi nedužne palestinske djece .

Palestina bi svakako ostvarivanjem ovoga cilja imala velike šanse, da postane jaka suverena država, jer joj bi novooslobođene države susjedi pomogle u razvoju privrede i industrije. Čak šta više Palestina bi zbog svog položaja i velikih količina gasa koji leži u blizini njenih obala, mogla prosperirati, i za kratko vrijeme imati svoje ozbiljne trgovinske partnere.


Mahmud Abaz, predsjednik autonomne vlade Palestine za vrijeme posjete BiH
Bosna i Hercegovina i pored sve zahvalnosti Americi, a koju ona stalno naglašava, treba da ima u vidu, da su promjene koje su nastupile poslije pada istočnoafričkih diktatura promijenile neka pravila, te da je ravnoteža Amerike ozbiljno poljuljna, pa je vrijeme da se i Bosna i Hercegovina konačno orijentiše i okrene u pravom pravcu.

Ne zaboravimo da je Evropa, uprkos srpskim eskapadama na Kosovu i uprkos katastrofalnoj financijskoj politici, nedavno uložila velike napore da se pokrenu razgovori oko prijema Sbije u EU, dok se Bosni ostavlja status Palestine, naspram sve jače paratvorevine RS koja diplomatskim putem uvezuje konce, i nada se nezavisnosti. Djeca Bosne i djeca Palestine svakako zaslužuju bolju budućnost od ove koju sada imaju, ali zar nije poznato, kada se god trebalo odlučivati o sudbini muslimana, u času odlučivanja uvijek su zakazale baš bratske države. Zbog toga Bosna i Hecegovina ovaj put ne smije zakazati, kada je Palestina u pitanju, jer bi izgubila legitimitet žrtve, kojeg ona opravdano uživa i naglašava.

Humanost i čovjekova prava, su dva najjača demokratska načela, a zbog svoje historije Bosna i Hercegovina ima obavezu jednom naučiti da se ponaša kao nezavisna država, da ima svije principe i prioritete koji će je učiniti jakom i ozbiljnom državom, a ne da se ponaša kao služavka Brisela, Izraela i SAD.

Neka se niko ne vara da će Izrael poslije svega, što je njegovom zločinačkom politikom dosada činio i što još uvijek čini, ikada povratiti one simpatije koje je godinama uživao. Nije čitav svijet Amerika, tako ni mnoge države Evrope više ne gledaju Izrael istim očima, čak šta više SAD zbog stalne podrške Izraelu gubi na ugledu, kao i zbog amerčke agresivne militantne politike i ratova koji su svijet doveli na sami prag recesije, i koje su odnijele skoro milion muslimanskih života do sada.
Od stotinu rezolucija i odluka koje je međunarodna zajednica izglasala i zaljučila po pitanju Palestine, Izrael nije uvažio ni jednu, već mu je uvijek uspijevalo da od međunarodnih posrednika i mnogih politčara, napravi smiješne klovnove.

- Izrael se ponaša kao razmaženo dijete – rekao je Mahmud Abaz nedavno na konferenciji Vijeća sigurnosti.

Ko je razmazio to dijete, ako ne oni koji su osjećali krivnju za Aušvic, ali zbog čega danas muslimani plaćaju tu cijenu svojom krvlju? Ne može niko biti proglašen Antisemitom, ako kritikuje masovno ubijanje Palestinaca, ako se ljudi progone sa svojih ognjišta, ako dvanaestogodišnje ili čak sedmogodišnje dijete odgovara pred vojnim sudom, ako se ruše domovi i uništava čitava infrastruktura. A sve je to činio i još uvijek čini Izrael.
Palestinci su uvijek tražili mir, pravdu i pravo na SVOJU zemlju dakako, a ne na tuđu, dok Izraelska vlada traži da se nepravda preinači u pravdu, kako bi Izrael legitimirao opljačkanu zemlju, koja mu nikada nije pripadala. Dokle više?


Apelujemo na Vladu Bosne i Hercegovine i sve zvaničnike da u ovom presudnom momentu, bude uz Palestinu.
RECITE „DA“ ZA PALESTINU!

VRHOstali prilozi:
» ZAŠTO PODRŽAVAM PROF. DR. MISALU PRAMENKOVIĆ ZA BNV
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 03. October 2022 14:56
» FAŠIZAM PUTINOVE POLITIKE PREMA HERSONU I ZAPOROŽJU
Božidar Proročić | 01. October 2022 12:42
» NARODE MOJ, IZBOR JE VAŠ!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. September 2022 15:45
» SLUČAJ KAJMAKOVIĆ UZDRMAO BH JAVNOST
Zijad Bećirević | 29. September 2022 15:32
» DAN BOŠNJAKA U DUHU SVIJETLIH TRADICIJA BOŠNJAČKOG NARODA
Božidar Proročić | 28. September 2022 12:09
» 28. SEPTEMBAR - DAN BOŠNJAČKE I BOSANSKE SLOBODE
Emir Ramić | 27. September 2022 04:39
» TREZOR - LAŽ GEBELSOVSKE TV SRNE I RISTA ĐOGA
Sejo Omeragić | 26. September 2022 13:29
» LITERARNI VELIKANI GOVORA MRŽNJE – SALMAN RUŽDI
Šemso Agović | 25. September 2022 15:00
» LETI PATKA, LETI GUSKA, OVA ZEMLJA BIT ĆE BOSANSKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. September 2022 14:55
» VUČIĆ NASTAVLJA ZLOČINAČKI HOD
Emir Ramić | 22. September 2022 21:17
» BOŠNJACI IZMEĐU BERLINSKOG KONGRESA I DAYTONSKOG SPORAZUMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2022 16:05
» U OKTOBRU BUDIMO PRECIZNI KAO ŠVAJCERSKI SAT
Mr. Milan Jovičić | 20. September 2022 21:49
» OPERACIJA SRBIGUZ
Said Šteta | 18. September 2022 16:42
» BIH HOBOTNICE SIGURNIJE NEGO NATO PODMORNICE
Zijad Bećirević | 18. September 2022 14:37
» APARTHEID U NEUMU
Prof. dr. Adamir Jerković | 17. September 2022 16:21
» PORAZ PUTINA U UKRAIJINI JE PORAZ OKUPATORSKE POLITIKE
Božidar Proročić | 17. September 2022 15:46
» PISMO ZORANU MILANOVIĆU, KOMŠIJI S OTROVNIM SPREJOM I VATRENIM PLAMENOM IZ USTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2022 01:32
» DEMITOLOGIZACIJA EURO(PO)CENTRIZMA
Dr. Sead Alić | 15. September 2022 13:52
» NOVA MAT(R)ICA
Dr. Mesud A. Ramić | 14. September 2022 16:15
» KONAČNI VELIKOSRPSKI STRATEŠKI CILJ JE BOSNA BEZ BOŠNJAKA
Sead Zubanović | 13. September 2022 14:55
Ostali prilozi istog autora:
» CRVENI BARON OSMAN DESTANOVIĆ
29. September 2012 22:02
» BROJ NIJE JEDNAKO TEŽINA
02. May 2012 04:11
» ZAŠTO SI UBIO, ARIDE?
22. January 2012 17:58
» JE LI ŽIV MUHAMED ATTA?
11. December 2011 10:47
» KO JE BOLESNIJI BOLESNIK
08. November 2011 13:12
» PAD KLEPTOKRATIJE
01. February 2011 21:20
» POD ZASTOROM DEMOKRACIJE
05. December 2010 10:00
» IZRAELSKI DRŽAVNI TEROR
05. June 2010 01:40
» ISLAM I TROGLAVA AŽDAHA
28. May 2010 15:51
fastvee.gif
BajramRedzepagic768.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif