Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
DOMOVINA TE ZOVE!
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English  |  Prijava/ Registracija

Kolumne

BOSNA I HERCEGOVINA „MORA“ PODRŽATI PALESTINU!
Autor: Elifa Kriještorac
Objavljeno: 30. October 2011. 10:10:06
Elifa KRIJEŠTORAC: Vijest o posjeti dvojice ministara, nisu zabilježili bosanskohercegovački mediji, pa je vjerovati, da će se ti razgovori voditi iza zatvorenih vrata. Bilo kako bilo, kocka je dakle bačena, a mnoge oči Palestinaca sada su okrenute ka Bosni i Hercegovini, zato ona nesmije zakazati kada je opstanak palestinskog naroda u pitanju. Na ovom ispitu Bosna će svakako morati potvrditi, kakva je njena buduća politika. Politika koja podržava ljudska prava i prava naroda, ili politika sklona aparthejdu, kojeg podržava Dodikova paradžava, a koju opet neki članovi izraelske vlade i tekako podržavaju i lobiraju za nju.
U petak 28. oktobra u Bosnu i Hercegovinu su doputovali dva ministra vanjske politike, Palestine i Izraela. Oba ministra su tu da prezentiraju svoje različite stavove, kako bi Bosnu Hercegovinu pripremili za glasanje u vijeću sigurnosti, kome je nedavno Mahmud Abaz, predsjednik autonomne vlade Palestine, predao dokument zahtjeva za prijem Palestine u članstvo Vijeća sigurnosti.

Taj presudni termin jedan je od ključnih pitanja za Palestinu, jer bi Palestina konačno imala svoju ne zavisnu državu u granicama od 1967. Mnoge zemlje podržale su ovaj zahtjev, pa iako je USA zaprijetila vetom, ukoliko se ovaj zahtjev prihvati.

Nedavno je to i USraelski predsjednik i Nobelovac Barak Obama, javno rekao sa tribine, zaboravljajući da je inicijator Kairške konferencije, te da je samo nekoliko mjeseci kasnije naglasio da na Bliskom Istoku nema mira bez nezavisne „Palestinske države“.

Posljednja od zemalja je Bosna i Hecegovina, nestalna članica Vijeća sigurnosi, a koja se još nije konačno odlučila, hoće li ili neće glasati u korist Palestine.

Njemački nezavisni mediji se nadaju da će Bosna i Hercegovina, koja je bila žrtva srpsko-crnogorske agresije, ipak imati razumijevanja za Palestinu, mada je, kako komentarišu isti mediji srpska strana u Bosni i Hercegovini izjavila da će glasati u korist Izraela, dok su Hrvati još ne odlučni.

Podsjetimo se godine 1990. kada Bosna i Hercegovina našla pred istim ispitom, sa koliko strepnje i nadanja su naša srca gorjela u želji da konačno imamo svoju državu. Šta bi bilo da svijet nije uvažio tu našu molbu?

Vijest o posjeti dvojice ministara, nisu zabilježili bosanskohercegovački mediji, pa je vjerovati, da će se ti razgovori voditi iza zatvorenih vrata. Bilo kako bilo, kocka je dakle bačena, a mnoge oči Palestinaca sada su okrenute ka Bosni i Hercegovini, zato ona nesmije zakazati kada je opstanak palestinskog naroda u pitanju. Na ovom ispitu Bosna će svakako morati potvrditi, kakva je njena buduća politika. Politika koja podržava ljudska prava i prava naroda, ili politika sklona aparthejdu, kojeg podržava Dodikova paradžava, a koju opet neki članovi izraelske vlade i tekako podržavaju i lobiraju za nju.

Podsjetimo, Palestinci su uvijek tražili puteve mira i dijaloga, kako bi se napokon okončala njihova, decenijama duga agonija i stradalništvo, ali Izrael je ta najstojanja jednostavno zasipao bombama, masovnim hapšenjem, sankcijama i proljevanjem krvi nedužne palestinske djece .

Palestina bi svakako ostvarivanjem ovoga cilja imala velike šanse, da postane jaka suverena država, jer joj bi novooslobođene države susjedi pomogle u razvoju privrede i industrije. Čak šta više Palestina bi zbog svog položaja i velikih količina gasa koji leži u blizini njenih obala, mogla prosperirati, i za kratko vrijeme imati svoje ozbiljne trgovinske partnere.


Mahmud Abaz, predsjednik autonomne vlade Palestine za vrijeme posjete BiH
Bosna i Hercegovina i pored sve zahvalnosti Americi, a koju ona stalno naglašava, treba da ima u vidu, da su promjene koje su nastupile poslije pada istočnoafričkih diktatura promijenile neka pravila, te da je ravnoteža Amerike ozbiljno poljuljna, pa je vrijeme da se i Bosna i Hercegovina konačno orijentiše i okrene u pravom pravcu.

Ne zaboravimo da je Evropa, uprkos srpskim eskapadama na Kosovu i uprkos katastrofalnoj financijskoj politici, nedavno uložila velike napore da se pokrenu razgovori oko prijema Sbije u EU, dok se Bosni ostavlja status Palestine, naspram sve jače paratvorevine RS koja diplomatskim putem uvezuje konce, i nada se nezavisnosti. Djeca Bosne i djeca Palestine svakako zaslužuju bolju budućnost od ove koju sada imaju, ali zar nije poznato, kada se god trebalo odlučivati o sudbini muslimana, u času odlučivanja uvijek su zakazale baš bratske države. Zbog toga Bosna i Hecegovina ovaj put ne smije zakazati, kada je Palestina u pitanju, jer bi izgubila legitimitet žrtve, kojeg ona opravdano uživa i naglašava.

Humanost i čovjekova prava, su dva najjača demokratska načela, a zbog svoje historije Bosna i Hercegovina ima obavezu jednom naučiti da se ponaša kao nezavisna država, da ima svije principe i prioritete koji će je učiniti jakom i ozbiljnom državom, a ne da se ponaša kao služavka Brisela, Izraela i SAD.

Neka se niko ne vara da će Izrael poslije svega, što je njegovom zločinačkom politikom dosada činio i što još uvijek čini, ikada povratiti one simpatije koje je godinama uživao. Nije čitav svijet Amerika, tako ni mnoge države Evrope više ne gledaju Izrael istim očima, čak šta više SAD zbog stalne podrške Izraelu gubi na ugledu, kao i zbog amerčke agresivne militantne politike i ratova koji su svijet doveli na sami prag recesije, i koje su odnijele skoro milion muslimanskih života do sada.
Od stotinu rezolucija i odluka koje je međunarodna zajednica izglasala i zaljučila po pitanju Palestine, Izrael nije uvažio ni jednu, već mu je uvijek uspijevalo da od međunarodnih posrednika i mnogih politčara, napravi smiješne klovnove.

- Izrael se ponaša kao razmaženo dijete – rekao je Mahmud Abaz nedavno na konferenciji Vijeća sigurnosti.

Ko je razmazio to dijete, ako ne oni koji su osjećali krivnju za Aušvic, ali zbog čega danas muslimani plaćaju tu cijenu svojom krvlju? Ne može niko biti proglašen Antisemitom, ako kritikuje masovno ubijanje Palestinaca, ako se ljudi progone sa svojih ognjišta, ako dvanaestogodišnje ili čak sedmogodišnje dijete odgovara pred vojnim sudom, ako se ruše domovi i uništava čitava infrastruktura. A sve je to činio i još uvijek čini Izrael.
Palestinci su uvijek tražili mir, pravdu i pravo na SVOJU zemlju dakako, a ne na tuđu, dok Izraelska vlada traži da se nepravda preinači u pravdu, kako bi Izrael legitimirao opljačkanu zemlju, koja mu nikada nije pripadala. Dokle više?


Apelujemo na Vladu Bosne i Hercegovine i sve zvaničnike da u ovom presudnom momentu, bude uz Palestinu.
RECITE „DA“ ZA PALESTINU!Ostali prilozi:
» U BRISELU SRCE SREBRENICE
Šefka Begović-Ličina | 25. July 2014 18:09
» ŠTA JE NJIMA KUDS?
Mr. Fatmir Alispahić | 25. July 2014 16:36
» PRIJEDORCID - TRIJUMF ZLA
Emir Ramić | 24. July 2014 15:06
» „DA MAKAR VID NISAM ISPLAKALA“
Muhamed Mahmutović | 21. July 2014 13:42
» OBARANJE LETA MH17 – PUTINOV UKRAJINSKI SALTO MORTALE
Nedžad Ahatović | 20. July 2014 15:35
» NEMA NEVINIH DOK POSTOJI PRIJEDOR I SREBRENICA
Elmedina Muftić | 18. July 2014 13:50
» PRESTANITE SA GOVOROM SMUTNJE!
Armin Čusto, dipl.iur. | 17. July 2014 14:03
» SRBIJA I HRVATSKA NISU JAMCI DAYTONSKOG SPORAZUMA
Dr. sc. Ibrahim Kajan | 16. July 2014 19:48
» BAKIR H. JE KANDIDAT IZ KARAĐORĐEVA
Mr. Fatmir Alispahić | 16. July 2014 13:37
» KAD ĆE JEVREJI PRESTATI BITI JEVREJI I POSTATI LJUDI?
Šemso Agović | 15. July 2014 13:24
» OKEAN DOBROTE BOŠNJAČKE
Ferid Ferko Šantić | 14. July 2014 21:19
» SREBRENICA KAO UVERTIRA ZA PALESTINSKI SCENARIJ
Nevres Bošnjak | 14. July 2014 19:48
» „REINTEGRACIJA“ I PLJAČKANJE SA NJEMAČKIM SERTIFIKATIMA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 14. July 2014 00:40
» SINOVI BOSNE, PERSONE NON „GRANATLA“
Admir F. Beganović | 12. July 2014 16:25
» SJEĆANJA NA DJETINJSTVA SUZA, STRAHA I BOLI!
Adnan Bajrić | 08. July 2014 14:07
» KRMAK I OSTALE SVINJE
Aziz Hurem | 07. July 2014 20:30
» SULEJMAN KUPUSOVIĆ - "LOVI RIBU, AHMEDE ŠABO"
Elmedina Muftić | 06. July 2014 16:39
» SULE SE OPET OKLIZNUO!
Mersada Nuruddina Agović | 06. July 2014 16:08
Ostali prilozi istog autora:
» CRVENI BARON OSMAN DESTANOVIĆ
29. September 2012 22:02
» BROJ NIJE JEDNAKO TEŽINA
02. May 2012 04:11
» ZAŠTO SI UBIO, ARIDE?
22. January 2012 17:58
» JE LI ŽIV MUHAMED ATTA?
11. December 2011 10:47
» KO JE BOLESNIJI BOLESNIK
08. November 2011 13:12
» PAD KLEPTOKRATIJE
01. February 2011 21:20
» POD ZASTOROM DEMOKRACIJE
05. December 2010 10:00
» IZRAELSKI DRŽAVNI TEROR
05. June 2010 01:40
» ISLAM I TROGLAVA AŽDAHA
28. May 2010 15:51