Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
MUSLIMANI IZ BIJELOG POLjA ZA 10. NOVEMBAR NAJAVILI OKUPLjANjE U VRANEŠKOJ DOLINI, MJEŠTANI UZNEMIRENI
MARŠ ZA ŠAHOVIĆE ILI TOMAŠEVO
Procitaj komentar

Autor: Dan
Objavljeno: 09. November 2011. 10:11:57
BIJELO POLjE – Područnu jedinicu policije Bijelo Polje juče je posjetila delegacija mještana dijela Vraneške doline obavještavajući ih da će 10. novembra organizovati miran i dostojanstven skup i protestni marš. Razlog je, kako se kaže u obavještenju Inicijativnog odbora mještana Vraneša, odnosno Tomaševa, Pavinog Polja i Čeoča, najavljeni marš Muslimana – Bošnjaka iz Bijelog Polja prema Tomaševu i Pavinom Polju.
– Muslimani su istakli vidna obilježja – plakate kojim obavještavaju da zbog navodno izvršenog genocida 1924. godine nad njihovim sunarodnicima kreću u marš na Šahoviće, današnje Tomaševo. Mi smo odlučili, o čemu smo obavijestili i policiju, da u masovnom broju, istog dana, u isto vrijeme krenemo u protestni marš, i to u susret organizatorima tog najavljenog marša – stoji u obavještenju Inicijativnog odbora mještana Vraneša, koji energično odbijaju navode Muslimana da je izvršen genocid 1924. godine nad njihovim sunarodnicima.
– Mještani Vraneša su inače puni tolerancije prema svim vjerama i nacijama, ali ovakav najavljeni marš smatramo svojevrsnom provokacijom i vraćanjem u prošlost. Smatramo da ovaj vid izazivanja uznemirenosti danas nije nikome potreban – poručuju mještani Vraneša.
Na vidnim mjestima na području bjelopoljske opštine stoje plakati: „Memorijalni marš Bijelo Polje – Tomaševo – Šahovići 1924–2011”, kojim se prvi put nakon 87 godina obilježava stradanje nevinih muslimanskih civila u Vraneškoj dolini, u Šahovićima (današnjem Tomaševu) i Pavinom Polju. Biće organizovano otkrivanje spomen-ploče Huzeira age Dervovića, čijom zaslugom Bijelo Polje nije doživjelo sudbinu Šahovića, dok će okupljanje i podjela akreditacija biti održana ispred zgrade Privrednog suda i Tužilaštva, gdje je nekad bilo Dervovsko groblje, 10. novembra u 8 sati. Da se ne zaboravi i nikad ne ponovi”.
Ovaj najavljeni događaj donio je većini Bjelopoljaca uznemirenje i neprijatnost, glavna je tema svih razgovora s obzirom da je poznat kao grad suživota i vjerske i nacionalne tolerancije, zbog čega je prije dvije godine od OEBS-a i dobio priznanje kao najtolerantniji grad. Zato je potrebno da državne i opštinske strukture urade sve kako ne bi došlo do neželjenih posledica.
M.N.

VRHOstali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
Ostali prilozi istog autora:
» ISELJENIKA SE SJETE SAMO PRED IZBORE
28. September 2016 21:44
» PUT NADE ZA RAZVOJ PLAVA
09. November 2011 10:43
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif