Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Pismo reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića osnivačima javnih servisa
JAVNI SERVISI NEMAJU PRAVO NIKOME NANOSITI DUŠEVNU BOL NA OSNOVU VJERE I NACIJE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net / MINA
Objavljeno: 11. November 2011. 09:11:24
Povodom nezaustavljive negativne kampanje protiv vrijednosti islama i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od strane državnih javnih servisa, posebno Federalne televizije, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uputio pismo osnivačima javnih servisa: Predstavničkom domu Parlamenta BiH (predsjedniku Denisu Bećiroviću), Domu naroda Parlamenta BiH (predsjedniku Ognjenu Tadiću), Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH (predsjedniku Denisu Zvizdiću), Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (predsjednici Karolini Pavlović) i Narodnoj skupštini Republike Srpske (predsjedniku Igoru Radojičiću,), u kojem se, između ostalog, kaže:

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ovih dana je suočena s nekorektnim i neistinitim medijskim izvještavanjem u kojem je prisutan govor mržnje i verbalno nasilje (emisija „60 minuta“, FTV, od 09. 11. 2011. god.).

S tim u vezi želimo podsjetiti da su javni servisi (BHRT, RTVFBiH, RTRS) državni mediji koji bi trebali odražavati interese državne politike, koja ima obavezu da poštuje ljudska prava i ljudsko dostojanstvo svakog građanina bez obzira na vjeru i naciju. Obzirom da javne servise po sili zakona plaćaju svi građani, javni servisi imaju obavezu da zadovolje prava svih građana na tačnu i brzu informaciju. Javni servisi nemaju pravo nikome nanositi duševnu bol na osnovu vjere i nacije. Imajući na umu da je država osnivač javnih servisa, niko nema pravo monopola nad javnim servisima - ni jedna osoba, ni jedna politička stranka, ni jedna interesna grupa.

Institucionalno, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini radi i djeluje kako prema svome Ustavu tako i prema Zakonu o slobodi vjere i položaju crkava i vjerskih zajednica, usvojenog u Parlamentarnoj skupštini i Domu naroda BiH u januaru 2004. god. Nije poznato da je Islamska zajednica u svome radu ikada prekršila bilo koju zakonsku normu, pa je stoga nerazumljiva javna medijska hajka protiv legitimnog i legalnog rada i djelovanja Islamske zajednice. U članu 5 Zakona o slobodi vjere i položaju crkava i vjerskih zajednica se naglašava da su zabranjeni „napadi i uvrede vjerskih službenika; omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere; izazivanje, podržavanje ili pozivanje vjerske netrpeljivosti i mržnje.“

Nažalost, svjedoci smo da su „vjerski službenici“ Islamske zajednice izloženi „napadima, uvredama, omalovažavanjima ili izrugivanjima“, te se protiv njihove vjere i rada „izaziva, podržava ili poziva netrpeljivost...“ na javnim servisima, posebno na javnom servisu Federalne televizije. Time se muslimanima i muslimankama, članovima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, nanosi kako nemjerljiv duševni bol tako i neprocjenjiva materijalna šteta.

U pismu se dalje traži od osnivača javnih državnih servisa „da osiguraju poštivanje Zakona o slobodi vjere, zakone i osnivačke dokumente javnih servisa i odredbe Kodeksa o emitiranju radio-televizijskog programa, zakone i dokumente koje su kao zakonodavna vlast sami usvojili.

Uvjereni da ćete ovo pismo razumjeti kao izraz naše dobre volje i povjerenja u državu Bosnu i Hercegovinu, koja, još uvijek vjerujemo, vodi nepristrasnu i jednakopravnu politiku prema svim njenim građanima, prema svim vjerskim zajednicama, te da poštuje odvojenost države od vjere, poštujući autonomnost vjerskih zajednica i primjenjujući Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, primite izraze našeg poštovanja“ - kaže se na kraju pisma dr. Cerića upućenog zakonodavnim institucijama naše zemlje.

Pismo reisu-l-uleme dr. Cerića je dostavljeno: članovima Predsjedništva BiH, članicama Vijeća za provedbu mira (PIC), Visokom predstavniku (OHR) i predstavniku OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

VRHOstali prilozi:
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
Ostali prilozi istog autora:
» SRETNA NOVA HIDŽRETSKA 1433. GODINE
25. November 2011 07:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif