Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


SRETNA NOVA HIDŽRETSKA 1433. GODINE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net / MINA
Objavljeno: 25. November 2011. 07:11:48


ČESTITKA REISU-L-ULEME: Povodom nove muslimanske 1433. god. reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uputio čestitku u kojoj se kaže:


REISU-L-ULEMA DR. CERIĆ: Svi dobro upamtimo: nama – bosanskim muslimanima, nema drugog puta već da budemo svi zajedno kao braća, kao ensarije jedni drugima, jer jedino jedinstveni možemo ovdje opstati.
-Draga braćo i sestre,
Prije dvadeset dana muslimani širom svijeta dostojanstveno su obilježili blagdane hadždža i kurbanskog bajrama. Sa današnjim (petak 25. 11. 2011) zalaskom sunca muslimani obilježavaju početak Nove muslimanske/hidžretske 1433. godine prema lunarnom računanju vremena. Dakle, petak na subotu je mubarek noć, a subota je prvi dan mjeseca muharrema, što doslovno znači „sveti mjesec“ u kojem je zabranjeno prolivanje ljudske krvi, u kojem je zapovijeđeno poštivanje ljudskog života i ljudske časti.

Nakon 13. godina poslaničke misije u Mekki, koja je imala samo jedan cilj, a to je da potakne ljude na razmišljanje o Jednom Bogu, kao najuzvišenojoj Istini, Allahov Poslanik Muhammed, a.s., je dobio zapovijed od Boga da svoju misiju islama – mira i pomirenja među ljudima – širi dalje u Medini. Taj čin putovanja iz Mekke u Medinu, tj., taj duhovni prijelaz od mekkanske Istine do medinske Pravde muslimani su nazvali Hidžra a to označili kao najvažniji trenutak u životu Allahovog Poslanika i povijesti muslimana. Dakle, početkom muslimanske ere nije označen Alejhisselamov rođendan ( mevlud), niti prva Božja Objava (wahy), niti osvajanje Mekke (feth), niti Alejhiselamova smrt (wefat), već je počertkom muslimanske ere označen najuzvišeniji čin za čovjeka, a to je bratimljene zavađene braće. Dakle, Hidžra je zbratimila zavađena plemena Evsa i Hazredža u Medini. Hidžra je spojila srca muhadžira sa dušama ensarija i tako zauvijek napisala svetu zapovijest: ljudi su braća , a solidarnost među njima njihov je spas i sreća.

To je glavna poruka Hidžre – da se zavađeni pomire i da se među ljudima oživi solidarnost.
Ako se ta dva zahtjeva Alejhiselamove hidžre ozbiljno shvate, onda neće biti muslimanskih izbjeglica u svijetu, neće biti prolijevanja musliamnske krvi u Iraku, Afganistanu, Libiji, Jemenu, Siriji, Egiptu i neće biti siromašne djece.

Naravno, ako i mi ovdje ozbiljno shvatimo težinu hidžretskog imperativa o bratskom pomirenju i bratskoj solidarnosti, onda nam se neće dogoditi genocid, neće nam se džamije rušiti, i neće nam djeca u svijet odlaziti. Onda ćemo svi ovdje ostati i umjesto muhadžiri, svi ćemo ensasarije biti – brinuti se o nezbrinutim i pomogati nemoćnima.

Zato treba da svi dobro upamtimo: nama – bosanskim muslimanima, nema drugog puta već da budemo svi zajedno kao braća, kao ensarije jedni drugima, jer jedino jedinstveni možemo ovdje opstati.
U duhu tog našeg bratstva i solidarnosti sa dovom Allahu da nam podari pamet i mudrost da se međusobno volimo, poštujemo i pomažemo, od srca čestitam Novu muslimansku 1433. godinu svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori, kao i svim muslimanima u svijetu.
Neka Allahu Uzvišeni podari mir i sreću cijelome svijetu!

VRHOstali prilozi:
» TRIBINA "SUVERENITET BOSNE I HERCEGOVINE"
Bošnjaci.Net | 13. June 2024 18:35
» EMIR SULJAGIĆ ODBIO SASLUŠANJE U PU ZVORNIK
Vijesti.ba | 13. June 2024 15:28
» DEKLARACIJA "SVESRPSKOG SVETA"
Faktor.ba | 09. June 2024 17:08
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif