Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Saopćenje reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića u povodu pisma muftije mostarskog Seida ef. Smajkića o teškom stanju muslimana Bošnjaka u Mostaru i Hercegovini
POSLJEDNJI KRIK DA SE SPRIJEČI NACIONALNI POGROM I PROGON BOŠNJAKA MUSLIMANA IZ MOSTARA, ALI I IZ CIJELE BIH
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net / MINA
Objavljeno: 17. December 2011. 11:12:07

REISU-L-ULEMA DR. MUSTAFA CERIĆ: Ako se Mostar etnički očisti od Bošnjaka muslimana, onda ni u drugim gradovima nema nade za njih. A riječ je upravo o Mostaru koji je ostao uspravan i nakon rušenja mosta i koji je unatoč silama zla uspio obnoviti most i pružiti ruku povjerenja i pomirenja kroz statut o jedinstvenom gradu jednakopravnih građana.
Povodom pisma muftije mostarskog Sida ef. Smajkića od 16.12. 2012. god. o teškom stanju muslimana Bošnjaka u Mostaru i Hercegovini zbog kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava uz šutnju domaćih političara i blagoslov OHR-a, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Jučerišnje pismo muftije mostarskog Seida ef. Smajkića ne može ostaviti ni jednog razumnog i odgovornog čovjeka ravnodušnim. Uistinu, svi patriote i svi pijatelji Bosne i Hercegovine u svijetu pismo muftije mostarskog treba da shvate vrlo ozbiljno i krajnje odgovorno. Pismo je strašan krik, možda posljednji, da se spriječi nacionalni pogrom i progon Bošnjaka muslimana iz Mostara, ali i iz Hercegovine. Jer, ako se Mostar etnički očisti od Bošnjaka muslimana, onda ni u drugim gradovima nema nade za njih. A riječ je upravo o Mostaru koji je ostao uspravan i nakon rušenja mosta i koji je unatoč silama zla uspio obnoviti most i pružiti ruku povjerenja i pomirenja kroz statut o jedinstvenom gradu jednakopravnih građana.

MOSTARSKI PAKAO: Nije bilo lahko uvjeriti Bošnjake koji su prošli višegodišnji mostarski pakao da prihvate statut OHR-a, kojeg je 2004. godine predložio bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown, o jedinstvenom gradu na račun samostalnih općina u istočnom Mostaru, ali su, kao i uvijek (naivno ili bezpomoćno), povjerovali da je međunarodna zajednicau u osobi visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu ozbiljna organizacija, koja poštuje svoje odluke i koja neće podleći ucjenama nacionalističkih i interesnih grupa.

STATUT O JEDINSTVENOM GRADU: Bošnjaci su i meni tada vjerovali kad sam im govorio da je Statut o jedinstvenom gradu Mostaru u interesu suvereniteta i integriteta cijele Bosne i Hercegovine, podsjećajući ih na riječi rahmetli Alije Izetbegovića da je "bolje dijeliti vlast, nego zemlju". Nevoljko, ali su Bošnjaci prihvatili Statut o jedinstvenom gradu Mostaru, vjerujući da će OHR insistirati na njegovoj provedbi u smislu jednakopravnosti svih građana i naroda, bez majorizacije i marginalizacije bilo koga.

USTAVNI SUD BiH FLAGRANTNI KRŠI JEDNAKOPRAVSNOST GRAĐANA: Nažalost, ništa od toga se nije ostvarilo i zato se danas pitam da li sam dobro uradio što sam nagovorio Bošnjake da prihvate statut o jedinstvenom gradu Mostaru kojeg je predložio tadašnji viski predstavnika Pedi Ešdaon, koji je bez sumnje bio jedan od najaktivnijih i najuspješnijih visokih predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Umjesto primjene statuta o jedinstvenom Mostaru, kakav li paradoks, Ustavni sud Bosne i Hercegovine, uz blagoslov OHR-a, kao autora statuta, flagrantno krši princip o jednakopravnosti građana i osporava statut o jedinstvenom Mostaru, pozivajući se na princip "jedan glas, jedan čovjek", ali samo za Mostar. Na taj način međunarodna zajednica kroz OHR-e pokazuje svoju nedosljednost i nepravdu prema Bošnjacima, namećući im embargo na pravo za samoodbranu od diskriminacije na osnovu nacije i vjere, što je ravno apartheidu, na isti način kao što im je bilo nametnut embargo na oružje za samoodbranu od agresije i genocida.

UZBUNA DOK NIJE KASNO: Zbog toga je pismo muftije mostarskog Seid ef. Smajkića znak za uzbunu dok nije kasno i dok još imamo koliko toliko snage da se odupremo svojevrsnoj inkviziciji koja se sustavno već duže vrijeme provodi nad muslimanima Bošnjacima pod izgovorom "vehabijskog pokreta" na Balkanu sa središtem u Sarajevu iako se još niko i nigdje nije identificirao sa tim pokretom, niti postoji pismeni "manifest" vehabijskog pokreta, kao što postoji pismeni "manifest" fašističkog pokreta Norvežanina Breivika, koji, kakvog li licemjerja!, nije terorista, već nedefinirani pojedinac i neuračunljivi luđak iako je u sred dana onako iz zabave ubio više od sedamdeset mladića i djevojaka.

Pozivam međunarodnu zajednicu da zašiti muslimane Bošnjake od pogroma i progona te da zaustavi kampanju nekih državnih institucija i nekih medijskih kuća, posebno javnih državnih servisa, kampanju koja ima za cilj uspostavu inkvizicije nad muslimanima i Islamskom zajednicom pod izgovorom vehabijskog pokreta. Mi vjerujemo u vladavinu prava, ali najoštrije odbacujemo paušalne optužbe sa ciljem zastrašivanja našeg naroda.
SRPSKA I ŠPANSKA INKVIZICIJA: Da, vrijeme je da kažemo cijelome svijetu da nas priča o "vehabijskom pokretu" u RS-u i priča samozvanih eksperata za terorizam podsjeća na priču o Jevrejima u Alnadaluziji (Španiji) iz 1492. god. zbog kojih je ustanovljena "Španska inkvizicija" radi utvrđivanja grijeha Jevreja koji su tajno ispovijedali svoju vjeru i nakon što su javno prešli na katoličanstvo. Posljedice "Španske inkvizicije" su bile progon Jevreja i muslimana sa Iberijskog poluotoka od kojih su se mnogi naselili u naše Sarajevu o čemu svjedoči i čuvena "Sarajevska Hagada".

MARGETIĆ, TRIFUNOVIĆ I GALIJAŠEVIĆ - OBIČNE BUDALE: One koji nam govore da su izvještaji policije iz RS-a o 14 općina sa vehabijskim centrima budalaštine i da su trojica "eksperata" za međunarodni terorizam (Domagoj Margetić, Darko Trifunović i Dževad Galijašević), obične budale, podsjećamo da su nam to isto tako govorili da su priče početkom devedesetih u beogradskim medijima o islamskim fundamentalistima budalaštine te da su psihijatri Jovan Rašković u Hrvatskoj i Radovan Karadžić u Bosni obične budale. Te i takve budalaštine i te i takve budale su Bošnjacima muslimanima donijeli progon, silovanje, ubijanje i genocid.

BOŠNJAČKI INTELEKTUALCI DA NE ŠUTE: Zbog tog iskustva pozivam bošnjačke političare da se uozbilje, da se ujedine i da ne šute pred naletom duhovnog, nacionalnog i kulturnog pogroma i progona Bošnjaka muslimana iz Mostara i Hercegovine. Također, pozivam bošnjačke intelektualce da ne šute, već da se aktivno uključe i pomognu svom narodu da preživi nametnutu mentalnu torturu i svojim intelektualnim radom osiguraju miran i siguran život našoj djeci. Našu ulemu pozivam da se sustegne od javnog govora koji otežava i onako teško stanje u našem narodu. Posebno želim skrenuti pažnju profesorima na Fakultetu islamskih nauka da svoj posao rade savjesno i odgovorno te da čuvaju ljudski ugled i akadamsku čast svojih kolega i onda kad se ne slažu oko nekoh pitanja, što treba biti radost naše slobode a ne noćna mora našeg naroda i naše Islamske zajednice.

ZAUSTAVITI KAMPANJU PROGONA: Pozivam međunarodnu zajednicu da zašiti muslimane Bošnjake od pogroma i progona te da zaustavi kampanju nekih državnih institucija i nekih medijskih kuća, posebno javnih državnih servisa, kampanju koja ima za cilj uspostavu inkvizicije nad muslimanima i Islamskom zajednicom pod izgovorom vehabijskog pokreta. Mi vjerujemo u vladavinu prava, ali najoštrije odbacujemo paušalne optužbe sa ciljem zastrašivanja našeg naroda.

NADAM SE DA VALENTIN INCKO NEĆE IZNEVJERITI FRANJU JOSIFA: Muslimani Bošnjaci žive teško vrijeme za svoj opstanak i ostanak u svojoj vjeri i na svojoj zemlji, ali, kao i dosada, oni se uzdaju u Allahovu milost i svoj pošten odnos prema drugom i drugačijem. To je znao cijeniti ausro-ugarski kralj Franjo Josip i zato je imao pošten odnos prema Bošnjacima u teškim vremenima. Nadam se da sadašnji visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko neće iznevjeriti Franju Josipa i neće biti uzrok nestanka muslimana Bošnjaka poput nestanka muslimana i Jevreja iz Španije! - kaže se u saopčenju za javnost reisu-l-uleme Mustafe Cerića povodom pisma mostarskog muftije o teškom stanju Bošnjaka muslimana u Mostru i Hercegovini.

VRHOstali prilozi:
» OBILJEŽENA 32. GODIŠNJICA MASAKRA U SARAJEVSKOJ FERHADIJI
Anadolu Agency (AA) | 27. May 2024 12:59
Ostali prilozi istog autora:
» SRETNA NOVA HIDŽRETSKA 1433. GODINE
25. November 2011 07:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif