Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Saopćenje Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u povodu napada Vladike zahumsko-hercegovački i primorski Grigorija na ličnost Reisu-l-ulemu i IZ u BiH
NASTAVAK AGRESIJE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE NA ISLAMSKU ZAJEDNICU U BIH, REISU-L-ULEMU I VAKUFSKU IMOVINU
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net / MINA
Objavljeno: 16. January 2012. 10:01:35
Škorpionska politika Srpske pravoslavne crkve
Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije gostujući u programu TV1, 15. 01. 2012. godine kazao je da je izjavama o Miloradu Dodiku reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić izašao iz svakog okvira ljudskog, kulturnog i vjerskog, da se ponaša kao da je BiH njegovo privatno vlasništvo, te istakao "on se potpuno izgubio, a to vjerovatno ima veze i sa izborima u Islamskoj zajednici". S tim u vezi Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je sljedeće saopćenje za javnost:

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje drsko izricanje uvredljivih kvalifikacija o reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću od strane vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i otvoreno miješanje Srpske pravoslavne crkve u poslove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Islamska zajednica je krajnje iznenađena i zatečena kvalifikacijama vladike Grigorija, jer Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić nisu dali nikakav povod, prozivali ili komentirali rad Srpske pravoslavne crkve i njenih vjerskih autoriteta, osim ako vladika Grigorije i Srpska pravoslavna crkva ne osjećaju potrebu da brane uvjerenja svojih prijatelja koji šire opasnu propagandu da ne mogu suditi sudije muslimani, da se u muslimane ne može imati povjerenje, da su prijetnja povratnici muslimani koji idu u džamiju, bave se pčelarstvom i lovom, da je BiH hrišćanska zemlja, te izjave kako su muslimani „genetski kvaran“ materijal. Nakon kontinuiranog pritiska i slanja poruka mržnje i zastrašivanja od strane nekih srpskih političara, muslimani i Islamska zajednica sada svjedoče o uključivanju Srpske pravoslavne crkve u taj proces. Pokazuje se kako im smeta sloboda muslimana, te crkveni autoriteti pružaju nesebičnu podršku toj srpskoj prijetećoj politici i spremni su je braniti i opravdati.

Treba podsjetiti da je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i ranije verbalno vrijeđao predstavnike Islamske zajednice. Tokom učešća u emisiji RTRS "Oči u oči", 29. 02. 2008., vladika je o tadašnjem glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Trebinje Huseinu ef. Hodžiću kazao da ima jedan hodža u Trebinju koji je sto posto lud, „došao iz Teočaka i hoće da bude veliki“. Netom po ustoličenju, srpski patrijarh Irinej je 27. 01. 2010. obznanio kako Srpska pravoslavna crkva razumijeva islam: „Mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele, ili da se priđe njima. To je filozofija islama." Da li u nedostatku vlastitih ideja ili ne, ali krajem decembra 2011. godine Milorad Dodik je tokom boravka u Beogradu muslimane Bošnjake osvježio idejama i mišljenjem patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja rekavši „muslimani na prostoru gdje žive i gdje su manjina treba da budu dobri sa lokalnim okruženjem, a onda kada postanu većina da grade državu sa šerijatskim predznakom i to je nešto što se u BiH apsolutno može da vidi".

Podrška Srpske pravoslavne crkve onim srpskim političarima, koji u posljednje vrijeme intenzivno promoviraju netrpeljivost i mržnju, Bošnjake muslimane podsjeća na blagoslov Škorpiona koji su monstruzno „metkom u zatiljak“ strijeljali bošnjačke mladiće tokom vršenja genocida. To Bošnjake muslimane podsjeća na sistematsko rušenje džamija izvan ratnih zona, kao što je to bilo u Banja Luci, Foči, Trebinju, Gacku, Bileći, ili na izgradnju crkve na temeljima džamije u Diviču kod Zvornika, ili u dvorištu nane Fate Orlović. Zašto vladika Grigorije i Srpska pravoslavna crkva nisu jasno i nedvosmisleno osudili genocid, blagoslov Škorpiona, rušenje džamija? Kada će izmjestiti crkvu iz dvorišta nane Fate Orlović ili čekaju da nana Fata umre? Ko podržava svetosavizaciju pola Bosne i Hercegovine, krsne slave državnih institucija? Kakva je poruka poslana Bošnjacima dolaskom patrijarha Irineja u Banja Luku da 9. januara „osvešta“ datum koji bijaše uvod u procese koji su završili genocidom nad Bošnjacima? Zašto Srpska pravoslavna crkva šuti na agresiju države Srbije na Islamsku zajednicu u Srbiji?

Pitanje održavanja izbora je unutarnja stvar Islamske zajednice i njenih članova i oni nisu ovlastili Pravoslavnu crkvu i vladiku Grigorija da im komentiraju izbore i daju svoje sudove o unutarnjim kretanjima i odnosima u Islamskoj zajednici. Treba li podsjetiti da se Islamska zajednica nije miješala u izbor srpskog patrijarha, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

VRHOstali prilozi:
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
» BOŠNJACI, SVJEDOČIMO DA JESMO
Mr. Senahid Halilović | 10. May 2024 18:11
» MEHMET-METO ZENKA MOSTOVI MEĐUETNIČKE SARADNJE U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 08. May 2024 16:52
» BRANE
Haris Hojkurić | 01. May 2024 16:10
» PRIJEPOLJSKO BAJRAMSKO SIJELO ALI U „NOVOPAZARSKOM SANDŽAKU“
Ferid Ferko Šantić | 13. April 2024 21:27
» VODIČ ZA „NOĆ VELIČANSTVENU“ - LEJLETU-L-QADR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. April 2024 13:27
» VUČIĆU, SKLONI RUKE SA BOSNE DA SVI PRODIŠEMO!
Murat Tahirović | 30. March 2024 15:23
Ostali prilozi istog autora:
» SRETNA NOVA HIDŽRETSKA 1433. GODINE
25. November 2011 07:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif