Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Reagiranje Vakufske direkcije u Sarajevu
NEISTINE KARDINALA PULJIĆA O POVRATKU VAKUFSKE IMOVINE
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net / MINA
Objavljeno: 23. January 2012. 09:01:43
Dana 19. 01. 2012. g. na internet stranici katoličke humanitarne organizacije „Aid to the Church in Need (ACN)” objavljena je izjava vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, koji se nalazi u posjeti toj organizaciji u Australiji. U jednom dijelu teksta se navodi da je kardinal Puljić kazao kako je Katoličkoj crkvi oduzet za vrijeme komunizma ogroman dio imovine, te da do danas nije vraćen, dok je Muslimanima vraćena sva imovina. Obzirom da ova izjava ne odgovara istini, Vakufska direkcija u Sarajevu, radi istinitog predočavanja činjenica, upoznaje javnost sa sljedećim podacima o povratu vakufske imovine.


Kardinalove kardinalne greške


Nije nam poznato na čemu i na kojim argumentima je kardinal Puljić utemeljio svoju izjavu, ali znamo da Katolička crkva ima aktivno učešće u radu Međureligijskog vijeća BiH, koje poduzima bitne korake za povrat oduzete imovine svim vjerskim zajednicama. Vakufska direkcija ima vrlo kvalitetnu saradnju sa predstavnicima Katoličke crkve u Međureligijskom vijeću po pitanju zajedničkih aktivnosti na povratu oduzete imovine. Znači nije tačno da je muslimanima vraćena sva imovina, jer upravo ti muslimani uključujući i Islamsku zajednicu u BiH, od 1991.g. do danas vode bespoštednu pravnu bitku za donošenje Zakona o restituciji, te Vakufska direkcija smatra da je izjava kardinala Puljića data ishitreno bez oslanjanja na činjenice koje smo više puta dijelili sa predstavnicima Katoličke crkve.

Kao što javnost već zna, Islamskoj zajednici u BiH je za vrijeme komunizma oduzeto preko 95% vakufa, što po obimnosti ove imovine prednjači u odnosu na sve druge vjerske zajednice. Nakon provođenja višestranačkih izbora 1991. g. vakufima je izvršen privremen povrat oko 5% imovine, dok je 90 % imovine i dalje u državnom vlasništvu, koja se na razne načine otuđuje, bilo donošenjem zakonskih propisa kojim se omogućava otkup takve imovine kao što je Zakon o prodaji stanova, bilo postupcima privatizacije ili uništavanjem imovine usljed dugogodišnje nebrige.

Ovo su činjenice, kao što su i činjenice da su Katolička crkva i Islamska zajednica na isti ili sličan način oštećene u bivšem komunističkom sistemu. Vakufska direkcija bi bila sretna da je kardinal Puljić u pravu i da je vakufima vraćena imovina, jer bi to značilo revitalizaciju ovog pravnog instituta i olakšanje u radu ustanova Islamske zajednice u BiH, što nažalost nije slučaj.

Vakufska direkcija insistira da se povrati oduzeta imovina svim vjerskim zajednicama i svim građanima BiH na isti način i da je potrebno zajednički raditi da se, što je prije moguće, donese pravičan Zakon o restituciji i izvrši povrat sve oduzete imovine, kaže se u saopćenju za javnost Vakufske direkcije.

VRHOstali prilozi:
» RATNI ZLOČINI NAD BOŠNJACIMA ČAJNIČA
Bošnjaci.Net | 19. May 2024 12:22
» "OD ČEGA TO VUČIĆ, DODIK, I VI BRANITE SRPSKI NAROD?"
Anadolu Agency (AA) | 18. May 2024 14:01
Ostali prilozi istog autora:
» SRETNA NOVA HIDŽRETSKA 1433. GODINE
25. November 2011 07:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif