Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Veče ilahija i Kasida u Minhenu
“TEBI, JA RESULE“
Autor: B.net
Objavljeno: 20. February 2012. 09:02:29
Kliknite na sliku za uvećati

Gen. konzul BiH, konzul R. Turske, Elfić...


Islamska zajednica - džemat „Fedžr“ povodom dana rođenja Poslanika (s.a.w.s) organizirala je veče ilahija i kasida pod nazivom “Tebi, ja Resule“. Ova manifestacija je zvaršni projekat u sklopu Dana o Poslaniku (s.a.w.s) koje je ova Islamska zajednica pokrenula 03.02.2012.

Tokom ovog projekta održalo se niz tribina i druženja koja su posvećena sjećanju na Poslanika (s.a.w.s). Na završoj večeri učešće su uzeli horovi, Sefullah iz Konjica, Gazije iz Bužima, Fedžr iz Minhena te dečiji hor Hud-Hud iz Minhena.

Na samom početku, skup su otvorili polaznice prve škole Kur'ana u Njemačkoj koja djeluje već više od tri mjeseca. Zatim je skup poselamio Izet ef. Bibić koji je u svom obraćanju naglasio važnost slijeđenja i poznavanja Poslanika (s.a.w.s.). Na bini su se zatim pojavili članovi hora Fedžr koji su izmamili posebne aplauze.

Musafir skupa bijo je i gospodin Emir Elfić, predsjednik Bošnjačke demokracke zajednice (BDZ) iz Sandžaka, u svom veoma nadahnutom obraćanju gospodin Elfić je istakao važnost međubošnjačkog jedinstva i uvezivanja što je izmamilo brojne aplauze pridsutnih gostiju.

Nakon bloka ilahija koje su izveli članovi hora Gazije, po prvi puta Bošnjaci su imali prilike da se susretnu sa djelom koje je pisano na njemačkom jeziku a čiji je autor iz bošnjačkog korpusa. Selveta Bibić napisala je djelo“ Propheten geschichten“ (Kazivanje o Poslanicima), koje je u kratkim crtama i predstavila pridsutnima. Pred sami kraj prvog dijela programa uslijedilo je iznenađenje večeri. Na raspisani literarni natjecaj na temu „Kad bi mogao reći Poslaniku“; prvo mjesto pripalo je Mirzi Livakoviću koji je kao nagradu dobijo kartu za Umru ove godine. Čin uručenja nagrade popraćen je suzama radosnicama Mirze Livakovića, a i skoro sviju prisutnih u sali.
Tokom pauze koja je trajala oko čedrdeset minuta prisutni su se mogli poslužiti raznoraznim specijalitetima koje su pripremile vrijedne ruke naših sestara ali isto tako mogli su se upoznati sa djelovanjem džemata i Škole Kur'ana na posebno pripremljenim štandovima.

Na manifestacijiju su bili pridsutni mnogobrojni ugledni gosti među kojima je svakako konzul BiH u Minhenu gospodin Sidik Spahić, konzul Republike Turske, te predstavnici raznih bošnjačkih udruženja i džemata.

Molimo Allaha (dž.š) da obilatom nagradom nagradi sve one koji su pomogli u realizaciji ovog projekta kao i sve one koji su nas svojim dolaskom podržali, javlja Media Fedžr.Ostali prilozi:
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2021" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 04. May 2021 16:22
» INSTITUCIONALNI PRISTUP PRIKUPLJANJA I RASPODJELE ZEKATA I SADEKATUL-FITRA
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 30. April 2021 15:46
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU - SIMBOL SLOBODE
Damir ef. Babajić | 18. April 2021 16:36
» RAMAZANSKA DOVA ZA SVAKI DAN (دعاء كل يوم من أيام شهر رمضان)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. April 2021 15:18
» ODMOR ZA DUŠU KAO NEČUJNA POTREBA ZA SMISLOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. April 2021 03:59
» ARAP DŽAMIJA U NOVOM RUHU
Mesihat.org | 10. April 2021 14:56
» ZNAMO LI KO JE BIO ABDURRAHMAN IBN AVF?
Mirsad Arnautalić | 22. March 2021 14:06
» PORUKE MUBAREK NOĆI - LEJLETUL-MIRADŽ
Admir Muhić | 10. March 2021 18:32
Ostali prilozi istog autora:
» DAN GRADA SARAJEVA
06. April 2021 13:39