Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui
Semir LOKMIĆ, osnivač Web tv ”Zlatni ljiljan”
UVEZAT ĆEMO NAŠ SANDŽAK SA BIH
Procitaj komentar
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 01. March 2012. 20:03:51

Semir
Bošnjaci.Net: Semire, čestitamo cijelom timu na pokretanju ove televizije. Reci nam odakle ideja za ovim projektom ali i šta te je ponukalo da počneš raditi na formiranju ovakve web televizije?
Semir:
Na početku želim da poselamim i pozdravim vaše čitaoce. Već neko vrijeme se bavim raznim oblicima medijskog rada s namjerom da do javnosti dođe istina o Bosni i Bošnjacima. Sve je počelo od ideje koju sam imao prije nekoliko godina da se snimi dokumentarni film o Armiji RBiH. I tako je i došlo do snimanja našeg dokumentarnog filma ”Istina o bužimskim vitezovima”. Već kod snimanja tog filma na lokaciji ”Breza” osjetio sam poseban ponos što sam Bošnjak, što je 350 Bošnjaka, pripadnika specijalne jedinice ”Hamza” i ”Gazije” udarili na 9000 četnika i u potpunosti ih razbili i desetkovali. Bošnjački ponos a i bosanski inat, mi neda da se mirim sa trenutnim stanjem u kojem se Bošnjaci namjeravaju poistovjetiti sa četnicima i njihovim zločinima, kada se i dalje negira Genocid u Srebrenici i cijeloj BiH, i kada se još uvijek prijeti separatizmom i podjelom bošnjačke jedine domovine Bosne i Hercegovine. Kao običan čovjek imam potrebu da iskažem svoje negodovanje trenutnim stanjem po nas Bošnjake i Bosnu, i ovog momenta uzeti najadekvatnije sredstvo i boriti se, tj. nasloniti kameru na rame i boriti se na svoj način. Jer kako reče naša krajiška legenda, naš general rahmetli Izet Nanić, ”i poslije rata je rat”. A stanje je baš takvo.

Jačanje naše patriotske svijesti je poraz naših neprijatelja

Bošnjaci.Net: Po onome što smo mogli vidjeti, ova televizija je u osnovi patriotsko-vjerskog karaktera. Zašto baš takav sistem uređenja?
Semir:
Uvijek, a pogotovo danas trebamo razvijati svoju patriotsku svijest i ljubav prema domovini BiH kako oni koji žive u BiH tako i mi koji živimo u dijaspori. Ljubav prema domovini nas posebno obavezuje naša časna vjera. I samoudruženim snagama, ako Bog da, možemo uspjeti, jer spas je u džematu, zajednici, odnosno jakoj instituciji. Tvrdim, da nisu neprijatelji koji ne vole Bosnu toliko jaki koliko smo mi oslabili. Ali su izuzetno svjesni da je jačanje naše patriotske svijesti njihov poraz.
Vjerski dio programa nije samo zbog toga što sam ja osoba koja pakticira Islam, već što je uistinu svako dobro u Islamu, čistoj vjeri koja čovjeka čini boljim, naravno sve dok je ispravno shvata. Sjetimo se koliko nam je vjera pomogla za vrijeme agresijena BiH i da je bilo trenutaka kada nas je samovjera u dragog Boga održavala.

Put u BiH

Bošnjaci.Net: Ko je sve uključen u rad na ovom projektu i dozvoli da upitam kako će se financirati rad vaše web televizije?
Semir:
U početku je ovo bilo pomalo kao ”misija nemoguće”. Jedan insan, jedna kamera i nikakvih financijskih sredstava, ali eto iskoračio sam hrabro i odmah naišao na podršku ljudi, iako sam svima odmah govorio da nažalost nejmamo nikakvog budžeta, ali nas to nije spriječilo.
Zatim sam otputovao u BiH i krenuo na posao. Moj prijatelj, Enes Hotić iz Sanskog Mosta, pored svojih obaveza ponudio mi je svoju pomoć na medijskom radu ovog projekta. Krenuo sam za Sarajevo da se tu sretnem sa ekipom iz Gradačca sa kojima sam se dogovorio da zajedno radimo na ovom projektu.
Iz arhive
Kliknite na sliku za uvećati

Reis Cerić sa ekipom Web TV "Zlatni ljiljan"

Semir i Avdo
Ovi momci su aktivni i u Omladinskom kulturnom centru Gradačac. Jasmin Rabić koji je kamerman, Sanel Hodžić i Nisad ef. Drndić. Sa njima sam se osjećao kao svoj u svome. Nisu bili samo fizička pomoć projektu nego i psihička pomoć. Nisam više bio sam. Krenuli smo na posao. Intervju sa uvaženim reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem, zatim odlazak kod Muderrisa. Nakon toga smo upoznali Kerim Kalamujića iz Mozilla zajednice BiH. Kerim je strašan momak. Inteligentan, hrabar, njegova pozitivna energija prelazi i na nas. Dogovorio sam sastanak pred Skenderijom sa Avdo Huseinovićem, jer sam želio raditi intervju sa njim. Avdo je pisac i autor četiri dokumentarna filma o agresiji na BiH. Pitam Avdu kako je uspio odraditi četiri dokumentarna filma? I njegova priča se uklapa sa našom. Na početku sam ohrabrio bosansko srce, i to je to. Gledam oko sebe. Momci iz Gradačca, Kerim, Avdo… Koliko li je samo dobra u ovoj našoj lijepoj Bosni. Krećemo prema Gradačcu. Zovem mr. Fatmira Alispahića da dogovorimo snimanje s njim. Odlučili smo svratiti u Tuzlu kod Fatmira. Kasno je, oko 10 sahata navečer. Fatmir nas zove nekoliko puta da vidi dokle smo stigli. Nudi mi konak kod njega. Konačno stižemo. Upoznali smo se i snimamo materijal. Ja sam naravno impresioniran Fatmirom. Kako njegovim govorom tako i jednostavnošću tog dobrog insana.
Dolazimo u Gradačac. Rano ujutro ja se vraćam nazad za Sanski Most.
Išao sam i u Prijedor i Kozarac.
Sve u svemu rad na ovom projektu je jedno veliko i pozitivno iskustvo za mene.

Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci BiH su jedno tijelo, jedna duša.

Bošnjaci.Net: Misliš li da kroz web tv ”Zlatni ljiljan” možete raditi na ujedinjenju Bošnjaka, jačanju sloge i zajedništva u bošnjačkom korpusu?
Semir:
Određeni doprinos možemo dati, ali su nam potrebna sredstva kako bi smo angažovali više radnih ekipa. Momci iz Gradačca jednostavno ne mogu stići na sva mjesta gdje je potrebno. Vidite recimo ovih dana kako se prijetili likvidacijom Muftiji sandžačkom Muameru ef. Zukorliću. Njegova hrabrost i istrajnost na istini, njegova borba za bolji položaj naših Bošnjaka Sandžaka može nama biti samo za primjer. Ja se nadam da mi u kratkom vremenu možemo medijskom produkcijom uvezati i naš Sandžak sa BiH. Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci BiH su jedno tijelo, jedna duša. Tako će ako Bog da i ostati!

Pomognite naš rad

Bošnjaci.Net: Sa svim nedostacima i napretkom šta očekuješ od ovog projekta i kako vidiš budućnost za web tv ”Zlatni ljiljan”?
Semir:
Naše je da se trudimo a Allah s.w.t. i Njegov poslaniks.a.w.s. i vjernici će vidjeti i prepoznati naš trud. Mi samo želimo da u mračnoj prostoriji upalim svijetlo koje će osvijetliti bar dio te prostorije. Nadam se da ova web televizija može postati to svijetlo. Naš prozor u svijet kroz koji ćemo gledati sa više realizma, patriotizma i optimizma. Da bismo opstali i nastavili raditi na ovom projektu potrebna nam je financijska pomoć, kako za benzin, odnosno, prevoz do lokacije snimanja tako i da se obezbjede, bilo kakva sredstva za ljude iz BiH koji rade na ovom projektu. Ovom prilikom pozivam sve organizacije i pojedince da pomognu naš rad svojim donacijama. Ne dozvolite da se ugasi ovo malo svijetla koje imamo… nećete se pokajati.

Pozivamo čitaoce i prijatelje Bošnjaci.Net da podržite rad ove televizije. Javite se na e-mail: [email protected]

Pogledajte video prezentaciju web tv "Zlatni ljiljan"

VRHOstali prilozi:
» PRVA PRESUDA ZA GENOCID IZREČENA ZA PODRUČJE OPĆINE PRIJEDOR
Anadolu Agency (AA) | 19. July 2022 17:40
» KULTURA SJEĆANJA I PAMĆENJA NERAZDVOJNI ELEMENTI DRUŠTVA
Anadolu Agency (AA) | 18. July 2022 14:13
» O GENOCIDU MORAMO PRIČATI DA NAM SE NE BI PONOVIO
Anadolu Agency (AA) | 05. July 2022 13:20
» GOVORITI MALO A KAZATI PUNO JEST VELIKO UMIJEĆE
Bošnjaci.Net | 21. June 2022 15:35
» DANAS SAM NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU
Preporod.info | 29. May 2022 03:09
» ISLAMOFOBIJA I U SREDINAMA U KOJIMA SU MUSLIMANI VEĆINA
Anadolu Agency (AA) | 21. May 2022 12:43
Ostali prilozi istog autora:
» DRAGAŠKI RINGIŠPIL
20. February 2022 00:16
» CRNI PRAZNIK U KARA CRNOJ GORI
29. December 2021 23:00
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif