Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

"Sanaderizacija" Crne Gore
PRIJETI LI ĐUKANOVIĆU SANADEROVA SUDBINA?
Autor: DW.de
Objavljeno: 23. March 2012. 15:03:13
Rastuće nezadovoljstvo građana Crne Gore i nedavno održane masovne demonstracije u Podgorici protiv korupcije i vlasti kao i okončanje političkog predizbornog primirja u Francuskoj su teme tiska ovoga petka (23.3.).

"Proljetno buđenje u Crnoj Gori" naslov je članka švicarskog lista Neue Zürcher Zeitung (NZZ) u kojemu se navodi da je sve veće neraspoloženje građana prema vladajućim socijalistima koji su na vlasti već gotovo dva desetljeća. To neraspoloženje se prije svega, kako piše NZZ, ispoljava prema Mili Đukanoviću koji, iako više nije premijer, i dalje "važi kao najutjecajniji političar i onaj koji vuče konce u zemlji."

Ovaj list dalje navodi da Đukanovićevo zaklinjanje da će svome nasljedniku na čelu vlade Igoru Lukšiću dati slobodu da djeluje i vlada kako hoće, tek rijetke može uvjeriti. "Na previše kratkim uzdama je on (Đukanović, op.a.) od ranih devedesetih godina ovu balkansku državu vodio poput nekog privatnog poduzeća. No već nekoliko tjedana Đukanoviću i njegovom DPS-u (Demokratska partija socijalista) puše hladan vjetar u leđa. Po drugi put u ovoj godine je proteklog vikenda u Podgorici održana masovna demonstracija s preko 10.000 sudionika. Razlog za demonstracije su bila poskupljenja, prije svega struje, goriva i telefona. Na koncu se, međutim, u fokusu našao politički sustav protekle dvije godine - imenujući pritom Đukanovića. Dugogodišnjem šefu vlade i njegovim kolegama se predbacuje da su se obogatili u privatizacijskim procesima kao i da imaju kontakte s organiziranim kriminalom. A Đukanović organizatorima prosvjeda predbacuje da su manipulirali demonstrante.

Prijeti li Đukanoviću Sanaderova sudbina?
Mrštenje na licima građana izaziva i pitanje kako je obitelj Đukanović mogla, unatoč skromnoj plaći nekadašnjeg šefa države i vlade, da postane jedan od najbogatijih klanova u zemlji. Na mnogim mjestima se stoga zahtijeva provođenje 'sanaderizacije', aludirajući na sudski proces koji se vodi u Hrvatskoj zbog korupcije protiv bivšeg šefa vlade Ive Sanadera. Đukanović je dok je bio na čelu države stalno uspijevao izbjeći tužbe koje su mu prijetile - primjerice zbog šverca cigaretama devedesetih - upućujući na svoj politički imunitet. Ostaje otvoreno, prijeti li mu ista sudbina kao Sanaderu.

U vodećim krugovima DPS-a su svjesni da su se u Hrvatskoj počele glave kotrljati tek kad je jače pokrenut proces pristupanja Europskoj uniji i pod pritiskom Bruxellesa", obrazlaže se u članku NZZ-a, navodeći da bi sličan razvoj događaja mogao uslijediti i u Crnoj Gori, obzirom na izgledan početak pristupnih pregovora u lipnju ove godine.

Pritisku Bruxellesa se nada i nevladina organizacija Mans, koja je organizirala nedavne demonstracije, piše NZZ te navodi da je, aludirajući na događaje u arapskim zemljama protekle godine, u ovoj balkanskoj zemlji već riječ o jednom "crnogorskom proljeću".

"Politički profit" iz ubojstava u Toulouseu
"Okončano je političko predizborno primirje", piše Zeit online, obazirući se pritom na situaciju u Francuskoj, u kojoj je na nekoliko dana napravljena stanka u predizbornim kampanjama zbog napada u Toulouseu i drame oko osumnjičenog za napad. "U izborima sada postoji jedno 'prije Toulousa' i jedno 'poslije Toulousa'", piše ovaj list, navodeći da bi teška unutarnjopolitička kriza mogla biti od koristi Sarkozyju i prenoseći ujedno pisanje francuskog Le Mondea da afera oko ubojice iz Toulousa i Montaubana predstavlja "uspjeh za odlazećeg predsjednika".

Online izdanje Süddeutsche Zeitunga (SZ) to obrazlaže Sarkozyjevim mirnim nastupom proteklih dana. "Sveprisutan, odlučan i ujedno razborit, predstavljao je naciju. Kad čak lijevo orijentirani list Libération hvali konzervativnog predsjednika, onda mora da je nešto i učinio jako dobro", piše SZ i nastavlja:

"Dok je Sarkozy dosad polarizirao u predizbornoj kampanji, time što je mobilizirao protiv migranata i nezaposlenih i socijalističkog protukandidata Francois-a Hollanda veoma bučno atakirao, sada je pokazao da može miriti i naciju ujediniti. Predsjednik Sarkozy se pridržava primirja u kampanji na koje je sam pozvao u ponedjeljak (19.03.). Za Sarkozyjeve prijatelje to međutim nije baš važilo. Oni su krenuli protiv svih, koji su se usudili izraziti kritiku predsjedniku koji u prošlosti nije uvijek tako pomirbeno djelovao. Bilo da je to socijalist Hollande, centralist Francois Bayrou ili desna radikalka Marine Le Pen - svi oni su udarali verbalno. Nastojali su da izvuku "svoj mali politički profit" iz ubojstava u Toulousu, kako im je predbacila jedna konzervativna zastupnica. Najkasnije u četvrtak je bilo jasno: izborna borba se nastavlja. U Parizu i se očekuje da će predizborna kampanja biti znatno obilježena temom unutarnje sigurnosti", zaključuje SZ.

Autorica: Marina MartinovićOstali prilozi:
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
» EMINI BAJRAMOVIĆ POTREBNA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 14. May 2018 16:52
Ostali prilozi istog autora: