Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Jubilej
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Analiza u povodu važnih izbora u Srbiji i Sandžaku
DOK MUSLIMANSKI GLASOVI ODLUČUJU POBJEDNIKE U FRANCUSKOJ I SRBIJI, BOŠNJACI GUBE U SREBRENICI?!
Autor: Nedžad Latić
Objavljeno: 06. May 2012. 04:05:36
Nedžda LATIĆ: Posljednje ankete pokazale su da će Nikolić i Tadić ući u drugi krug predsjedničke utrke. Pozitivan trend uspona zabilježili su Ivica Dačić, odnosno SPS, te Mlađan Dinkić, koji na ove izbore izlazi sa strankom Ujedinjeni regioni Srbije.
Emir Elfić, predsjednik BDZ-a, lider je koalicije "Svi zajedno", koju sačinjavaju nacionalne manjine u Srbiji. BDZ je nova stranka koja prvi put izlazi na izbore i favorit je u Sandžaku te podržava muftiju Zukorlića kao predsjedničkog kandidata.
Uz evidentan uspon popularnosti Ivice Dačića, očito je da bi njegov SPS-a i Elfićev BDZ mogli dati ključnu prevagu pobjedniku kako u izboru predsjednika Srbije, tako i u formiranju Vlade.
Dakle, Ivica Dačić i Muamer Zukorlić su dva faktora čija će podrška, vjerovatno, presuditi hoće li predsjednik Srbije postati Boris Tadić ili Tomislav Nikolić.
Ovog vikenda odlučit će se o pobjednicima izbora u Francuskoj i Srbiji. Istovremeno su trebali biti raspisani izbori i u Bosni i Hercegovini, oni lokalni. No, zbog (ne)usvajanja državnog budžeta, koji uvjetuje Stranka demokratske akcije, datum raspisivanja izbora u BiH je upitan.

Bolno paradoksalan zaključak mogu izvući Bošnjaci - da muslimani u Francuskoj i Srbiji svojim glasovima odlučuju pobjednike, a u Srebrenici, gdje su Bošnjaci, muslimani, većina i gdje je SDA na vlasti već dvije decenije, gube vlast u tom gradu.

Vulgarne diskreditacije

Borisu Tadiću, aktuelnom predsjedniku Srbije, Bošnjaci na ovim izborima neće dati plebiscitarnu podršku. U prethodna dva mandata on je pobjeđivao zahvaljujući glasovima Bošnjaka iz Sandžaka te Srba iz BiH koji imaju dvojna državljanstva.

Završni miting koji je 30. aprila u Novom Pazaru održala Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ), a koju podržava i muftija Muamer ef. Zukorlić, kojem je prisustvovalo tridesetak hiljada ljudi, ukazao je na veliku vjerovatnoću da će BDZ biti pobjednik lokalnih izbora u Sandžaku. Tako bi SDA Sulejmana Ugljanina prvi put nakon 20 godina apsolutne vladavine u Sandžaku, a koja je nekada dobivala više od 90 posto bošnjačkih glasova, mogla otići sa političke scene u Srbiji.

Samo dan prije završnog skupa BDZ-a Boris Tadić je u svojoj kampanji s koalicionim partnerom Rasimom Ljajićem posjetio Novi Pazar, a dočekalo ga je samo nekoliko stotina znatiželjnika. To je pokazatelj da i Tadić gubi apsolutnu podršku Bošnjaka.


Ko će od ove dva četnika dobiti izbore: Nikolić i Tadić
Generalno, u Srbiji se vodi jedna od najprljavijih kampanja. Do sada ni u Srbiji pa ni u regionu nije bila praksa da se emitiraju "antispotovi", u kojima se na vrlo vulgaran način diskreditiraju protivnici. Te spotove potpisuju Tadićev DS te SNS Tomislava Nikolića.

Najveća senzacija kampanje bila je posjeta bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudolfa Đulijanija (Rudolph Giuliani), kojeg su angažirali "naprednjaci". Jer, osim utrke između Tadića i Nikolića za predsjednika Srbije, koja je do sada bila izjednačena, istu takvu "mrtvu utrku" vode Aleksandar Vučić i Aleksa Đilas za mjesto gradonačelnika Beograda. Đulijanijevo gostovanje bilo je u korist Vučića.

Posljednje ankete

Inače, u Srbiji danas ne postoji tako isprofilirana desnica i ljevica, a ponajmanje se mogu procijeniti stranke centra.

Jednako kako se Ivica Dačić, nasljednik Slobodana Miloševića, deklarira da je njegov SPS nasljednik Titove ideje socijalizma, tako je senzacionalno da Vuk Drašković, lider SPO-a, nasljednik ideja Draže Mihailovića, koalira s liberalima Čedomira Jovanovića.

Pad Koštunice - težak udarac Ćosiću, Bećkoviću, Đogi, Nogi...

Siguran pad, dakle, bilježe Vojislav Koštunica, zatim Šešeljevi radikali, pa i LDP i SPO. Borit će se da prijeđu izborni prag. Poraz Koštunice mogao bi nanijeti težak udarac srpskoj akademskoj eliti, koja je u jednom "Proglasu" stala uz njega. Radi se o Ćosiću, Bečkoviću, Đogi, Nogi i tako dalje.
Posljednje ankete pokazale su da će Nikolić i Tadić ući u drugi krug predsjedničke utrke. Pozitivan trend uspona zabilježili su Ivica Dačić, odnosno SPS, te Mlađan Dinkić, koji na ove izbore izlazi sa strankom Ujedinjeni regioni Srbije.

Emir Elfić, predsjednik BDZ-a, lider je koalicije "Svi zajedno", koju sačinjavaju nacionalne manjine u Srbiji. BDZ je nova stranka koja prvi put izlazi na izbore i favorit je u Sandžaku te podržava muftiju Zukorlića kao predsjedničkog kandidata.

Uz evidentan uspon popularnosti Ivice Dačića, očito je da bi njegov SPS-a i Elfićev BDZ mogli dati ključnu prevagu pobjedniku kako u izboru predsjednika Srbije, tako i u formiranju Vlade.

Dakle, Ivica Dačić i Muamer Zukorlić su dva faktora čija će podrška, vjerovatno, presuditi hoće li predsjednik Srbije postati Boris Tadić ili Tomislav Nikolić. (Avaz)Ostali prilozi:
» VELIKOSRPSKA CIRKUSIJADA NA ULICAMA BANJA LUKE
Mr. Milan Jovičić | 13. January 2018 19:05
» POSLUŠAJ SVOJU SAVJEST
Avdo Metjahić | 12. January 2018 22:23
» (PRED)RATNE PREVARE
Haris Hojkurić | 12. January 2018 20:41
» ZAMRŠENI MEĐUNARODNI ČVOROVI
Aziz Hurem | 12. January 2018 18:02
» DRUGARSKI TRIO
Esad Kopić Osmanović | 12. January 2018 17:17
» BOŽE DRAGI, DARUJ NAM PAMETI, LJUBAVI I SLOGE
Mr. Milan Jovičić | 08. January 2018 00:46
» DEHUMANIZACIJA BOŠNJAKA
Sead Zubanović | 05. January 2018 15:53
» ORGANIZOVANO DEŠAVANJE NARODA
Haris Hojkurić | 01. January 2018 23:23
» MEĐUNARODNI HAŠKI SUD - DAN POSLIJE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. January 2018 01:02
» DRŽAVA, NAROD I GAZIJE
Elmedina Muftić | 28. December 2017 13:57
» SPRDAŠ LI SE TO?
Esmin Frljučkaj | 26. December 2017 01:10
» DA LI SU BIRAČI KRIVCI?
Mr. Milan Jovičić | 24. December 2017 12:42
Ostali prilozi istog autora:
» ISTINA NA LOTU
24. September 2011 10:41
» CRVENA MEDIJSKA DŽUNGLA
09. February 2010 01:34
» LAV ISLAMA, GROF TOLSTOJ
18. March 2009 21:13
» MAMA, HAJ'MO NA MORE!
19. January 2009 18:06
» IZRAELSKI REŽIM JE TERORISTIČKI
18. January 2009 07:00
» KO JE POBJEDNIK: TIHIĆ ILI SDA?!
11. October 2008 07:43
» OSTANI USPRAVAN!
02. October 2008 08:09