Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DR. LALIČIĆ: GUSINJE OSTA BEZ NARODA
Autor: Dan
Objavljeno: 12. June 2012. 23:06:53
Dr. Rusmin Laličić, predsjednik Savjeta MZ Gusinje, apeluje na crnogorske i opštinske institucije, posebno poslanike u Skupštini Crne Gore koji su iz Plava da sa svojih pozicija učine da se zaustavi negativan trend iseljavanja iz Gusinja.

Laličić napominje da se iseljavanje, isključivo iz ekonomskih razloga, ubrzano odvija od nazad tridesetak godina, a da se taj trend intenzivirao u poslednjih tri mjeseca, kada je sedam porodica iz Gusinja otišlo u Francusku. Kaže da se za odlazak koriste rodbinske veze, a, kako čuje, uslovi za život ljudi tamo jako su loši, jer se prihvataju u nekom šatorskom naselju na području koje nije naseljeno.

– Nažalost, poslije teške zime proljeće nam je donijelo ptice selice. Laste su iz Afrike došle u Gusinje, a čitave porodice iz Gusinja zbog teškog ekonomskog stanja, da ne kažem ekonomskog genocida, koji nas pogađa poslednjih tridesetak godina, odlaze u svijet glavom bez obzira. Sada se događa pojava iseljavanja u Francusku, i to na prostor koji je nenaseljen, pa zamislite kakvo je to područje i čime je kontaminirano kad Francuska kao stara uređena država koja nema ni pedalj neobrađenog zemljišta, ima prostor za smještaj izbjeglica zbog ekonomskih razloga. Otići u svijet pod šatore iz lijepog i ravnog Gusinja, iz nacionalnog parka u koji treba da dovedemo Francuze, više je nego tužno. Sve te porodice kažu da su im uslovi jako loši, ali da sada bar neće razmišljati hoće li im djeca imati šta da jedu. To je ono što žestoko treba da zabrine sve u Crnoj Gori a posebno rukovodstvo opštine Plav – smatra dr Laličić i od nadležnih u državi i opštini traži da se povuku neki konkretniji potezi koji bi omogućili promjene na ekonomskom planu. On smatra da se iskreno mora poradi na projektu vraćanja statusa opštine Gusinju, kako bi sudbina Gusinjana bila u njihovim rukama.

– Apelujem na nadležne državne organe i poslanike, posebno Husniju Šabovića, koji je rekao da će se založiti da se Gusinju vrati status opštine, da to i učini. Pozivam Šabovića da se aktivira i iskoristi svoj poslanički uticaj, kao i Džavida Šabovića i Kemala Purišića da traže da se vrati status opštine Gusinju prije izbora. Poslije izbora nećemo nikakav razgovor o tome – podvlači dr Laličić.

Povraćajem opštine, tvrdi on, ne da bi se samo zaustavio trend iseljavanja iz Gusinja, gdje se svaka peta kuća zaključava, već bi se aktivirali i određeni potencijali. Posebno bi u tome kaže pomogla dijaspora.Ostali prilozi:
» ODBRANA SAKIBA MAHMULJINA NAJAVILA ŽALBU
Fena | 22. January 2021 15:16
» TABAKOVIĆ: DESILA SE KRAĐA U SREBRENICI, ODLUKA OČEKIVANA
Anadolu Agency (AA) | 21. January 2021 15:11
» SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU U PREDMETU FADIL NOVALIĆ I DRUGI
Anadolu Agency (AA) | 18. January 2021 15:36
Ostali prilozi istog autora:
» ISELJENIKA SE SJETE SAMO PRED IZBORE
28. September 2016 21:44
» PUT NADE ZA RAZVOJ PLAVA
09. November 2011 10:43
» MARŠ ZA ŠAHOVIĆE ILI TOMAŠEVO
09. November 2011 10:41