Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Osvrt na televizijsku emisiju od 21.9.2012.g.
„ŽIVA ISTINA“ SA RAFETOM HUSOVIĆEM
Autor: Mirsad Kurgaš
Objavljeno: 29. September 2012. 03:09:17
Mirsad KURGAŠ: Frapantna je izjava lidera BS-a da „u ovom trenutku nije prilično pominjati predizborno-aktuelne sudske procese za deportacije, Bukovicu, Kaluđerski Laz..., pogotovo kada se ima u vidu da u vrijeme tih dešavanja najveći broj bošnjačke omladine nije bio ni rođen...“ Nejasno je kako rukovodstvo BS-a zamišlja borbu za interese i dostojanstvo svog naroda? Da li su zaista ubijeđeni da će kolektivni zaborav genocida u Šahovićima, pokrštavanja i pokolja u Plavu i Gusinju... biti najadekvatnija zaštita od nekog narednog zločina? Aktuelni školski programi, razne „kulturne“ manifestacije kao i sredstva javnog informisanja, svakodnevno nas podsjećaju na viševjekovnu borbu protiv turskih okupatora, čijim posječenim glavama se mjeri njihovo herojstvo.U Njegoševom Gorskom vijencu, koji u Crnoj Gori uživa kultni status, vodeća ideja glasi da su domaći Muslimani „zlo“ i da ih treba iskorijeniti iz svoje sredine.
Bezličan i snishodljiv nastup lidera Bošnjačke stranke (BS) je samo potvrdio dosadašnje angažovanje i rezultate ove partije na političkoj sceni Crne Gore. Jači vokabular kod njih je moguć i očekivan samo kada je usmjeren protiv svojih sunarodnika, a što se moglo očitovati tokom gostovanja ovog gospodina u pomenutoj emisiji. Iako je autor i voditelj davao šlagvort za konkretniji izraz, njegov sagovornik je uvlačenje u „osjetljive“ teme vješto izbjegavao. Rezerve nije bilo samo kada se trebalo pridružiti osudama sandžačkog Muftije, pa čak i preuzeti svojevrsnu inicijativu s tim u vezi! Iako je osnovno programsko načelo borba za svoj bošnjački narod u Crnoj Gori i dijaspori, ovaj nacionalni "lider" se nije libio da oštro napadne svog sunarodnika kao i instituciju Islamske zajednice na čijem se čelu on nalazi. Naravno, iole boljim poznavaocima stanja Bošnjaka na prostorima bivše nam zajedničke države Jugoslavije, nije nepoznat animozitet i otvoreno konfrontiranje funkcionera Bošnjačke stranke i Islamske zajednice Crne Gore sa „kontroverznim“ Muftijom, tj. Mešihatom Sandžaka. Tako su aktivisti Sulejmana Ugljanina i paravjerske tvorevine zv. Islamska zajednica Srbije, tokom nedavnih predizbornih aktivnosti u Srbiji i s tim u vezi držali hutbe po crnogorskim džamijama, dok je lider BS-a zauzeo počasno mjesto na glavnoj konvenciji SDA u Novom Pazaru! Nameće se neizbježno pitanje: šta je to opredijelilo rukovodstvo BS-a i Islamske zajednice Crne Gore da se sa Ugljaninom i Zilkićem udruže protiv sandžačkog Mešihata na čelu sa Muftijom Zukorlićem? Zajednička nit je učešće u vlasti sa aktuelnim režimima!

Možemo pretpostaviti kako bi lider BS-a reagovao da mu je, osim za Aćif- efendiju, postavljeno pitanje šta misli o čuvenim komitama Jusufu Mehoniću i Huseinu Boškoviću!
Lider BS-a navodi (stiče se utisak likujući) problem Univerziteta u Novom Pazaru koji ima teškoće sa dobijanjem licence, a zaboravlja da jedina Medresa u Crnoj Gori ima isti problem iako je reis IZ CG početkom godine potpisao sramni (uzgred, pravno ništavan!) Ugovor o saradnji sa Vladom Crne Gore! Iz vrha BS-a je dobijena informacija da je pomenuti Ugovor donesen na njihovu inicijativu!
Međutim, frapantna je izjava lidera BS-a da „u ovom trenutku nije prilično pominjati predizborno-aktuelne sudske procese za deportacije, Bukovicu, Kaluđerski laz..., pogotovo kada se ima u vidu da u vrijeme tih dešavanja najveći broj bošnjačke omladine nije bio ni rođen...“ Nejasno je kako rukovodstvo BS-a zamišlja borbu za interese i dostojanstvo svog naroda. Da li su zaista ubijeđeni da će kolektivni zaborav genocida u Šahovićima, pokrštavanja i pokolja u Plavu i Gusinju... biti najadekvatnija zaštita od nekog narednog zločina? Aktuelni školski programi, razne „kulturne“ manifestacije kao i sredstva javnog informisanja, svakodnevno nas podsjećaju na viševjekovnu borbu protiv turskih okupatora, čijim posječenim glavama se mjeri njihovo herojstvo.U Njegoševom Gorskom vijencu, koji u Crnoj Gori uživa kultni status, vodeća ideja glasi da su domaći muslimani „zlo“ i
NAROD DAMO STOLICU NE DAMO!

Srpski i crnogorski ministri iza vrata: Sulejman Ugljanin i Rafet Husović
da ih treba iskorijeniti iz svoje sredine. Raspiruje se mržnja prema muslimanima zbog njihove „lažne vjere“ islama i „demonskog mesije“ Muhameda. Njegoš sukob između Srba i muslimana poistovjećuje sa kosmičkim dualizmom dobra i zla, pa tako muslimani postaju oličenje zla („đavo“, „vrag“, „nekrst“, „guba“, „kuga“) koje treba istrijebiti. Tokom posljednjeg rata u Bosni Muslimani-Bošnjaci su ubijani uz gusle i Njegoševe stihove. Radovan Karadžić je dodjeljivao Orden Njegoša za „izuzetne zasluge“ u borbi protiv Muslimana. Mladić je oslobađao Srebrenicu od „Turaka“!
S druge strane, crnogorskim građanima islamske vjeroispovijesti se od djetinjstva nameće osjećaj kolektivne krivice „zbog izdaje pradjedovskih ognjišta“... Ta indisponiranost se može primijetiti i kod većine pripadnika muslimansko-bošnjačkog naroda kako u nacionalnim tako i u „građanskim“ strankama. U uglavnom servilnom ponašanju ne nazire se ni tračak hrabrog i slobodarskog duha njihovih predaka. Sve je kao u hadisu Posljednjeg Božjeg Poslanika Muhammeda: „Ko se ne klanja Allahu, klanjaće se ljudima“.

A što se tiče sunarodnika u Turskoj, lider BS-a je propustio da kaže kako su mnogi od njih tražili crnogorsko državljanstvo, ali je neznatan broj onih koji su ga dobili. U maniru pomenutog gospodina, upoređujući situaciju sa Srbijom, onda treba navesti da turski državljani porijeklom sa tog prostora, traženo državljanstvo uglavnom dobijaju bez izuzetka!

Imponuje angažovanje lidera BS-a na planu evro-atlantskih integracija, ali ostaje nejasno odakle mu mandat za takav stav. Vjerovatno iz računice da sa Bošnjacima i nije potrebna nikakva „trgovina“ niti obećanja - oni će kao i mnogo puta do sada pokloniti svoje dostojanstvo!


Karikatura: Šukrija MeholjićOstali prilozi:
» NOŽ, ŽICA, BROJANICA
Said Šteta | 18. January 2021 12:50
» HUSEJN EF. ĐOZO NIJE UMRO, ON JE ŽIV, SAMO ŠTO MI (ONI) TO NE OSJEĆAJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 14:39
» DOKLE ĆE NAM DOMOVINA BITI U RALJAMA „GUSLARA I ORGULJAŠA“?
Mr. Milan Jovičić | 16. January 2021 19:13
» NJEGOŠEVI BOSANSKI CRNOGORSKI SRBI
Sead Zubanović | 16. January 2021 17:50
» ŠTA LI JE SA NAŠIM PRIJATELJIMA IZ SREBRENICE?
Božidar Proročić | 15. January 2021 17:32
» PRIČE O SUŽIVOTU KOJE ULIVAJU NADU
Dr. sc. Amir Ismić | 15. January 2021 15:58
» SVAKI BOŠNJAČKI OTPOR FAŠIZMU TREBA IZJEDNAČITI S STVARNIM FAŠIZMOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2021 12:43
» SAPUN, PARFEM I BANIJA
Said Šteta | 14. January 2021 14:55
» LEKCIJE NAUČENE NAKON IMPLEMENTACIJE DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA
Dr. Mirko Pejanović | 13. January 2021 03:11
» FEJSBUK USPOMENA: ZAKON, LITIJE I GLASANJE
Omer Šarkić | 09. January 2021 15:21
» OTVARA SE KOSOVSKA (PRED)IZBORNA PANDORINA KUTIJA
Sahit Kandić | 07. January 2021 02:50
» VJERA U BOGA - NEPOGRJEŠIVI PSIHOLOG
Ajša Čišija | 06. January 2021 20:43
» USTAV SE TEMELJI I GRADI NA ŽRTVAMA JEDANAEST GENOCIDA
Željko Milićević | 01. January 2021 16:46
» MIGRANTI I MAĆEHINSKI ODNOS DRŽAVE PREMA KRAJINI
Muhamed Mahmutović | 01. January 2021 14:34
» ALUMINIJSKI IGROKAZ FADILA NOVALIĆA I ČIMBENIKA
Mr. Milan Jovičić | 01. January 2021 14:33
» RAT PROTIV MIGRANATA: MIGRANTSKA KRIZA NA SRAMOTU I DUŠU SVIMA
Zijad Bećirević | 31. December 2020 00:34
» U SUSRET PROMJENI USTAVA BOSNE
Mr. sci. Džavid Begović | 30. December 2020 04:17
Ostali prilozi istog autora:
» OOOO, TURCI!
03. January 2017 01:11
» VIRTUELNA ZAJEDNICA
16. October 2016 14:09
» ŠEHID JUSUF MEHONIĆ
28. March 2013 15:23
» “DA SE VLASI NE DOSJETE”
10. March 2013 11:11
» INKVIZITORI IZ U CG
17. November 2012 21:50
» OTPOR KOLEKTIVNOM ZABORAVU
14. November 2012 18:45
» DÉJÀ VU
10. October 2012 20:35
» “ISLAM PROTIV SUJEVJERJA”
08. September 2011 12:50