Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Islam u BiH
NISMO OPASNOST ZA EVROPU, VEĆ UZOR I MODEL ZA SVIJET!
Autor: DW.de
Objavljeno: 09. November 2012. 15:11:20
"Islam i sekularnost se dobro podnose. Kako je to moguće? Bosanci mogu da nam to pokažu", piše sedmičnik Die Zeit u članku pod nazivom "Model Sarajeva". Njemačka štampa piše i zašto je dobro što je pobijedio Obama.Mini suknjice su nevjerovatno kratke u Sarajevu, gradu u kojem muslimani čine većinu stanovništva. No, jedan od vodećih bosanskih stručnjaka za šerijatsko pravo dodaje: To će se promijeniti kada nastupi zima, piše Die Zeit i nastavlja:

"Bosanski muslimani mogu vas poprilično nasmijati ali groblja na svakom uglu podsjećaju vas da je put do njihovog humora popločan grobovima. Šta nama Nijemcima pada na pamet kada pomislimo na Bosance, koji su već 500 godina evropski muslimani? Uglavnom samo jedna riječ: Srebrenica. Ništa se ne uklapa u tvrdnje kako bosanski islam postaje sve radikalniji. Srpski nacionalistički izvori prenose takva gledišta, a zapadnjačke islamofobične web stranice to zahvalno šire i pišu: "Oni su opasnost za Evropu!" Većina od oko dva miliona muslimana u BiH, to potvrđuju i istraživanja javnog mnijenja, ne uzimaju ozbiljno vjerska pravila i običaje. Mole se malo, a piju puno. Istovremeno je ratna trauma ojačala njihovu etno-religioznu nacionalnu svijest. Bošnjacima se sada nazivaju svi - dakle i sekularni muslimani.
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić

"Nismo opasnost za svijet, već uzor i model!", riječi su kojima Islamska zajednica u BiH vrbuje za svoj svjetonazor. A ona je zaista jedinstvena u muslimanskom svijetu. Organizirana je kao crkva, a na vrhu je reis, kao nadbiskup. Bosanski model je proizvod istorije. Kada je Austro-Ugarska anektirala BiH, koja je do tada bila pod osmanlijskom vladavinom, Beč je iz političkih razloga bosanske muslimane želio osloboditi uticaja sultana u Istanbulu. Autonomno tijelo koje je tada nastalo održalo se do dan danas. Riječ je o piramidi sa demokratskom strukturom: Baza - džemat, u kojoj je otprilike stotinjak domaćinstava, bira vijeća iz kojih nastaje parlament koji broji 83 člana. Taj parlament bira 15-članu vladu - rijaset. Pod upravom rijaseta su sve džamije i 1.400 imama. Imam, glavni imam i muftija, riječ je o teritorijalno podijeljenoj klerikalnoj hijerarhiji. Zvuči previše austrijski da bi se ovaj model mogao predstaviti u berlinskoj četvrti Kreuzberg. Ali zar to ne bi mogao biti model za svijet, pa i za Njemačku?

Laboratorija muslimanskog društva

Od početka 20 stoljeća su bosanski imami povezani kako sa muslimanskim tako i zapadnim načinom razmišljanja. To se posebno reflektira na Islamskom teološkom fakultetu u Sarajevu, intelektualnoj okosnici vjerskog racionalizma. Pa ipak BiH nije uspjela da potpuno odoli radikalnim strujanjima, koja su se tokom rata pojavila u formi mudžahedina. Prema vehabijama saudijskog pravca reis Cerić je najprije vodio politiku otvorenih vrata. Pozvao ih je da uđu u Islamsku zajednicu ali pod uslovom da poštuju njena pravila. No, većina to nije željela. Od njih je tokom godina nastala frakcija mladih selefija, rođenih u Bosni ali okrenutih protiv Islamske zajednice, ako ništa drugo onda zato što poziva na sekularnu državu. Kada vidite te mlade ljude sa bradom i trofrtaljnim pantolanama kako prolaze pored djevojaka u mini suknjicama, onda vam se Sarajevo učini kao laboratorija muslimanskog društva. Šta je pravi recept za pluralizam? Koji su njegovi sastojci?
Sarajevo

U kafiću u centru grada sedam mladih ljudi došlo je na poziv njemačkog lista "Zeit" da kažu šta za njih znači biti musliman. Neki ocjenjuju svoje porodice komunističkim i kažu da se se sami morali dati u potragu za vjerom. Prije sam mrzio islam. Sada se osjećam kao da sam konvertiran, kaže Safet, inače slikar. Sasvim drugačije razmišlja studentica Ajla, na putu da postane inžinjerka. Došla je u kratkoj haljini bez rukava, duboko uvlači dim cigarete i kaže kako se radikalno distancirala od islama, jer je retrogradan i neprijateljski prema ženama. Pored nje sjedi Hikmet, sin imama, koji je stajao na listi za pogubljenje. 'Nakon genocida koji se desio', kaže, 'ponosan sam što mogu da se molim pet puta na dan'. Među ovim mladim ljudima ekstremne su razlike, ipak svi pokazuju razumijevanje jedni za druge. Za njihove roditelje islam je uglavnom set običaja: sunećenje, Bajram, baklava, gurabije. Kada kćerka posegne za maramom, majka je odgovara i kaže joj: 'Pa nisi još ostarila!', piše Die Zeit.

Obamina pobjeda dobra za SAD i svijet

Frankfurter Rundschau piše o pobjedi Baraka Obame na predsjedničkim izborima u SAD. "Postoji puno razloga što će Obamina pobjeda biti dobra za SAD i svijet. Ako postoji iko ko bolje i uvjerljivije objašnjava patos američke ideje, onda je to ovaj predsjednik. The best is yet to come - najbolje je tek pred nama, kaže on. Uvjerljivost ove rečenice ne bazira se samo na nesalomljivom optimizmu, već je u njemu i poruka crnog predsjednika bijelim, konzervativnim Amerikancima. A ništa ovoj zemlji nije potrebno kao lider koji će podsjetiti narod na stare ideale i pomiriti ga", piše Frankfurter Rundschau.

Sueddeutsche Zeitung dodaje da će Obama imati težak zadatak: "U Predstavničkom domu republikanci su ojačani, prije svega njihovi, skoro bi se moglo reći, reakcionarni elementi. U Senatu demokrati zadržavaju većinu. To znači da će se Predstavnički dom i Senat i dalje uzajamno blokirati. Predsjednik će morati raditi na kompromisima. Ovdje se ne radi o blagom antagonizmu koji u Njemačkoj postoji između tabora demohrišćana i liberala s jedne i socijaldemokrata i zelenih s druge strane. U Americi borba kultura prožima politiku. Vjerovatnoća da se dva suprotstavljena tabora s obzirom na prezaduženost i druge probleme, nađe na zajedničkoj liniji kao jedna velika kolacija - ravna je nuli", zaključuje Sueddeutsche Zeitung iz Minhena.

Autor: Jasmina RoseOstali prilozi:
» GLASAJMO NA IZBORIMA I OČITUJEMO SE O BUDUĆNOSTI NAŠE ZEMLJE
Mr. hfz. Mensur ef. Malkić | 05. October 2018 15:52
» U GRACU DŽAMIJA ZASIJALA PUNIM SJAJOM
Emir Serdarević | 02. October 2018 15:13
» PRODAJOM GLASOVA, BOŠNJACI GUBE SVOJ POLITIČKI SUBJEKTIVITET U BOSNI I HERCEGOVINI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 28. September 2018 18:06
» VEČER KUR’ANA U ADELAIDU
B.net | 23. September 2018 02:59
» BUDI TI, BUDI JEDINSTVENA!
B.net | 11. September 2018 17:14
» STANJE ČOVJEKA NA SAMRTI
B.net | 05. September 2018 17:49
» NIJE VRIJEME DA POTCIJENIMO OPASNOSTI KOJE SU PRED NAMA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 21. August 2018 15:24
» NOVOPAZARKA ČUVA MURATOVO TURBE: MELEK ME DOVEO NA OVO SVETO MJESTO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 07. August 2018 14:38
» NEKA ZA SVE NAS SLOBODA I DOSTOJANSTVO BOSANSKO-HERCEGOVAČKOG INSANA BUDE SVETA DUŽNOST
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 03. August 2018 13:30
» ISPUNJAVANJE EMANETA JE ODLIKA MU'MINA
Nezim Halilović Muderris | 20. July 2018 14:54
» DVADESET I TRI GODINE OD GENOCIDA U SREBRENICI, ŽEPI I GORAŽDU
Nezim Halilović Muderris | 07. July 2018 16:01
Ostali prilozi istog autora:
» GENOCID JE ZLOČIN DRŽAVE!
17. June 2012 15:31
» SANADERIZACIJA CRNE GORE?
27. November 2011 06:57
» BUREK UMJESTO MCDONALDSA
10. October 2011 07:37