Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Muhamed MAHMUTOVIĆ, novinar i književnik
HISTORIJSKI TRENUTAK ZA BOŠNJAKE
Autor: Fahrudin Vojić
Objavljeno: 17. December 2012. 15:12:29
S Muhamedom Mahmutovićem, novinarom i književnikom, razgovarali smo o projektu kampanje koalicije nevladinih organizacija udruženih pod imenom ‘’Bitno je biti Bošnjak’’ koja ima za cilj edukaciju i osvješćavanje građana povodom ispravnog izjašnjavanja na predstojećem popisu stanovništva 2013. godine, značaju i važnosti etičke pripadnosti Bošnjaka i njihovog izjašnjavanja pod tim imenom, o tome kolikog efekta u tom pogledu imaju tribine u kojima aktivno učestvuje, te o eventualnim manipulacijam sa podacima na predstojećem popisu stanovništva.


Mahmutović: Cilj tribina jeste edukacija i osvješćavanje građana o ispravnom izjašnjavanju na predstojećem popisu stanovništva 2013. godine


Bošnjaci.Net: Gospodine Mahmutoviću, šta je vas kao novinara i književnika, ponukalo da se priključite ovoj kampanji koalicije nevladinih organizacija koja nosi naziv ''Bitno je biti Bošnjak'' i dođete iz daleke Švedske da aktivno učestvujete u tribinama koje se ovih dana organizuju širom Unsko-sanskog kantona?
MAHMUTOVIĆ:
Činjenica da sam došao iz velike udaljenost, govori kako je to pitanje za mene veoma važno jer po prvi put u novijoj historiji, narod kojem ja pripadam ima priliku da se izjasni kao Bošnjaci i što ustrojsrvo države ovakvo kakvo trenutno jest, umnogome zavisi i od tog izjašnjavanja.

Bošnjaci.Net: Koliko je bitan ovaj predstojeći popis stanovništva i zbog čega je on po vama historijski?
MAHMUTOVIĆ:
Historijski je zato što je Bosna i Hercegovina još uvijek u fazi formiranja i zbog činjenice da je ona višenacionalna država, pa je samim to mnogo komplikovanije nego u jednonacionalnim državama gdje su neke druge stvari puno važnije od tog izjašnjavanja. Dok u ovako uređenoj državi i borbi za opstanak naroda, to je veoma bitno jer je Bošnjacima uvijek bilo na određen način zabranjivano da se nacionalno identificiraju.

Bošnjaci.Net: Koalicija kojoj ste se i vi priključili kao predavač, nosi naziv Bitno je biti Bošnjak. Možete li nam kratko i precizno objasniti zašto je bitno biti Bošnjak?
MAHMUTOVIĆ:
Zato što su Bošnjaci garant opstanka Bosne i Hercegovine i zato što Bošnjaci nikad nikog u historiji nisu dikriminirali niti bili agresori, samim tim što više bude Bošnjaka biće i Bosne i Hercegovine jer su Bošnjaci najveći Bosanci i Hercegovici od svih ostalih.

Bošnjaci.Net: Koliko će ove vaše tribine povodom izjašnjavanja na predstojećem popisu imati utjecaja na osvješćavanje naroda i njihovo ispravno izjašnjavanje?
MAHMUTOVIĆ:
Mislim da bitno utječu jer imamo dobru medijsku podršku kao i podršku Rijaseta IZ BiH. Također sve bošnjačke političke partije podržavaju ovakve projekte koji su nadstranački i na neki način su svim političkim strankama veoma bitni ovakvi projekti.

Bošnjaci.Net: Mogućnost manipulacije s podacima.
MAHMUTOVIĆ:
S obzirom na toliku važnost ovoga popisa, ta bojaznost je i opravdana. Međutim, mi ćemo na terenu imati i određni broj volontera koji će pratiti tok popisa. Također ćemo tražiti od dražvnih organa zašitu sigurnosti i ispravnosti ovog popisa.

Bošnjaci.Net: Hvala Vam na izdvojenom vremenu!
MAHMUTOVIĆ:
Hvala i vama!Ostali prilozi:
» UZ SVOJ KRAJ I DRAGU DJECU NAJLJEPŠA JE NAGRADA
Božidar Proročić | 27. May 2020 20:55
» PRETRPJELI SMO MNOGO GORE I TEŽE STVARI
Fena | 01. April 2020 18:51
Ostali prilozi istog autora:
» LAŽNE PATRIOTE I PROPOVJEDNICI
25. January 2015 12:16
» STIGMATIZACIJA BOŠNJAKA
17. December 2012 15:19
» PRIJATELJSTVO FENOMEN U IZUMIRANJU
10. November 2012 14:04