Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SVJETSKI BOŠNJAČKI KONGRES PODRŽAVA INICIJATIVU “PRVI MART”
Autor: B.net
Objavljeno: 29. January 2013. 14:01:41
Svjetski bošnjački kongres podržava i čestita na građanskoj inicijativi poznatoj kao „Prvi mart“, koja ohrabruje registraciju glasača državljana Bosne i Hercegovine u njihovom prijeratnom prebivalištu kao nepohodni preduslov za stabilnu, pluralističku i multietničku Bosnu i Hercegovinu.
“Dvije decenije nakon agresije i genocida u Bosni i Hercegovini kojim su milioni ljudi brutalno raseljeni, bošnjački narod mora nastaviti sticati svoja prirodna prava kao građani Bosne i Hercegovine te biti zastupljen u političkom procesu u mjestu svoga porijekla. To je najviša građanska dužnost,” rekao je dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa. “To je istovremeno i pitanje temeljne pravičnosti. Bošnjaci treba da koriste glasačke kutije kako bi im bilo vraćeno ono što im je nepravedno oduzeto,” dodao je Cerić.

“Podrška Svjetskog bošnjačkog kongresa je dobrodošla i značajna, budući da inicijativa Prvi mart teži uspostaviti široku koaliciju naroda Bosne i Hercegovine za stvaranje nepodijeljene, inkluzivne, sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine,” komentar je Patricka McCarthyja, potpredsjednika Odbora direktora Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu.

“Mi smatramo da su ciljevi inicijative Prvi mart očigledan izraz odgovornosti svih Bosanaca da učestvuju u izbornom procesu, rekao je Haris Hromić, potpredsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa. “Bošnjački narod u Bosni i Hercegovini – kao i dijaspora diljem svijeta – razumiju značaj svoje uloge u oblikovanju zajedničke budućnosti u jedinstvu i zajedništvu – uz zaštitu osnovnih ljudskih prava – zajedno sa sunarodnicima, građanima Bosne i Hercegovine,” rekao je Hromić.
Podržana od širokog sektora civilnog društva, Koalicija Prvi mart teži ka ostvarenju:
 Održivog povratka građana u općine iz kojih potiču;
 Eliminacije postojećih prepreka napretku Bosne i Hrecegovine u evroatlantskim integracijama;
 Polaganja temelja za obnovu bosanskog društva na temelju principa tolerancije, istine, pravde, jednakosti i zaštite ljudskih prava.

Javlja Informativna Služba Svjetskog bošnjačkog kongresa


  Dossier: SVJETSKI BOSNJAČKI KONGRES
» KO GUBI IMA PRAVO DA SE LJUTI
Sead Zubanović | 11.01.2013 19:04
» SBK – SNAGA DOMOVINE, DIJASPORE I ŽENE
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 11.01.2013 16:29
» ZAŠTO DA SVJETSKOM BOŠNJAČKOM KONGRESU
Nazif Horozović | 08.01.2013 13:51
» NEMOJ NAS VIŠE BRANITI HADŽEME HAJDAREVIĆU
Muhamed Mahmutović | 07.01.2013 02:52
» SVAKI BOŠNJAK JE ODGOVORAN ZA DRUGOG BOŠNJAKA!
Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić | 31.12.2012 14:13

Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: