Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

OBILJEŽENA 20.GODIŠNJICA POGIBIJE BIHAĆKOG HEROJA SALIHA DIZDARIĆA
Autor: Fahrudin Vojić
Objavljeno: 20. March 2013. 15:03:10


Ratni pomoćnik Komandanta 5.korpusa AR BiH Izudin Saračević prilikom obraćanja

Polaganje cvijeća na mjestu pogiblje

Legendarni ratni komandant Hamdija Abdić Tigar uči fatihu na mezaru rah. Saliha Dizdarevića

Jasin za šehida

U organizaciji Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja općine Bihać, MZ Ružica i Općine Bihać, obilježena je 20 godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih suboraca u borbama na Grabeškom platou nedaleko od bihaćkog naselja Čekrlije. U prisustvu velikog broja građana Bihaća, veterana, učenika, prijatelja i rodbine, te predstavnika društveno-političke zajednice Bihaća i Unsko-sanskog kantona,prigodnim govorima ratni saborci i predstavnici Općine Bihać i Vlade USK-a, prisjetili su se ratnog puta Saliha Dizdarića i njegovih saboraca Mustafe Zulića, Fahrudina Mehtića i Amira Redžića.

Prisutnima su se obratili Rasim Dervišević, ratni komadant, general Fadil Hasanagić, Mirsad Topčagić, ministar za pitanja boraca, Midhat Kozlica, predsjednik Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja općine Bihać i Izudin Saračević, Savjetnik Općinskog načelnika Bihaća.

''Kada svi zajedno stojimo ispred spomen ploče sa imenima naših poginulih saboraca treba da se sjetimo riječi našeg predsjednika Alije Izetbegovića koji je ratne 1994.godine kazao "Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo!". I uistinu evo danas nismo ničiji robovi i živimo u slobodnoj državi BiH, prvenstveno zahvaljujući žrtvi naših suboraca koji su dali živote i dijelove tijela za slobodu koju danas uživamo'' kazao je Saračević.

Nakon obilaska mjesta pogibije, delegacija Općine Bihać, prijatelji i rodbina, te učenici bihaćkih škola položili su cvijeće na centralno Spomen obilježje u naselju Vinica, nakon čega je na mezaru rahmetli Saliha proučen Jasnin pred njegovu dušu. Salih Dizdarić, bio je jedan je od osnivača Patriotske lige i Rezervnog sastava policije. Kao komadir čete u 3.bataljonu 502. Viteške brigade izvojevao je niz ratnih podviga, koji će zauvijek ostati upisani u anale ratne historije. Njegovo ime uklesano je na spomen ploču zajedno sa imenima njegovih saborca. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i “Ordena zlatnog grba sa mačevima”.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» LAŽNE PATRIOTE I PROPOVJEDNICI
25. January 2015 12:16
» STIGMATIZACIJA BOŠNJAKA
17. December 2012 15:19
» HISTORIJSKI TRENUTAK ZA BOŠNJAKE
17. December 2012 15:08
» PRIJATELJSTVO FENOMEN U IZUMIRANJU
10. November 2012 14:04