Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Luksemburg
MEĐUDŽEMATSKOM SURADNJOM DO USPJEŠNE TRIBINE
Autor: Mr. Muhamed Ćeman
Objavljeno: 27. June 2013. 19:06:05
Povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana, muslimani u Luksemburgu su uložili skroman napor kako bi Mjesec ibadeta i vjerničke radosti dočekali spremno. U tom kontekstu je prošlog petka (21.06.) u večernjim satima, u zajedničkoj organizaciji čak četiri džemata – džemat Esch (AIC SUD), džemat Centar (CIL), džemat Mamer (CCIL) i džemat Diekirch (CCINS), organizirana tribina na kojoj su se mogla čuti temeljita izlaganja dva referenta.Šerijatski aspekti posta

Prvi se obratio Mithad ef. Ćeman, svršenik Islamskog univerziteta u Medini, koji je tom prilikom govorio o Šerijatskim aspektima posta. Svoje izlaganje je započeo referirajući se na naučne fenomene koji su prisutni u Kur'anu i sunnetu, da bi nakon toga više govorio o šerijatskom tretmanu posta, vrijednosti posta i njegovim ruknovima i adabima, te je na kraju pozvao sve prisutne da donesu odluku da poste nastupajući mjesec Ramazan prije nego li i čuju izlaganje sljedećeg referenta, dr. Adema Zalihića, nakon čega ćemo po mišljenju ef. Ćemana na post gledati prije svega kao na terapiju i praktičan tretman za zdrav život.

Medicinski aspekti posta

Uslijedilo je predavanje dr. Adema Zalihića, specijaliste Interventne medicine, koji je govorio Medicinskim aspektima posta. Izlaganje je započeo govoreći o blagodatima zdravlja, da bi se nakon toga posvetio historijatu posta, te upoznao prisutne s podatkom da je post praksa ne samo čovjeka, već i nekih drugih bića. Također je naveo riječi nekoliko poznatih ličnosti među filozofima i naučnicima koji su vrlo afirmativno govorili o postu, te je glavni dio svog izlaganja posvetio izlaganju savremenih stavova medicine o postu. Dr. Zalihić je govorio taksativno o pozitivnim zdrastvenim efektima posta, te o njegovom učinku na pojedine organe. Predavanje je održao uz pomoć vrlo bogate Power-point prezentacije, propraćene mnoštvom slika, video klipova i drugih vizualnih detalja, koji su u znatnoj mjeri olakšali prenos i shvatanje, nekada i relativno komplikovanih medicinskih informacija, do pažljive publike.Značajno je pomenuti da su predavanja, simultano uz pomoć slušalica, prevođena na francuski jezik, za prisutne muslimane koji ne govore bosanski jezik.

Predavanja u Parizu i Liegu

Prisustvo ef. Ćemana i dr. Zalihića u Luksemburgu je dodatno iskorišteno, te je uz koordinaciju sa požrtvovanim Šefadilom Ličinom, predsjednikom bošnjačkog džemata u Parizu i tamošnjim vrijednim imamom Abduselamom ef. Fetićem, predavanje održano sutradan i u Parizu. U nedjelju je također, prvenstveno zahvaljujući zavidnom nivou uvezanosti bošnjačkih aktivista Zapadne Evrope, predavanje održano i u gradu Liegu u Belgiji, u prostorijama bošnjačkog džemata koji je formiran nedavno, ali sa vrlo velikim potencijalom i ako Bog da svijetlom budućnošću.

Kao zaključak ovog priloga, vjerujem da je najodgovarajuće istaći zaključak izveden iz ovih predavanja a koji potvrđuje Kur'an, sunnet i moderna naučno-medicinska dostignuća. – Postimo, bićemo bogobojazni, ali i zdravi!
Ostali prilozi:
» POČELA MEKTEPSKA NASTAVE U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 24. September 2019 19:56
» SABAH - SVJETIONIK VJERE I RASADNIK ZNANJA U DALEKOJ AMERICI
Faruk Bogućanin | 09. September 2019 13:18
» HIDŽRA - PODSJEĆANJE NA POVJESNE DANE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. August 2019 20:16
» ŽRTVUJMO SE RADI NAŠEG JEDINSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. August 2019 08:55
» "ŠEHIDSKA DOVA" U POBUDJU KOD BRATUNCA
B.net | 01. August 2019 17:26
Ostali prilozi istog autora:
» VI STE NAJBOLJA OMLADINA
02. October 2013 16:00
» U IME ALLAHA ZA INTERES VLAHA
28. April 2013 02:36