Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
KLAUS KINKEL: OSJEĆAM ODGOVORNOST ZA SREBRENICU
Procitaj komentar

Autor: DW.de
Objavljeno: 12. July 2013. 13:07:57
Klaus Kinkel, njemački ministar vanjskih poslova u vrijeme rata u BiH, izjavio je da osjeća suodgovornost za tragediju koja se dogodila u Srebrenici jer nije mogao ništa da učini da je spriječi ocjenjujući da je u BiH zakazala međunarodna zajednica.

- Osjećam se suodgovornim u pogledu onoga što se tamo dešavalo - rekao je i dodao da su tada informacije bile nepotpune i nedovoljne i da ni "on ni ostali ministri vanjskih poslova nisu znali kakve su se strahote tih dana, od 11. do 16. jula 1995. tamo dešavale - rekao je Kinkel u intervjuu za njemački radio Deutsche Welle.

On je podsjetio da je Srebrenica bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija i da su oni polazili od pretpostavke da je koliko-toliko sigurna.

- Nismo znali pojedinosti o tome šta se tamo dešava. Da sam znao šta se dešava, možda bih mnogo više preduzeo. Ne znam, međutim, da li bi mi to uspjelo. Ponavljam, osjećam se suodgovornim jer kao njemački ministar vanjskih poslova nisam ništa mogao da promijenim. Na žalost – rekao je Kinkel.

Situacija je bila takva da je NATO želio da interveniše.

- Ako sam pravilno bio informisan, nadležni holandski ministar je molio da ne dođe do vazdušnih napada jer je bio zabrinut za holandske vojnike - rekao je Kinkel i dodao da mu je i sada "mnogo toga potpuno neshvatljivo" ali da ne želi da optužuje bilo koga za ono što se desilo.

Po njegovim riječima, holandski vojnici su bili preslabi da bi spasli situaciju, u zaštićenoj zoni je bilo 60.000 ljudi, ali morala se naći mogućnost da međunarodna zajednica to spriječi.

On je istakao da Njemačka tada nije bila u Vijeću sigurnosti UN-a i da njemački vojnici ne bi mogli da spriječe tragediju u Srebrenici.

- Moramo da postavimo stvari na svoje mjesto. Njemačka se uvijek zalagala za BiH, koliko je to bilo moguće i koliko je to bilo neophodno. Ali mi, zajedno s drugim saveznicima, nismo bili u stanju da spriječimo strašni događaj u Srebrenici - kazao je on.

- Mi smo uložili ozbiljne napore, ali sami nismo bili u stanju da dovedemo stvari pod kontrolu. Međunarodna zajednica u BiH je zakazala - konstatovao je on.

Odbacujući navode da se srpskoj strani tada popuštalo, Kinkel je kazao da su drugi srpsku stranu pokrivali mnogo više nego što je to činila Njemačka.

Bivši šef njemačke dilomatije je rekao da je Daytona bio kompromis, "nastao mukotrpnim pregovorima pri čemu su svi znali da nije savršen". Napomenuo je da bi danas trebalo ozbiljno razmisliti da li Dayton u nekom obliku treba mijenjati.

- Ono što BiH nedostaje jeste zajednička odgovornost. S Republikom Srpskom je teško i komplikovano. Ona vodi sopstveni život i to dodatno otežava stvari -zaključio je Kinkel u intervjuu za DW.

VRHOstali prilozi:
» FILM NEGIRA GENOCID NAD BOŠNJACIMA
Bošnjaci.Net | 28. September 2023 16:43
» ODRŽANA 31. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 18:36
» U KRAGUJEVCU DOKTORIRAO MEDO Š. GUTIĆ
Bošnjaci.Net | 27. September 2023 15:43
» VJEČNO NAM IME, BOŠNJACI!
Akademik dr. Ferid Muhić | 27. September 2023 15:13
Ostali prilozi istog autora:
» STABILOKRATA VUČIĆ
22. June 2020 21:38
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif