Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Bošnjačka svečanost u Njemačkoj
U MAINZU POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA ISLAMSKI KULTURNI CENTAR
Autor: Bato Šišić
Objavljeno: 29. September 2013. 12:09:57


U objektivu naše kamere na svečanosti polaganja kamena temeljca
kliknite na sliku za uvećati
Reisu-l-ulema Kavazović polaže kamen temeljac
Nakon polaganja kamena temeljca reis Kavazović uči dovu
Položen kamen temeljac
Irene Alt, Edin Atlagić i Ursula Groden - Kranich
Iskrene čestitke Reisu-l-uleme Kavazovića koordinatoru Sefvketu Zukiću
Edin Ramić, izaslanik B. Izetbegovića, člana Predsjednistva BiH i Edin Beglerović, ambasador BiH u Njemačkoj
Ef. Makić, reis Kavazaović i muftijać Fetić
Jasmin ef. Demić, glavni imam IZB Švicarske, Rifet Fetić i Mirsada Kalajdžić
Namaz na mjestu budućeg Islamskog kulturnog centra

Masovno prisustvo na svečanosti


Bošnjaci u njemačkoj pokrajini Rheinland – Pfalz i njenom glavnom gradu Mainzu dočekali su polaganje kamena temljca za novi Islamski kulturni centar u tom gradu. Više stotina posjetilaca te uvaženih gostiju kako iz BiH tako isto iz cijele Njemačke te susjednih država, Švicarske, Holandije, Belgije, Luxemburga i Austrije, svojim prisustvom uveličali su ovu ceremoniju.

Počasni gost bio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović, čiji je ovo bio prvi posjet jednom od džemata u dijaspori, od trenutka kada je izabran na ovu važnu poziciju.


Aplauz poslije položene ploče


Pored njega tu su još bili ambasador BiH u Njemačkoj Edin Beglerović; Pašo ef. Fetić, muftija Islamske zajednice Bošnjaka Njemacke (IZBNJ); Edin Atlagić, predsjednik IZBNJ; Irene Alt, ministrica njemačke pokrajine Rheinland-Pfalz za integraciju, porodicu, djecu,omladinu i žene; Ursula Groden – Kranich, načelnica općine Mainz –Hechtsheim gdje se nalazi gradilište budućeg centra; Admir Atović, konzul BiH u Frankfurtu; Dag Đumrukčić, konzul BiH u Stuttgartu; Jasmin ef. Demić, glavni imam u Švicarskoj; Rifet Fetić, savjetnik reisu-l-uleme, Mirsad Kalajdžić, šef Ureda za bosnjačku dijasporu; Edin Ramić, izaslanik člana Predsjednistva BiH, kao i mnogobrojni imami i predsjednici džemata u Njemačkoj i susjednih država.

Domaćini njima svima bili su imam džemata Mainz Halil ef. Makić zajedno sa predsjednikom i članovima odbora. Međutim, najvise posla naravno uz pomoć ostalih džematlija odradio je Šefvket ef. Zukić, šef protokolarne službe IKC u Mainzu i osoba koja je je bila zadužena za odnose sa javnošću, a ponajviše njegovom zaslugom u Mainz je došao reisu-l-ulema Kavazović.


Izgled budućeg Islamskog kulturnog centra


Ministrica Alt: Islam pripada pokrajini Rheinland–Pfalz, da ste vi dio nas, kao što smo i mi dio vas

Za govornicom su se smjenjivali govornici koji su pričali o historijatu džemata, njegovom osnivanju i dosadašenjem radu. Za isto govornicom našla se i ministrica Alt koja je između ostalog istakla:

„Zahvaljujem se na pozivu i sretna sam ovog svečanog trenutka, kada se polaže kamen temeljac za još jedan Islamski kulturni centar u našoj pokrajini. Ne treba zaboraviti da Islam pripada pokrajini Rheinland–Pfalz, da ste vi dio nas, kao što smo i mi dio vas. U našoj pokrajini živi 200.000 muslimana i oduvjek smo imali odličnu saradnju, a nju smo danas još više potvrdili ugradnjom ovog kamena za buduću Islamski centar“.

Reisu-l-ulema Kavazović: U temelje naše civilizacije morali bi smo položiti duh zajedništva i ideju vjere u Božije vodstvo i ljudsku dobrotu

Na samom kraju u svom desetominutnom govoru reisu-l-ulema Kavazović između ostalog je rekao:
„Temelji na kojima počiva život, njegovi ciljevi, smisao i sadržaj mogu biti samo duhovni. Stvoritelj je jedan i ljudska duša je jedna ona se ne mjenja i uvjek ostaje ista, sklona dobru i zlu. U temelje naše civilizacije morali bi smo položiti duh zajedništva i ideju vjere u Božije vodstvo i ljudsku dobrotu, a to znamo i danas ovdje u Mainzu u srcu našeg kontinenta. Naša Ademovska braća kršćani našli su mjesta u svojoj širokoj duši i za nas Bosanske muslimane, otvorili nam svoja vrata, prihvatili nas i zaštitili. Naša je zahvalnost velika za tu njihovu pažnju i pomoć, ali i za širinu duha koju su pokazali. I danas iskazujemo veliko poštovanje i zahvalnost prema vjeri i tradiciji njemačkog naroda. Kultura koju je obrazovao taj narod utkana je u savremenu civilizaciju, otvorenost prema drugome i spremnost njegova uvazavanja i prihvatanja govori o vitalnosti ovog velikog naroda. I nas Bošnjake islam je naučio da budemo otvoreni za usvajanje onoga što je bolje i korisnije, s toga mi poštujemo ovu zemlju i njen narod. Ovdje ste našli svoj dom, ali nemojte zaboraviti ni svoju domovinu BiH, tamo su vaši korijeni, tamo je naše kolektivno sjećanje i duh našega naroda. Pozivam vas da se odazovete pozivu domovine na popis stanovnistva, jer je to i vaša dužnost” – rekao je između ostaloga reisu-l-ulema.

Nakon toga uslijedila je svečana ceromonija samog postavljanja kamena temeljca.Ostali prilozi:
» MAFIRMACIJA MEKTEBA I MEKTEBSKE POUKE
MINA | 25. July 2020 19:05
» NEKA NAM BAJRAM VRATI VJERU I NADU U BOLJE SUTRA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 24. May 2020 13:39
» RAMAZAN JE SALON ZA ČIŠĆENJE I ULJEPŠAVANJE DUHA, DUŠE, UMA I SRCA U ČOVJEKOVOM TIJELU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. May 2020 16:55
» DOVA LEJLETU-L-KADRA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2020 15:12
» JESI LI SLIJEP, O ČASNA ULEMO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. May 2020 14:21
» IBADETOM ZEKATA DUŠA SE ČISTI OD POKUĐENIH OSOBINA ŠKRTOSTI
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 15. May 2020 17:13
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2020" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 13. May 2020 20:12
Ostali prilozi istog autora:
» TOMAŠICA JE NAŠA OPOMENA
10. April 2014 18:38