Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

DRŽAVA BOSNA (I HERCEGOVINA) JE NACIJA UNATOČ ŽELJKI KOMŠIĆU
Autor: Mahir Tuzlak
Objavljeno: 12. October 2013. 13:10:40
Mahir TUZLAK: Željko Komšić bi trebao znati da države članice Ujedinjenih nacija nisu primljene ni kao "građanske", ni kao "sekularne", već kao "nacionalne", odnosno Ujedinjene nacije nisu ni "Ujedinjeni građani", ni "Ujedinjeni sekularisti", već Ujedinjene nacije, a to znači da je i država Bosna (i Hercegovina) po definiciji nacija "u kojoj za sve ima mjesta", koji poštuju njen državno-nacionalni Ustav i zakone. Ne moraju ju je voljeti, ali je moraju poštovati kao ravnopravnu državu-naciju u organizaciji Ujedinjenih nacija, čiji glas ima istu težinu i vrijednost kao i glas svake druge članice-nacije u Ujedinjenim nacijama u Nju Jorku.
Ovih dana je političar Željko Komšić, koji često kritikuje druge političire kako bi prosti svijet, posebno Bošnjaci, pomislili da je on drugačiji od ostalih, odnosno pošteniji - dakle, taj super pošteni bosanski (i hercegovački) političar je ovih dana izjavio (vidi portal vakat.ba) da "BiH ne može biti nacionalna država ni jednih ni drugih ni trećih, već građanska, sekularna država, u kojoj za sve ima mjesta".

To je stara i otrcana komunistička poštapalica na koju se Željko Komšić oslanja u nedostatku novih i progresivnijih političkih ideja, računajući da su Bošnjaci još uvijek u nacionalnoj i državotvornoj amneziji. Hrvati i Srbi su davno zaukružili svoj nacionalni "tor" u Bosni i Hercegovini i uspješno su se stacionirali u svoje nacionalne države - Hrvatsku i Srbiju, pa je razumljivo da ova potrošena politička floskula (da Bosna nije ničija, a to će reći da je svačija, odnosno da svako može da je pljačka) iz komunističkog arsenala od kojeg se Željko Komšić i njegovi mu drugovi nisu ni za pedalj odmakli, nije namjenjena ni Hrvatima ni Srbima, već isključivo Bošnjacima.

Dakle, Bošnjake treba stalno opominjati, zapravo prijetiti im da im ne padne na pamet da pomisle da je Bosna (i Hercegovina) njihov nacionalni dom, odnosno njihova nacionalna držva. I to treba da im kaže Željko Komšić, kojem su Bošnjaci na posljednjim izborima dali najviše glasova, vjerujući da je on taj pravi koji razumije njihove probleme. Pokazalo se, međutim, da Željko Komšić ima samo lijepu priču, kao onu da će Koštunici posjeći prste ako dirne u Bosnu, ali Koštuničini prsti od tada porastoše do te mjere da prisiliše bošnjačku djecu u Potočarima da dođu pred Parlamet države Bosne, koji, prema Komšićevoj definiciji države Bosne, nije "ni jednih ni drugih ni trećih", pa tako ni bošnjačka djeca nisu "ničija", čak ni super poštenog političara Željka Komšića, koji je jučer (10.10.2012) mogao izaći pred bošnjačku djecu iz Potočara i praktičnim primjerom im pokazati da je država Bosna "i građanska i sekularna u kojoj za sve ima mjesta". Ako ta Komšićeva "građanska i sekularna" država Bosna ne može osigurati bošnjačkoj djeci iz Potočara osnovna nacionalna prava, onda je Komšićeva priča za Bošnjake sramotna i uvredljiva.

Nadalje, pitamo Titovog pionira Komšića ako Bosna i Herecgovina "ne može biti nacionalna država ni jednih ni drugih ni trećih, već građanska, sekularna država, u kojoj za sve ima mjesta", kako onda Bosna i Heregovina (mrzim skraćenicu BiH, jer to mi udara na moj državno-nacionalni ponos) može biti "građanska i sekularna država", kad u njoj ima ljudi koji se ne osjećaju ni građanski, ni sekularno. Ne miriše li ta a prioriorna >/i> Komšićeva "građansko-sekularana" definicija države Bosne (i Hercegovine) na diskriminaciju onih, ma koliko ih bilo, koji se ne osjećaju ni građanski, ni sekularno, već bosansko-državnički nacionalno?


Željko Komšić

Super pošteni bosanski (i hercegovački) političar je ovih dana izjavio (vidi portal vakat.ba) da "BiH ne može biti nacionalna država ni jednih ni drugih ni trećih, već građanska, sekularna država, u kojoj za sve ima mjesta".
Željko Komšić bi trebao znati da države članice Ujedinjenih nacija nisu primljene ni kao "građanske", ni kao "sekularne", već kao "nacionalne", odnosno Ujedinjene nacije nisu ni "Ujedinjeni građani", ni "Ujedinjeni sekularisti", već Ujedinjene nacije, a to znači da je i država Bosna (i Hercegovina) po definiciji nacija "u kojoj za sve ima mjesta", koji poštuju njen državno-nacionalni Ustav i zakone. Ne moraju ju je voljeti, ali je moraju poštovati kao ravnopravnu državu-naciju u organizaciji Ujedinjenih nacija, čiji glas ima istu težinu i vrijednost kao i glas svake druge članice-nacije u Ujedinjenim nacijama u Nju Jorku.

Prema tome, Željko Komšić bi trebao imati sezibiliteta i poštovanja prema Bošnjacima koji su mu dali povjerenje pa je sad u Predsjedništvu države Bosne (i Hercegovine) pa da ih poštedi ovih nebuloznih "nićica" i "svaćica" oko države Bosne. Jer, država Bosna je nacionalna država svih njezinih građana koji su nositelji bosanskog državnog pasoša i time ostvaruju ljudska i građanska prava, ali i dužnosti, prema slovu i duhu Ustava i zakona države Bosne (i Hercegovine).

Krajnje je vrijeme da političari, Titovi pioniri, u koje spada i Željko Komšić, prestanu širiti netačnu definiciju o tome kako Bosna (i Hercegovina) nije ničija zemlja, odnosno država, pa je, stoga, dostupna za pljačku svakome, posebno njenim susjdima. Zamislite šta bi bilo kad bi Željko Komšić za državu Hrvatsku ili Srbiju rekao da Hrvatska, odnosno Srbijia "ne može biti ni jednih ni drugih ni trećih ni četvrtih", jer u Hrvatskoj i Srbiji ima više od tri nacije? To, naravno, Željko Komšić ne smije ni zamislit ili pomoslit a kamoli to javno kazati. Ali za državu Bosnu (i Hercegovinu) Komšić smije reći da ne pripada ni jednoj naciji, a to znači da pripada svakome pa čak i onima koji su na nju izvršili agresiju i počinili genocid.

Nadamo se da Željko Komšić vše nikda neće ponoviti ovu podvalu Bošnjacima kako država Bosna (i Hercegovina) "ne može biti nacionalna država ni jednih ni drugih ni trećih" te da će shvatiti da Bošnjaci nemaju drugu zemlju osim Bosnu (i Hercegovinu) i da nemoju drugu državu osim državu Bosnu (i Hercegovinu).

Prema tome, to je za njih nacionalna država koja je primljena u društvo Ujedinjenih nacija, kao ravnopravni član. Zato je ispravno reći da je država Bosna i Hercegovina nacionalna država svih koji je osjećaju kao svoju i koji su spremni da se bora za njenu nacionalnu slobodu, suverenitet, integritet i prosperitet svih njenih građana bez obzira na njihovu vjeru, naciju, kulturu i političko opredjeljenje.Ostali prilozi:
» U ZAGREBU NASTAVLJENI DOGOVORI IZ KARAĐORĐEVA
Zijad Bećirević | 20. September 2020 00:38
» NIJE BERIĆET U BOGATSTVU, VEĆ JE BOGATSTVO U BERIĆETU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. September 2020 16:56
» IMA GORIH OD KOLINDE U HRVATSKOJ - MILANOVIĆ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 18:38
» SARAJEVO LUČONOŠO!
Mesud A. Ramić | 17. September 2020 17:42
» ČUDNA JADA KAD SMUTLJIVAC HRVATIMA GLAZBU SKLADA
Ajša Čišija | 17. September 2020 17:19
» FATMIR ALISPAHIĆ - BOSANSKI CHARLIE HEBDO!
Muhamed Mahmutović | 15. September 2020 20:29
» RAD I AKTIVIZAM MLADIH U ZAJEDNICI
Rusmir Šerifović | 15. September 2020 17:10
» ZA DOBRIM SE KONJEM PRAŠINA DIŽE
Ajša Čišija | 14. September 2020 21:48
» VUČIĆU, DO KADA ĆE VAS DODIK ZAMAJAVATI SVOJIM NEISTINAMA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 12. September 2020 15:16
» SEDMI SEPTEMBAR - ZABORAVLJENI DATUM OSNIVANJA SDA CRNE GORE
Fatih Hadžić | 10. September 2020 20:20
» SPASITE DVA SVETA HAREMA PRIJE NEGO BUDE KASNO!
Dr. Džemal Abdussettar | 09. September 2020 18:09
» MOSTARCI MOJI DRAGI, PREUZMITE SUDBINU U SVOJE RUKE!
Mr. Milan Jovičić | 08. September 2020 17:23
» DOKLE ĆEMO DOPUŠTATI DA NAM PRIJETE NOVIM SREBRENICAMA?
Elmedina Muftić | 04. September 2020 16:01
» MOSTARSKI UŽAS: PODIJELJENE PROBOSANSKE STRANKE
Mr. Milan Jovičić | 04. September 2020 16:00
» VRIJEDNOSTI KOMPROMISA
Mesud A. Ramić | 01. September 2020 15:25
» "AHIRETEN-KUSURETEN"
Ajša Čišija | 01. September 2020 15:17
» JALIJAŠ KUSTURICA JE PRIVATNI UČITELJ KRKANA DODIKA
Sead Zubanović | 29. August 2020 01:19
Ostali prilozi istog autora:
» KAMO VODE AMILINE DUŠMANSKE STAZE
14. November 2013 15:25
» ŠTA HOĆE DRUG KEMAL KURSPAHIĆ?
23. September 2013 00:14
» AVAZOVO SAMOPLJUVANJE
14. July 2013 17:27