Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

DRŽAVA BOSNA (I HERCEGOVINA) JE NACIJA UNATOČ ŽELJKI KOMŠIĆU
Autor: Mahir Tuzlak
Objavljeno: 12. October 2013. 13:10:40
Mahir TUZLAK: Željko Komšić bi trebao znati da države članice Ujedinjenih nacija nisu primljene ni kao "građanske", ni kao "sekularne", već kao "nacionalne", odnosno Ujedinjene nacije nisu ni "Ujedinjeni građani", ni "Ujedinjeni sekularisti", već Ujedinjene nacije, a to znači da je i država Bosna (i Hercegovina) po definiciji nacija "u kojoj za sve ima mjesta", koji poštuju njen državno-nacionalni Ustav i zakone. Ne moraju ju je voljeti, ali je moraju poštovati kao ravnopravnu državu-naciju u organizaciji Ujedinjenih nacija, čiji glas ima istu težinu i vrijednost kao i glas svake druge članice-nacije u Ujedinjenim nacijama u Nju Jorku.
Ovih dana je političar Željko Komšić, koji često kritikuje druge političire kako bi prosti svijet, posebno Bošnjaci, pomislili da je on drugačiji od ostalih, odnosno pošteniji - dakle, taj super pošteni bosanski (i hercegovački) političar je ovih dana izjavio (vidi portal vakat.ba) da "BiH ne može biti nacionalna država ni jednih ni drugih ni trećih, već građanska, sekularna država, u kojoj za sve ima mjesta".

To je stara i otrcana komunistička poštapalica na koju se Željko Komšić oslanja u nedostatku novih i progresivnijih političkih ideja, računajući da su Bošnjaci još uvijek u nacionalnoj i državotvornoj amneziji. Hrvati i Srbi su davno zaukružili svoj nacionalni "tor" u Bosni i Hercegovini i uspješno su se stacionirali u svoje nacionalne države - Hrvatsku i Srbiju, pa je razumljivo da ova potrošena politička floskula (da Bosna nije ničija, a to će reći da je svačija, odnosno da svako može da je pljačka) iz komunističkog arsenala od kojeg se Željko Komšić i njegovi mu drugovi nisu ni za pedalj odmakli, nije namjenjena ni Hrvatima ni Srbima, već isključivo Bošnjacima.

Dakle, Bošnjake treba stalno opominjati, zapravo prijetiti im da im ne padne na pamet da pomisle da je Bosna (i Hercegovina) njihov nacionalni dom, odnosno njihova nacionalna držva. I to treba da im kaže Željko Komšić, kojem su Bošnjaci na posljednjim izborima dali najviše glasova, vjerujući da je on taj pravi koji razumije njihove probleme. Pokazalo se, međutim, da Željko Komšić ima samo lijepu priču, kao onu da će Koštunici posjeći prste ako dirne u Bosnu, ali Koštuničini prsti od tada porastoše do te mjere da prisiliše bošnjačku djecu u Potočarima da dođu pred Parlamet države Bosne, koji, prema Komšićevoj definiciji države Bosne, nije "ni jednih ni drugih ni trećih", pa tako ni bošnjačka djeca nisu "ničija", čak ni super poštenog političara Željka Komšića, koji je jučer (10.10.2012) mogao izaći pred bošnjačku djecu iz Potočara i praktičnim primjerom im pokazati da je država Bosna "i građanska i sekularna u kojoj za sve ima mjesta". Ako ta Komšićeva "građanska i sekularna" država Bosna ne može osigurati bošnjačkoj djeci iz Potočara osnovna nacionalna prava, onda je Komšićeva priča za Bošnjake sramotna i uvredljiva.

Nadalje, pitamo Titovog pionira Komšića ako Bosna i Herecgovina "ne može biti nacionalna država ni jednih ni drugih ni trećih, već građanska, sekularna država, u kojoj za sve ima mjesta", kako onda Bosna i Heregovina (mrzim skraćenicu BiH, jer to mi udara na moj državno-nacionalni ponos) može biti "građanska i sekularna država", kad u njoj ima ljudi koji se ne osjećaju ni građanski, ni sekularno. Ne miriše li ta a prioriorna >/i> Komšićeva "građansko-sekularana" definicija države Bosne (i Hercegovine) na diskriminaciju onih, ma koliko ih bilo, koji se ne osjećaju ni građanski, ni sekularno, već bosansko-državnički nacionalno?


Željko Komšić

Super pošteni bosanski (i hercegovački) političar je ovih dana izjavio (vidi portal vakat.ba) da "BiH ne može biti nacionalna država ni jednih ni drugih ni trećih, već građanska, sekularna država, u kojoj za sve ima mjesta".
Željko Komšić bi trebao znati da države članice Ujedinjenih nacija nisu primljene ni kao "građanske", ni kao "sekularne", već kao "nacionalne", odnosno Ujedinjene nacije nisu ni "Ujedinjeni građani", ni "Ujedinjeni sekularisti", već Ujedinjene nacije, a to znači da je i država Bosna (i Hercegovina) po definiciji nacija "u kojoj za sve ima mjesta", koji poštuju njen državno-nacionalni Ustav i zakone. Ne moraju ju je voljeti, ali je moraju poštovati kao ravnopravnu državu-naciju u organizaciji Ujedinjenih nacija, čiji glas ima istu težinu i vrijednost kao i glas svake druge članice-nacije u Ujedinjenim nacijama u Nju Jorku.

Prema tome, Željko Komšić bi trebao imati sezibiliteta i poštovanja prema Bošnjacima koji su mu dali povjerenje pa je sad u Predsjedništvu države Bosne (i Hercegovine) pa da ih poštedi ovih nebuloznih "nićica" i "svaćica" oko države Bosne. Jer, država Bosna je nacionalna država svih njezinih građana koji su nositelji bosanskog državnog pasoša i time ostvaruju ljudska i građanska prava, ali i dužnosti, prema slovu i duhu Ustava i zakona države Bosne (i Hercegovine).

Krajnje je vrijeme da političari, Titovi pioniri, u koje spada i Željko Komšić, prestanu širiti netačnu definiciju o tome kako Bosna (i Hercegovina) nije ničija zemlja, odnosno država, pa je, stoga, dostupna za pljačku svakome, posebno njenim susjdima. Zamislite šta bi bilo kad bi Željko Komšić za državu Hrvatsku ili Srbiju rekao da Hrvatska, odnosno Srbijia "ne može biti ni jednih ni drugih ni trećih ni četvrtih", jer u Hrvatskoj i Srbiji ima više od tri nacije? To, naravno, Željko Komšić ne smije ni zamislit ili pomoslit a kamoli to javno kazati. Ali za državu Bosnu (i Hercegovinu) Komšić smije reći da ne pripada ni jednoj naciji, a to znači da pripada svakome pa čak i onima koji su na nju izvršili agresiju i počinili genocid.

Nadamo se da Željko Komšić vše nikda neće ponoviti ovu podvalu Bošnjacima kako država Bosna (i Hercegovina) "ne može biti nacionalna država ni jednih ni drugih ni trećih" te da će shvatiti da Bošnjaci nemaju drugu zemlju osim Bosnu (i Hercegovinu) i da nemoju drugu državu osim državu Bosnu (i Hercegovinu).

Prema tome, to je za njih nacionalna država koja je primljena u društvo Ujedinjenih nacija, kao ravnopravni član. Zato je ispravno reći da je država Bosna i Hercegovina nacionalna država svih koji je osjećaju kao svoju i koji su spremni da se bora za njenu nacionalnu slobodu, suverenitet, integritet i prosperitet svih njenih građana bez obzira na njihovu vjeru, naciju, kulturu i političko opredjeljenje.Ostali prilozi:
» NEDŽIBOV UMJETNIČKI PUT DO TRONA
Hajro Ikić | 17. February 2020 20:03
» BOSANSKE VREDNOTE
Mesud A. Ramić | 17. February 2020 18:06
» SLOVO O NEDŽIBU VUČELJU
Sabahuddin Sijamhodžić | 17. February 2020 01:32
» SPRAM OBRAZA!
Haris Hojkurić | 17. February 2020 01:27
» KO BI GORE, A KO DOLE U BH KUPLERAJU
Mr. Milan Jovičić | 17. February 2020 01:16
» NERETVICA, NEUDANA LJEPOTICA
Said Šteta | 13. February 2020 19:56
» BOŠNJACI NA BALTIČKOM LEDU
Mr. sci. Džavid Begović | 13. February 2020 19:34
» SPRIJEČENA JE PODJELA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Armin Čusto, dipl.iur. | 13. February 2020 13:31
» BOŠNJACI BRZO ZABORAVLJAJU
Aziz Hurem | 12. February 2020 17:37
» MOSTARSKI PREDIZBORNI VIRUSI
Mr. Milan Jovičić | 12. February 2020 17:30
» NEOBIČNA POVEZNICA BUDIMPEŠTE I SARAJEVA
Amir Telibećirović | 10. February 2020 15:00
» CRNO-BIJELI ILI ŠARENI BALKAN?
Hazbija Kalač | 09. February 2020 19:47
» BRUTALNO KRŠENJE PRAVA BOŠNJAKA U POLICIJI KOSOVA
Sahit Kandić | 07. February 2020 21:45
» ŠIROKOGRUDNOST
Dr. hfz. Safvet Halilović | 06. February 2020 18:23
» DOSTA NAM JE ORGULJA I GUSALA, ŽELJNI SMO SIMFONIJA
Mr. Milan Jovičić | 06. February 2020 15:50
» LITIJE, LITIJAŠI I CRNA GORA
Božidar Proročić | 05. February 2020 01:56
» AKO SIJEŠ KAKTUS, NE OČEKUJ GROŽĐE
Avdo Metjahić | 05. February 2020 01:40
» ALBIN KURTI, KONAČNO PREMIJER KOSOVA
Sahit Kandić | 04. February 2020 16:20
» GENERALOV RUČAK SA KATIL-FERMANOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. February 2020 14:26
Ostali prilozi istog autora:
» KAMO VODE AMILINE DUŠMANSKE STAZE
14. November 2013 15:25
» ŠTA HOĆE DRUG KEMAL KURSPAHIĆ?
23. September 2013 00:14
» AVAZOVO SAMOPLJUVANJE
14. July 2013 17:27