Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

20 godina predanog rada
OBILJEŽEN JUBILEJ ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA WIESBADEN
Autor: Bato Šišić
Objavljeno: 17. December 2013. 01:12:48
Islamska zajednica Bošnjaka Wiesbaden (Islamische Gemeinschaft der Bosniaken, Wiesbaden e.V.), proteklog vikenda obilježila je jubilej - 20 godina svog postojanja i rada. Mnogobrojne zvanice, među kojima su bili Pašo ef. Fetić, muftija Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke (IZBNJ); Edin Atlagić, predsjednik IZBNJ; Klaus Endter, predstavnik Evangelističke crkve grada Wiesbadena; Peter Wagner, predstavnik Katoličke crkve grada Wiesbaden-a; Šefvket Zukić, član Glavnog odbora IZBNJ, predstavnici džemata Njemačke, kao i mnogobrojni posjetioci učinili su ovu jubilarnu noć jos svečarskom. Vrijedne džematlijke i džematlije iz džemata iz Wiesbadena potrudili su se da svaki gost i svaki posjetilac bude zadovoljan i da se osjeća dobrodošlim na ovoj značajnoj svečanosti.

Nakon proučene dove na bosanskom i njemačkom jeziku prvi se gostima, džematlijama i posjetiocima obratio Fahrudin ef. Džinić, imam Islamske zajednice Bošnjaka Wiesbaden, koji je izemđu ostalog rekao:
„Kažu da u historiji dvadeset godina ne predstavlja dug period, ali za prosječan život jednog čovjeka kao što je moj, on ima poseban značaj. Grad Wiesbaden i ova zajednica u kojoj sam već 20 godina, obilježili su moje najljepše godine života, zbog toga vam hvala što ste se odazvali da večeras budete sa nama i dijelite radost ovog našeg jubileja – 20 godina postojanja i predanog rada. Zahvaljujem se svim mojim džematlijama i prijateljima koji su mi pomagala da svoju zadaću što bolje odradim na obostrano zadovoljstvo“.

Pašo ef. Fetić, muftija IZBNJ je u obraćanju između ostaloga rekao:
„Obilježavajući jubilej 20 godina postojanja i rada džemata mi svjedočimo naše postojanje da očuvamo vjerski i nacionalni identitet, koji nam se osporava više od 130 godina. Zahvaljujemo se našim komšijama Nijemcima, kao i predstavnicima lokalne društvene zajednice, te predstavnicima crkava, koji imaju razumjevanje za naše vjerske i kulturne potrebe“.

Glavni imama za oblast Frankfurt, Ishak ef. Alešević bio je također gost večeri, on je u svom obraćanju rekao:
„Kada govorimo o jubileju,onda se pred nas u privatnom ili porodičnom smislu javljaju zaokružene cjeline godina vezano za brak,pokretanje firme ili slično, dok su na kolektivnom i planu zajednica jubileji vezani za podsjećanje na datume velikih i značajnih događaja,ili su to pak zaokružena desetljeća zajedničkog djelovanja i rada. Mislim da je džemat iz Wiesbadena u proteklih 20 godina dosta toga uradio i doprinio pri zblizavanju i ujedinjenju Bošnjaka, a ta činjenica je na ponos svakog džemata i džematlije“.

U muzickom dijelu programa nastupio je Latif Moćević, vokalni solista bh. sastava „Dah ljubavi“, koji je svojim veličanstvenim glasom još više uljepsao ovu jubilarnu noć.

Na jubilej u Wiesbaden su došle su i mnogobrojne džematlije iz susjednih džemata, pa su tako iz Mainza došli Nermin, Ismet, Denis, Alen i Edin. Prisutni su bili imam i predsjednik džemata Mainz, Halil ef. Makić i Rifet Halilović koji je bio u društvu imama iz grada Würzburga.
Sevdeta Dizdarević bila je voditelj programa, ali je isto tako pomagala džematlijkama Izi Topalović i Arneli Karasalihović oko serviranje hrane. Mejra, Indira, Begajeta i Elvisa bile su također izuzetno vrijedne, baš kao i sve džematlijke iz Wiesbadena. Dok su Bošnjakinje bile zadužene za hranu, Denijal i Skender bili su zaduženi za kafu i bezalkoholna pića, a Almir, Mujo i Hajrudin svoja zaduženja su imali da paze da svaki gost i svaki posjetilac ima svoje mjesto te da se svako od o njih osjeća kao u vlastitoj kuci.

Na obilježavanju dvadesete godišnjice osnivanja i djelovanja džemata Wiesbaden okupile su se sve generacije, tako da je i ovaj put samo potvrđena činjenica da mladi nastavljaju ili da će nastaviti gdje će jednoga dana stati njihovi roditelji.
Ostali prilozi:
» MAFIRMACIJA MEKTEBA I MEKTEBSKE POUKE
MINA | 25. July 2020 19:05
» NEKA NAM BAJRAM VRATI VJERU I NADU U BOLJE SUTRA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 24. May 2020 13:39
» RAMAZAN JE SALON ZA ČIŠĆENJE I ULJEPŠAVANJE DUHA, DUŠE, UMA I SRCA U ČOVJEKOVOM TIJELU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. May 2020 16:55
» DOVA LEJLETU-L-KADRA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2020 15:12
» JESI LI SLIJEP, O ČASNA ULEMO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. May 2020 14:21
» IBADETOM ZEKATA DUŠA SE ČISTI OD POKUĐENIH OSOBINA ŠKRTOSTI
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 15. May 2020 17:13
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2020" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 13. May 2020 20:12
» BLAGODATI MJESECA RAMAZANA
Zijad Bećirević | 12. May 2020 00:56
Ostali prilozi istog autora:
» TOMAŠICA JE NAŠA OPOMENA
10. April 2014 18:38